Dostupni linkovi

Cene stanova u Srbiji uprkos pandemiji rastu


Novoizgrađeni stambeni blok u gradu Šapcu, ilustrativna fotografija.

Posle višemesečnog zastoja, kupoprodaja nekretnina u Srbiji se pokrenula, ali uprkos očekivanjima, cenu kvadrata nije oborila epidemija korona virusa.

Tokom vanrednog stanja u martu i aprilu jeste zabeležen pad kupoprodaje stanova u Beogradu i Srbiji zbog fizičkih ograničenja, ali od maja, nakon ukidanja vanrednog stanja, prodaja nekretnina vratila se na kurs rasta.

Anita Pešić, produkt menadžerka sajta Nekretnine.rs, specijalizovanog za prodaju i iznajmljivanje nekretnina u Srbiji, za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je tokom vanrednog stanja, od polovine marta do početka maja, opala ponuda nekretnina u Srbiji, ali da je nakon toga došlo do naglog porasta cena na tržištu nekretnina.

I Kaća Lazarević iz istoimene beogradske agencije za nekretnine za RSE kaže da je kupoprodaja nekretnina naglo skočila u poslednjih nekoliko meseci.

„Do 1. juna tržište nekretnina nije uopšte ni funkcionisalo“, navodi ona za RSE.

RZS: U prvih šest meseci nije prodat nijedan stan

To potvrđuje i podatak Republičkog zavoda za statistiku da u 20 gradova i opština u Srbiji u prvih šest meseci nije prodat nijedan stan.

Kaća Lazarević za RSE kaže da je u mesecima nakon ukidanja vanrednog stanja početkom maja naglo porastao broj kupoprodaja nekretnina, iako stepen realizacije, kako objašnjava, još uvek nije dostigao nivo iz istog perioda prošle godine.

Vlada Srbije donela je 15. marta odluku o uvođenju vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa. Odluka je ukinuta 6. maja.

Kaća Lazarević trenutno stanje na tržištu nekretnina opisuje kao odlično.

„Kupuje se, zida se, cene u novogradnji su više nego prošle godine“.

Jedina kočnica je, dodaje ona, služba Republičkog geodetskog zavoda - katastar, jer je proces uknjižavanja nekretnina spor.

Iz geodetskog zavoda su u oktobru za ovaj problem okrivili javne beležnike i naveli da su zahtevi građana, zbog neprofesionalnosti beležnika, bili nepotpuni, zbog čega je u proteklom periodu obustavljeno par desetina hiljada zahteva za uknjižavanje nekretnina. Ove kritike, beležnici su odbacili.

Anita Pešić, produkt menadžerka sajta Nekretnine.rs, za RSE kaže da na cene nekretnina utiče i to što je „velika potražnja, a manja ponuda, s obzirom na to da iako cene nekretnina rastu, mnogi prodavci oklevaju s ponudom svojih nepokretnosti, očekujući da će njihove cene dodatno rasti“.

Građani beže iz centra grada

Pešić ističe da se beleži konstantan rast cena stanova u novogradnji u Beogradu, pri čemu prednjači gradska opština Novi Beograd, ali dodaje da raste interesovanje i za neka naselja na obodu prestonice Srbije, kao što su, recimo, Ledine i Jajinci, što se odražava i na porast cena kvadrata na tim lokacijama.

„U naseljima gde su do relativno skoro bile njive i tek po neka kuća, cena kvadrata danas se kreće i više od 1.200 evra“, kaže Pešić navodeći kao primer Ledine, mesto udaljeno od Beograda nešto više od 12 kilometara.

"Ledine su dobro povezane sa centrom Beograda i udaljene su desetak minuta prevozom. Naselje je u blizini aerodroma i novog auto puta i sve je interesantnije investitorima koji grade moderne stambene komplekse, ali i kupcima", kaže Pešić za RSE.

Najveću ponudu na Ledinama, kako navodi, čine stanovi u novogradnji i to čak 86 odsto oglasa.

Nagli porast cena stanova u Pančevu: sa 900 na 1200 evra

U Pančevu, vojvođanskom gradu od oko 120 hiljada stanovnika, udaljenom dvadesetak kilometara od Beograda, gradi se sve više, tražnja je povećana, a cene stanova u novogradnji porasle su za bezmalo 50 odsto.

U odnosu na period od pre dve godine, kada je cena kvadrata u proseku bila između 800 i 950 evra, sada se cene u ovom gradu kreću između 1100 i 1400 evra za kvadratni metar u novogradnji“, navodi Anita Pešić i dodaje da su i prodavci stanova u starogradnji podigli cene sa prosečnih 500 ili 600 evra po metru kvadratnom na 700 do 900 evra.

