Dostupni linkovi

Produbljenje političke krize u Armeniji nakon upada u zgradu vlade


Premijer Armenije Nikola Pašinijan
Premijer Armenije Nikola Pašinijan

Grupa armenskih demonstranata koji traže ostavku premijera Nikola Pašinijana upala je 1. marta u zgradu vlade u glavnom gradu Jerevanu.

Pašinijan se suočio sa sve većim demonstracijama i pozivima opozicije da podnese ostavku nakon pregovora o prekidu šestonedeljnog sukoba između Azerbejdžana i armenskih snaga zbog regije Nagorno-Karabah prošle godine.

Desetine demonstranata skandirali su premijeru da odstupi dok su upali u zgradu vlade 1. marta, upozoravajući da se Pašinijan može sakriti nigdje u zemlji.

Nije bilo izvještaja o povrijeđenim ili uhapšenim.

Pregovor o prekidu vatre uz pomoć Rusije, koji je armenski premijer Pašinjan potpisao u novembru, okončao je 44 dana žestokih borbi oko regije Nagorno-Karabah, gdje su armenske snage pretrpjele teritorijalne gubitke i gubitke na bojnom polju u sukobima sa azerbejdžanskom vojskom koju podupire Turska.

Dogovorom iz novembra Pašinijan je pristao da preda kontrolu nad nekim dijelovima Nagorno Karabaha i svih sedam teritorija Azerbejdžana koje su armenske snage okupirale još od ranih devedesetih.

Armenija je je 25. februara upala u novu političku krizu koja je izazvala nacionalnu zabrinutost dok se Pašinjan odupire pozivima za ostavkom, optužujući vojsku za pokušaj državnog udara uz okupljanje hiljade svojih pristalica u Jerevanu.

Na protestima tokom vikenda se okupilo i oko 20 hiljada njegovih pristalica kojima je u obraćanju rekao da “samo građani mogu da odluče o njegovoj budućnosti”.

Pašinijan, čiji savez My Step ima većinu u parlamentu, odbacio je zahtjeve opozicije za prijevremenim izborima i pozvao na konsultacije.

Prošle sedmice osudio je, kako je rekao, "pokušaj puča" nakon što su visoki vojni oficiri zahtijevali da on i njegova vlada podnesu ostavku.

Premijer je bio prisiljen da ustupi kontrolu nad dijelovima Nagorno-Karabaha i svih sedam okolnih okruga Azerbajdžana koje su armenske snage okupirale od ranih 1990-ih, što je potez protiv kojeg su bili mnogi Armenci koji taj dogovor vide kao ponižavajući gubitak.

Stotine Armenaca okupile su se u subotu (27. februara) u središtu Jerevana tražeći ostavku premijera Nikola Pašinjana.

Armenski predsjednik Armen Sarkišian u subotu je odbio otpustiti šefa oružanih snaga zemlje, pojačavajući sukob između Pašinjana i vojske zbog, kako je rekao Pašinjan, pokušaja državnog udara koji je imao za cilj njegovo sklanjane sa vlasti.

Pašinjan je u četvrtak (25. februara) otpustio načelnika Generalštaba Onika Gasparjana, ali za njegovu smjenu bilo je potrebno formalno odobrenje predsjednika - koji je taj potez odbacio kao neustavan i rekao da vojsku treba držati podalje od politike.

Stotine pristalica opozicije, koji su se okupljali u središtu glavnog grada, pozdravili su Sarkišianovu odluku klicanjem i pljeskom nakon što je objavljena iz kancelarije predsjednika Armenije.

Armensko Vijeće sigurnosti 1. marta pozvalo je Sarkišiana da udovolji Pašinijanovom zahtjevu za ostavkom Gasparijanu, koji nije prisustvovao sastanku iako je član Vijeća.

Vijeće je takođe osudilo svako učešće oružanih snaga u političkom procesu, dodajući da ustav "jasno definiše da su oružane snage pod civilnom kontrolom".

Očekuje se da će pristalice opozicije održati još jedan skup kasnije tokom dana 1. marta, dok su Pašinijanove pristalice takođee rekle da će izaći na ulice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG