Dostupni linkovi

Revizija potvrdila: Privatizacija Dite bila nezakonita


Agencija za reviziju privatizacije Federacije BiH donijela je rješenje da je privatizacija u tuzlanskoj tvornici deterdženata Dita bila nezakonita. Na ovo rješenje žalbu je već uputila Agencija za privatizaciju Tuzlanskog kantona koja se i optužuje da je dopustila privatizaciju Dite na sumnjiv način.

Privatizacija u Diti bila je nezakonita. Ono na što Ditini radnici upozoravaju već deset godina, sada je potvrdila i Agencija za reviziju privatizacije FBiH.

„Kao prvostepeni organ, mi smo donijeli to rješenje i uputili ga, kao što zakon, član 17 kaže, na daljnje postupanje. Ono je sada, u principu, na drugostepenom organu, u ovom slučaju, to je Vlada Federacije BiH, koja treba da se odredi o tom rješenju. Ovo što ja tvrdim i odgovorno kažem jeste da smo mi sve aspekte uzeli u obzir, da smo se rukovodili činjenicama prilikom ove revizije", kaže direktor Agencije Vedad Duraković.

No, u Kantonalnoj agenciji za privatizaciju u Tuzli ovo rješenje smatraju nerelevantnim, jer se ne navodi niti jedna činjenica koja bi navode da je privatizacija protuzakonita i potvrdila.

„Agencija je trebala u izreci rješenja da kaže da nije ispravno urađeno to, to, to, i da završi s tim da nabroji koje su negativne radnje, šta nije u skladu sa zakonom“, navodi direktor Kantonalne agencije za privatizaciju Nihad Okanović.

Iako u javnosti zvanično nisu priopćeni detalji nezakonitih radnji privatizacije u Diti, radnici ove tvornice dobro znaju kako je Dita dovedena skoro do propasti.

„Prvo, početni bilans – fabrika je procijenjena na 14 miliona maraka. Znači, 85 dunuma zemlje sa svom infrastrukturom. Broj dva – dokapitalizacija, nepoštovanje ugovora, i sve što se tiče ovih kredita – stavljeno je veto da se ne smije davati hipoteka da se dižu krediti. Neko je dao pravo na hipoteku da se dižu ti krediti. I taj neko mora odgovarati“, konstatira Emina Busulajdžić iz Sindikata Dite.

Već početkom narednog mjeseca, o nezakonitoj privatizaciji Dite, trebala bi se očitovati i federalna Vlada.

XS
SM
MD
LG