Kupce iz Beograda, objašnjava Pešić, privlači pozicija Pančeva, razvijena infrastruktura, 20 vrtića, 10 osnovnih i osam srednjih škola.

Iako nije deo glavnog grada, do Pančeva se može lakše i brže stići iz centra Beograda nego do mnogih drugih delova glavnog grada.

Od Glavne autobuske stanice u gradu na Tamišu do Pančevačkog mosta u Beogradu stiže se autobusom za oko 25 minuta.

I Anita Pešić i Kaća Lazarević navode da je epidemija korona virusa uticala da se poveća kupovina vikendica van većih gradova, što je pratilo i dvostruko ili trostruko povećanje njihovih cena.

Prema portalima za prodaju nekretnina, vikendice se sve više traže
Prema portalima za prodaju nekretnina, vikendice se sve više traže

Porastao promet i cene vikendica

Dosta građana je posle vanrednog stanja počelo da se interesuje za gradnju kuća
Kaća Lazarević, agent za nekretnine

Najviše se, , traže kuće na Avali, Kosmaju, u Grockoj, Barajevu, Fruškoj Gori, Irigu, a traže se i kuće u okolini Aranđelovca i Gornjeg Milanovca, kao i na Rudniku i Bukulji.

“Dosta građana posle vanrednog stanja počelo je da se interesuje i za gradnju kuća, te tako ima mnogo upita i za lokacije za gradnju”, kaže za RSE Kaća Lazarević.

Kao i u drugim sektorima ekonomije, zakon ponude i potražnje određuje cene i kad je reč o tržištu nekretnina.

Uprkos činjenici da tokom marta i aprila jeste zabeležen pad u kupovini stanova u Beogradu i Srbiji zbog fizičkih ograničenja, od maja je prodaja stanova nastavila da raste, rečeno je početkom oktobra i na vebinaru “Uticaj COVID 19 na sektor nekretnina u Srbiji“.

Učesnici te panel diskusije su zaključili da pandemija korona virusa nije u velikoj meri uticala na tržište nekretnina u Srbiji i da je tražnja za nekretninama stabilna.

Šefica odeljenja za nekretnine u Erste banci Aleksandra Čupić rekla je na tom online panelu da je u toku COVID krize završeno nekoliko velikih akvizicija zemljišta za izgradnju stambenih i logističkih objekata.

Istakla je i da su banke u proteklom periodu bile podržane od Narodne banke Srbije (NBS) i da je najznačajnija mera za banke bila snižavanje referentne kamatne stope, što je olakšalo finansiranje nekretnina.

Dodala je da su zadovoljni potražnjom građana i investitora za kreditima koje će uložiti u kupovinu nekretnina ili izgradnju objekata.

Direktor sektora za procenu i savetodavne usluge CBRE Danica Jelača Vučković istakla je da je tokom marta i aprila došlo do pada broja transakcija stanova na nivou Beograda i Srbije, zbog fizičkih ograničenja.

U maju je primećen rast prodaje stanova, na manjem nivou u odnosu na prošlu godinu, dodala je ona, ali i ukazala da se polako procenat kupovine stanova vraća na stari nivo.

Smanjen obim i cene zakupa lokala i stanova

Anita Pešić i Kaća Lazarević ističu da je epidemija korona virusa uticala negativno na zakup stanova i lokala, što je snizilo cenu zakupa.

Do manjeg interesovanja za zakup lokala i stanova dovelo je to što mnogi ljudi i kompanije rade od kuće, kao i to što je i manja potražnja studenata za iznajmljivanje stanova, zbog on-line nastave.

U naselju "Beograd na vodi" prodat je najskuplji stan u Beogradu
U naselju "Beograd na vodi" prodat je najskuplji stan u Beogradu

Najjeftiniji i najskuplji kvadrati

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) u Beogradu su najjeftiniji stambeni kvadrati u gradskoj opštini Rakovici, od 500 do 1.432 evra. Kada je reč o staroj gradnji, najskuplji stanovi su u beogradskoj opštini Stari grad, s prosečnom cenom od 2.000 evra.

Novi stanovi su najskuplji u gradskoj opštini Savski venac s prosečnom cenom od gotovo 3.000 evra po kvadratnom metru.

Najskuplji stanovi u Beogradu su na lokaciji „Beograd na vodi“, gde je prošle godine prodat stan za 1.320.000 evra. Na ceni su i najpopularniji delovi grada u drugom gradu po veličini u Srbiji - Novom Sadu, kao što su Grbavica, Limani i Bulevar oslobođenja.

XS
SM
MD
LG