Dostupni linkovi

Priština se nada da Beograd neće propustiti šansu za dogovor


Zastava Kosova na bilbordu
I u Prištini i u Briselu kažu da dalji razvoj pregovora o postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa zavisi od Srbije. Kosovski zvaničnici se nadaju da će Srbija u međuvremenu preispitati dobro svoju odluku i da neće ispustiti šansu koja će automatski otvoriti vrata za nastavak evropskog puta. Analitičari opominju da će kredibilitet EU biti narušen, ukoliko proces dijaloga ne uspe.

Bekim Çollaku, savetnik kosovskog premijera, izrazio je nadu da će Beograd još jednom preispitati svoju poziciju i da će iskoristiti preostalo vreme i poslati pozitivan signal visokoj predstavnici EU Catherine Ashton, a kako bi ona pozvala dve delegacije za još jednu, poslednju rundu pregovora u Briselu radi postizanja sporazuma.

„Što se naše strane tiče mi smo pokazali spremnost da postignemo sporazum, i kad smo god odputovali za Brisel bili smo spremni za to. Ostaje da se vidi šta će se dalje desiti. Poslednju reč o tome da li će biti još jedne runde ili ne reći će posrednica u ovom dijalogu, Catherine Ashton“, kazao je Çollaku.

On je međutim dodao da više nema vremena za nove predloge i da su osnovni principi o kojima se pregovaralo sada već poznati svim stranama.

„Siguran sam i želim da verujem da Srbija neće propustiti šansu da postigne sporazum o normalizaciji odnosa dve države, koji će Srbiji automatski otvoriti vrata evropske perspektive. To će pozitivno uticati i na Kosovo, zato što će zemlja onda postati funkcionalna na celoj svojoj teritoriji i to će se ubrzati evroatlantski procesi“, kazao je Çollaku za RSE.

Brisel ostaje pri svom stavu

Da se još uvek čeka na odluku Beograda, ponovili su u sredu i u Briselu. Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice u izjavi za RSE međutim nije mogla da potvrdi da će Ashtonova uskoro posetiti Balkan, kao što su to preneli pojedini mediji.

„Mi smo jasno rekli kakav je naš stav i na tome još uvek stojimo. U našoj izjavi pozivamo na poslednji napor da bi do dogovora došlo. To je sad na strani Srbije“, kazala je ona.
Ilir Deda
Ilir Deda

Direktor Instituta za politička istraživanja i razvoj KIPRED, Ilir Deda u izjavi za RSE kaže da je visoka predstavnica EU, Ashton, u konsultacijama sa zemljama Kvinta, o još jednoj rundi dijaloga kao i o predlozima koji nisu poznati javnosti, a koji su predstavljeni za pregovaračkim stolom.

„Sad za sad je nejasno nad kim će se izvršiti pritisak za jedan nov kompromis, ali uzimajući u obzir da se Srbija izjasnila da neće da pristane na ono što je EU predložila. Dok kosovska strana treba tražiti nešto više za našu državu, a to je članstvo u UN-u i sporazum za normalizaciju odnosa. Treba se naglasiti da uslovi Evropskog saveta iz decembra 2012. nisu bili da se Kosovo i Srbije dogovore oko asocijacije srpskih opština, već o telekomunikacajama, energetici i o uklanjanju paralelnih bezbednosnih struktura Srbija sa severa Kosova. Proces je sada u blokadi zbog asocijacije opština. Ili se trebamo vratiti na uslove EU od decembra 2012. ili videti šta dalje. Jer, ukoliko dođe do kolapsa ovog procesa, to će oštetiti kredibilitet EU koji ni posle 20 godina angažovanja na Zapadnom Balkanu ne pokazuje da može da upravlja situacijom u ovom regionu“, kazao je Deda.

On je dodao i da Kosovo ne treba da ispašta na evropskom putu zato što Srbija nije spremna da postigne sporazum o normalizaciji odnosa.
XS
SM
MD
LG