Dostupni linkovi

Prištinski zvaničnici: Ideja o dva pečata neprihvatljiva


Ilustrativna fotografija
Ideja srpske strane o upotrebi dve vrste carinskih pečata za kosovske zvaničnike i analitičare je neprihvatljiva. Zvaničnici ocenjuju da takvim predlogom Srbija želi samo da zakomplikuje situaciju, dok analitičari tvrde da Beograd ima za cilj da zanemari bilo kakav sporazum koji bi praktično ojačao nezavisno Kosovo.

Ideja o predlogu Beograda o upotrebi dva pečata na graničnim prelazima predstavlja samo dodatnu komplikaciju trenutne situacije, ocenjuju zvaničnici u Prištini.

Predlog Srbije o novom izgledu pečata je da se pored jednog pečata sa obeležjem međunarodne misije, koristi drugi pečat sa oznakom Carina Kosova, koji je inače već u upotrebi.

Zvaničnici Srbije su se izjasnili da ni pod kojim uslovom neće prihvatiti carinski pečat na kojem piše Republika Kosovo.

Međutim, iz kosovske carine su nam potvrdili da carinski pečat nikada i nije imao natpis Republike Kosova, već da na tri jezika, albanskom, srpskom i engleskom, piše Carina Kosova.

„Na carinskom pečatu Kosova je ime institucije, odnosno Carina Kosova, i ne piše Republika Kosova, to nikada i nije pisalo“, kazao je Adriati Stavileci, portparol kosovske carine.

"Većeg kompromisa ne može biti"

Stoga, ministarka za trgovinu i industriju, Mimoza Kusari-Lila, kaže da ne postoji razloga za predlaganje bilo kakvih novih izgleda pečata, pošto je već postojeći pečat prihvatljiv za sve zemlje EU i članice CEFTE.
Kosovo: Izgled carinskog pečata

„Mislim da je ovaj problem bez razloga prešao u politički problem, i to u trenutku kada Srbija kontinuirano pokušava da ometa ekonomiju Kosova. Nepriznavanje kosovskog pečata je kršenje CEFTI-nog sporazuma, pošto je taj pečat već priznat od strane EU i članica CEFTE, tako da nema razloga da se ponudi neko rešenje ili nov izgled pečata“, kazala je Kusari-Lila, dodajući da su bilo kakvi dodatni napori o promeni pečata samo nepotrebna komplikacija procesa.

„Ovaj scenario je bio veoma lak da se realizuje, ali su ga Bosna i Srbija bez potrebe izkomplikovale, sada već izpolitizovale i to u trenutku kada se osećaju posledice, i sada pokušava da se pronađe neki izlaz iz ove situacije, i to sa predlozima o raznim formatima i izgledima pečata, koje su, naravno, neprihvatljivi za kosovsku stranu“, kaže Kusari-Lila.

I kosovski analitičar Halil Matoshi smatra da ideja srpske strane o upotrebi dve vrste pečata je samo još jedan korak dvosmislenosti Beograda u odnosu sa Prištinom.

„Većeg kompromisa ne može biti od trenutnog pečata kosovskih carina koji ne navode Kosovo kao suverenu državu, sa njenim zvaničnim imenom Republika Kosova. Ova ideja iz Beograda ima za cilj da zanemari bilo kakav sporazum koji bi praktično ojačao Kosovo, kao i njegovu spoljnu nezavisnost“, kaže Matoshi.

Inače, upravo je carinski pečat prouzrokovao nered i nasilje na severu zemlje.

Nakon što je Beograd odbio da prizna kosovski pečat, Vlada Kosova je donela odluku o uvođenju recipročnih trgovinskih mera, odnosno o uvođenju embarga na proizvode iz Srbije, stvar koju je Srbija učinila Kosovu još pre tri i po godine. U cilju sprovođenja ovih mera, 25. jula usledila je akcija Policije Kosova u preuzimanju kontrole na graničnim prelazima 1 i 31 na severu zemlje.

Navodi se da je od tada uvoz robe iz Srbije stopiran, te da je umanjena ilegalna trgovina. Iz ministarstva za trgovinu kažu da je u međuvremenu porasla potrošnja domaćih proizvoda.

Šta piše na carinskom pečatu

Šta piše na carinskom pečatu

Branka Trivić

Srpski zvaničnici domaćoj javnosti saopštili su da su odložili briselske razgovore sa Prištinom zato što ne mogu da prihvate carinski pečat Kosova na kojem piše Republika Kosovo.

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu Vlade Srbije za Kosovo, i 3. avgusta je za Radio Slobodna Evropa izjavio da upravo to piše na carinskom pečatu Kosova:

RSE: Da li ste vi videli carinski pečat Kosova? Šta piše na njemu?

Ivanović: Na pečatu piše Republika Kosovo tu nema dileme.

Britanski novinar Tim Judah, međutim, kaže za Radio Slobodna Evropa da ova tvrdnja ne odgovara istini i da su, prema tumačenju UNMIK-a carinski pečati Kosova, na kojima nema reči Republika već na njima piše Carina Kosova, u skladu sa Rezolucijom 1244. Podsećanja radi, i Komesar Evropske unije za proširenje Štefan File izjavio je još prošle godine da su, prema tumačenju UNIMIK-a, carinski pečati Kosova u skladu s Rezolucijom 1244:

"Na kosovskom carinskom pečatu ne piše Republika Kosovo. Postoji dokaz da i UNMIK i svi drugi taj pečat prihvataju, osim Srbije i Bosne. Dobio sam pisani dokaz od Zaniera, šefa UNMIK-a, u kojem se navodi na na pečatu piše samo CARINA KOSOVA i da je to apsolutno prihvatljivo i u saglasnosti sa Rezolucijom 1244. Očigledno je da su u Srbiji uspešno naveli sve da poveruju da na tim carinskim pečatima piše REPUBLIKA KOSOVO, ali to nije istina. I Evropska unija sada vrši pritisak na Srbiju, zato što na pečatu ne stoji REPUBLIKA KOSOVO," kaže Tim Judah.
XS
SM
MD
LG