Dostupni linkovi

Priština spremna za nastavak dijaloga


Pripadnik KFOR-a kod prelaza Jarinje, septembar 2011.
Pripadnik KFOR-a kod prelaza Jarinje, septembar 2011.
Kosovo je spremno da nastavi dijalog o tehničkim pitanjima sa Srbijom, potvrdila je u utorak šefica kosovskog pregovaračkog tima Edita Tahiri, nakon sastanka sa posrednikom EU u dijalogu Kosova i Srbije, Robertom Kuperom.

Zamenica premijera, Tahiri, kazala je da je zvaničnika EU upoznala sa stavom Prištine da se u pregovore ne ubacuju političke teme. Ona je kazala da se i Kuper složio da se tokom dijaloga ne može razgovarati o zahtevima Srbije, odnosno o pronalasku rešenja za granične prelaze 1 i 31 na severu Kosova.

“U razgovorima sa Beogradom, g. Kuper se ponovo suočio sa zahtevima srpske strane da pitanje carinskih prelaza bude predstavljeno u tehničkom dijalogu, što je EU odbila. I u tome se slažemo sa EU, odnosno da o pitanjima državnog suvereniteta nećemo razgovarati sa susednom državom“, kazala je Tahiri.

Iako je Edita Tahiri kazala da će se dijalog o tehničkim pitanjima nastaviti, navodi da još uvek nije poznat datum kada se može održati sledeća runda razgovora.

Kuper se nakon sastanka sa kosovskim zvaničnicima nije obratio medijima, ali je rečeno da će EU ponovo razgovarati sa srpskom stranom o tome da li će se složiti da nastavi dijalog, ali bez uključivanja političkih tema koja su u vezi severa Kosova.

Stefanović: Dogovor o severu sa međunarodnom zajednicom

Sa druge strane, šef srpskog pregovaračkog tima, Borislav Stefanović, u razgovoru za RSE kaže da su teme severa Kosova neizbežne i da će se otvoriti kad-tad jer su one ključ za rešavanje kosovskog problema.
Borislav Stefanović sa Robertom Kuperom u Beogradu, oktobar 2011.
Borislav Stefanović sa Robertom Kuperom u Beogradu, oktobar 2011.

On sa jedne strane naglašava da je Beograd spreman da nastavi dijalog, a sa druge kaže da se pre sledeće runde moraju pronaći obrisi rešenja situacije na severu sa međunarodnom zajednicom.

"Što se tiče dijaloga sa Prištinom mi smo spremni da ga nastavimo, u najkraćem mogućem roku, naravno čim napravimo obrise budućeg rešenja za prelaze Jarinje i Brnjak, što svakako će biti tema naših dogovora sa međunarodnom zajednicom, jer je očigledno da Priština ne želi da se bavi gorućim problemom na severu koji postoji. Tako pokazuje koliko je odgovorna prema onome šta se dešava tamo i koliko suštinski ne želi da reši tu krizu“, kazao je on.

RSE: Da li to znači da nećete prihvatiti da sednete za sto a dok se ne reši situacija na severu?

Stefanović: Trebaju da se naprave obrisi tog rešenja i pre nego što se sednemo za sto, tako da će svi biti, u suštini, na dobrim pozicijama, i svako će uspeti da ostvari svoj interes. Mi to želimo, i smatramo da moramo učiniti sve da ovu krizu rešimo hitno da ne da pričamo o nekim drugim temama u senci događaja na severu.

RSE: Na koji način mislite da se može doći do takvih obrisa s obzirom da Priština i EU ne prihvataju da se o severu govori tokom tehničkog dijaloga?

Stefanović: O tome se očigledno neće pričati tokom postojećeg dijaloga, ali se o tome i te kako razgovara i to vrlo duboko i vrlo detaljno. Nije tačno da ne želi o tome da se priča, naročito nije tačno da o tome ne želi da priča međunarodna zajednica.

Šefica pregovaračkog tima Tahiri je takođe kazala da je od posrednika Kupera zatraženo da tokom sledeće runde razgovora, Evropska unija odredi rok kada će oceniti sprovođenje postignutih sporazuma do sada.
XS
SM
MD
LG