Dostupni linkovi

Lideri Azerbejdžana i Jermenije kod Putina


Alijev i Pašanijan sa Putinom (11. januar 2021.)

Ruski predsednik Vladimir Putin ugostio je u ponedeljak, 11. januara, predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i premijera Jermenije Nikola Pašinijana.

To je njihov prvi sastanak od kako je uspostavljeno primirje
uz posredovanje Rusije kojim su končane šestonedeljne borbe oko Nagorno-Karabaha, preneo je AP.

U sukobu koji je eskalirao 27. septembra poginulo je više hiljada ljudi.

Dok je u Kremlju 11. januara sjedio na razgovorima s azerbejdžanskim predsednikom i jermenskim premijerom, Putin je rekao da je primirje uspješno provedeno, „stvarajući neophodnu osnovu za dugoročno i potpuno rešavanje starog sukoba“.

Rekao je i da će se razgovori dotaknuti "pitanja koja se odnose na aktivnosti ruskih mirovnih snaga, potrebu za pojašnjavanjem linija razgraničenja, rešavanjem humanitarnih pitanja i zaštitom kulturnih znamenitosti."

Mirovnim sporazumom od 10. novembra okončana su 44 dana neprijateljstva u kojima je azerbejdžanska vojska povratila kontrolu nad velikim delovima Nagorno-Karabaha i okolnih područja.

Mirovni sporazum potpisan je u trenutku kada su azerbejdžanske snage ostvarile značajne dobitke na bojnom polju, sa zauzimanjem strateškog grada Sušija, drugog najvećeg grada u spornoj regiji, udaljenog samo 15 kilometara od glavnog grada Stepanakerta.

Nagorno-Karabah je deo Azerbejdžana ali ga naseljavaju većinski etnički Jermeni, negde oko 150.000 stanovnika, koji odbacuju azerbejdžansku vlast.

Sukob između dve zemlje izbio je 1988. godine usled zahteva etničkih Jermena za nezavisnost Nagorno-Karabah regije u Azerbejdžanu i ujedinjenju sa Jermenijom u momentu kada se rušio Sovjetski savez.

XS
SM
MD
LG