Dostupni linkovi

Za i protiv specijalnog statusa za sever


Most koji deli Mitrovicu na severni i južni deo
Most koji deli Mitrovicu na severni i južni deo
Beograd i Priština i dalje imaju suprostavljene stavove po pitanju statusa severnog dela Kosova. Dok politički predstavnici kosovskih Srba smatraju da će poseban status severnog Kosova biti jedna od tema u predstojećem dijalogu Beograda i Prištine, kosovski Albanci najoštrije odbacuju takvu mogućnost.

Državni sekretar u ministarstvu za Kosovo u Vladi Srbije Oliver Ivanović u izjavi za RSE kaže da će se u predstojećim pregovorima Beograda i Prištine srpska delegacija pre svega zalagati za rešavanje praktičnih-životnih pitanja u cilju poboljšanja položaja srpske zajednice na Kosovu.
Ivanović: Sasvim sigurno da će poseban neki status za sever Kosova biti jedna od tema o kojoj će se raspravljati, ali tek onda kada za to dođe vreme.

“Za nas je jako važno da Srbi koji tu žive, naravno i svi ostali, imaju normalan život. To znači da ne budu svaki dan uznemiravani nekim novim rušenjem telefonskih stubova, da nemaju problem sa komunikacijom i putovanjem između dva naseljena mesta, da nemaju problem sa identifikacionim dokumentima, jer Srbi poseduju srpska identifikaciona dokummenta. Vrlo je važno da pomenemo i pitanje korišćenja prava jezika, jer to su sve teme koje se jasno nameću",
kaže on.

Ivanović je mišljenja da će sever Kosova svakako biti neizbežna tema budućeg dijaloga.

“Razne teme će biti u tim pregovorima i teško je reći kojim redosledom i kojom brzinom, ali je sasvim sigurno da će poseban neki status za sever Kosova biti jedna od tema o kojoj će se raspravljati, ali tek onda kada za to dođe vreme. Znači, ne treba da ta tema bude isforsirana, ne treba žuririti sa tim, prosto moraju da se stvore uslovi i saglasnost obe, odnosno sve tri strane u ovim pregovorima”, zaključio je Ivanović.

Čovek i nečovek

Bivši gradonačelnik Mitrovice i trenutno ministar unutrašnjih poslova Kosova u ostavci Bajram Rexhepi suprostavio se ideji da se razgovara o nekom specijalnom statusu za sever Kosova, naglašavajući da je to unutrašnje pitanje Kosova.
Bajram Rexhepi

“U njihovim glavama Mitrovica je podeljena. Za nas nije podeljena i nikada neće biti. To su naša unutrašnja pitanja, a za sve ostalo što je u vezi komunikacije i slobode kretanja, a na bazi reciprociteta dveju nezavisnih i suverenih država – mi smo spremni", naglašava Redzepi u izjavi za RSE.

Mitrovčanin Milovan Ilić smatra da će sever Kosova biti jedna od glavnih tema predstojećeg dijaloga Beograda i Prištine. On, kao i većina Srba iz severne Kosovske Mitrovice, apsolutno isključuje mogućnost implementacije kosovskih institucija na severu.

“Ja mislim da će, i nakon dijaloga, sever Kosova imati isti status kao i sada. To znači održavanje i jačanje srpskih institucija, bez bilo kakvog uticaja vlasti iz Prištine nad ovim delom teritorije”, kaže Ilić.

Njegova sugrađanka Mitrovčanka Zorica Nikolić ipak smatra da bi rešavanje praktičnih, životnih pitanja trebalo da bude prioritet i Beograda i Prištine.

“Mene visoka politika apsolutno ne zanima, mene život interesuje. Ja sam starija žena i želim da ostatak života proživim dostojanstveno. A sve od političara zavisi da li će nam to i omogućiti. Što se Kosovske Mitrovice tiče volela bih da bude slobodna za sve, kako za nas Srbe, tako i za Albance, da se ne bojimo jedni od drugih. Ja mislim da se dijalogom sve to može rešiti, ali samo ako oni to zaista žele. Jer postoje samo dve nacionalnosti - čovek i nečovek”, kaže ona.

I Rade Milivojević kaže da je u interesu svih građana na Kosovu, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, upravo rešavanje onih pitanja koja se odnose na poboljšanje opštih životnih uslova.

“Najpre bi trebalo rešiti pitanje kidnapovanih i nestalih, potom i pitanje uzurpirane imovine, naročito u Mitrovici. Bez obzira na dijalog, ja mislim da će proći godine kako bi ovde Srbi i Albanci živeli kao nekada, pre rata 1999. godine. Jer, mnogo se loših stvari dogodilo ovde i teško se to zaboravlja. Mora, ipak, da prođe neko vreme. Ja mislim da će se situacija stabilizovati za jedno pet do deset godina”, smatra on.
XS
SM
MD
LG