Dostupni linkovi

Pompeo: Kina počinila velika kršenja ljudskih prava u Sinđijangu


Jedan od pritvorskih centara u Sinđijangu, odnosno - prema riječima kineskih vlasti - centar za preškolovavanje i obuku", Kina

Nedavno objavljeni dokumenti potvrđuju da je Kina počinila "vrlo značajna" kršenja ljudskih prava nad pripadnicima Ujgurima i drugim etnički manjinskim skupinama u masovnim kampovima, izjavio je u utorak američki državni tajnik, Mike Pompeo, prenosi Reuters.

Međunarodna skupina novinara u nedjelju je objavila dokumente kineske vlade u kojima je opisano represivno djelovanje unutar kampova za prisilno prevaspitavanje u u oblasti Sinđijang na zapadu Kine.

"Ova izvješća podudaraju se s ogromnom i sve većom količinom dokaza da Komunistička stranka Kine krši ljudska prava i vrši zlostavljanja protiv pojedinaca u masovnim kampovima", rekao je Pompeo na konferenciji za novinare, pozivajući Peking da pusti na slobodu sve one koji su zatvoreni.

Kazao je da informacije iz dokumenata potvrđuju da su se dogodila "vrlo značajna" kršenja ljudskih prava.

"To pokazuje da to nije slučajno, da je namjerno i da traje", rekao je.

Objavljivanje dokumenata Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) uslijedilo je nakon izvješća New York Timesa 16. studenoga zasnovanog na tajnim dokumenatima koji otkrivaju detalje kineskih kampova i odnos prema etničkim Ujgurima i ostalim muslimanima te regije.

Stručnjaci i aktivisti Ujedinjenih naroda navode da je najmanje milion Ujgura i pripadnika drugih uglavnom muslimanskih manjinskih skupina zatvoreno u kampovima u Sinđijangu.

ICIJ je rekao da je pribavio popis smjernica za 2017. godinu "koje učinkovito služe kao priručnik za upravljanje kampovima", s uputama o tome kako spriječiti bijeg, čuvati tajnost postojanja kampa, indoktrinirati pritvorenike i "kada zatvorenicima omogućiti da vide rođake ili čak odu u toalet".

Ostali pribavljeni dokumenti uključuju "obavještajne brifinge" koji pokazuju kako policija "vodi masovni sustav prikupljanja i analize podataka koji koristi umjetnu inteligenciju za odabir svih kategorija stanovnika u Sinđijangu".

Peking negira bilo kakvo zlostavljanje pripadnika Ujgura i drugih manjina u Sinđijangu, rekavši da pruža stručno osposobljavanje radi otklanjanja islamističkog ekstremizma i separatizma i da podučava novim vještinama. Posljednja izvješća odbacio je kao klevetu.

Nova saznanja o masovnim kampovima dolaze uslijed sve većeg međunarodnog prosvjeda zbog kršenja ljudskih prava u Kini u oblasti Sinđijang. Sjedinjene Države predvode u skupini od oko 30 zemalja koje osuđuju ono što nazivaju "užasnu represivnu kampanju".

XS
SM
MD
LG