Dostupni linkovi

Beograd i Priština bez dogovora o primeni briselskog sporazuma


Ilustracija
Ilustracija
Za sada nije postignut dogovor oko načina implementacije sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, potvrdila je za RSE Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton.

Beogradski i prištinski timovi radili su na planu implementacije sporazuma koji su postigli premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači uz posredstvo visoke predstavnice 19. aprila.

"Implementacija sporazuma postignutog u aprilu je ključna i naši napori u tom smeru se nastavljaju", izjavila je Kocijančič.

Ona je podsetila da su se prištinski i beogradski timovi za implementaciju sporazuma sastali u Briselu u protekla dva dana i da je Evropsku komisiju u razgovorima predstavljao direktor za zapadni Balkan u Spoljnoj službi EU Fernando Đentilini.

"Žao mi je što moram da kažem da nismo uspeli da dogovorimo plan za implementaciju. Dogovorili smo se na nacrtu koji je gospodin Đentilini predstavio 26. aprila. Danas smo se suprotstavili (srpskom) stavu o integraciji ilegalnih bezbednosnih struktura", izjavio je šef prištinske delegacije za pregovore o implementaciji sporazuma i zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči.

On je dodao da srpska strana želi da "postigne dogovor koji prevazilazi granice sadašnjeg dovora" i ocenio da sledeći sastanak treba da bude podignut na premijerski nivo.

"Zainteresovani smo za razgovore o konkretnim pitanjima, o implementaciji dogovorenog 19. aprila i verujem da će ovakva akcija sada morati da se pomeri na nivo premijera i baronese Ešton", rekao je Kuči, dodavši da 21. maja očekuje novi susret premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija.

Maja Kocijančič izjavila je da se dijalog nastavlja na svim nivoima, ali da još uvek nije određen tačan datum sastanka.

"Dijalog za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine se nastavlja i nastavlja se na svim nivoima i očekujemo da će biti sastanaka i na najvišem nivou, očekivala bih nekada u maju, ali nemamo tačan datum", izjavila je Kocijančič.

Šef radne grupe Srbije za pregovore o provođenju sporazuma Marko Đurić izjavio je da je prištinska delegacija u sredu napustila razgovore i pozvao ih nazad za pregovarački sto.

"Suočili smo se danas sa time da je albanska delegacija napustila pregovore i da više ne učestvuje u ovim razgovorima. Reći ću javno ono što sam im rekao i direktno - pozivamo ih da se vrate za pregovarački sto. Nema boljeg mesta i boljeg vremena da rešavamo naše probleme. Nema boljih okolnosti da napravimo plan o implementaciji koji će uvažiti minimum interesa obeju strana, a pre svega, što je za nas najvažnije, utreti put za uspostavljanje Zajednice srpskih opština", izjavio je Đurić.

On je izrazio želju da se dijalog nastavi i istakao da je razgovor od vitalnog značaja za obe strane, kao i da pregovori o sprovođenju sporazuma nemaju alternativu.

"Mi smo u razgovorima u prethodna dva dana izneli čitav niz konkretnih predloga za implementaciju, jednu sveobuhvatnu viziju kako institucionalni i politički život na području Kosova i Metohije može da se nastavi u narednom periodu držeći se svakog slova, svake zapete sporazuma, sa jasnom željom da sporazum u celosti i do kraja bude primenjen", rekao je Đurić istakavši da je Beograd bio spreman na kompromise.

Šef srpskog tima je istakao da ovaj dijalog mora da uspe.

"Neuspesi kojih smo svedoci u prethodna dva dana nisu proizvod stava i odnosa srpske strane", istakao je on.

Vlada Kosova saopštila je u sredu da u Briselu nije postignuta saglasnost u razgovorima radnih grupa, jer je srpska strana tražila da se otvore nova pitanja koja nisu bila predmet sporazuma. O tim pitanjima će se razgovarati jedino na nivou premijera i ne mogu biti deo razgovora o planu za primenu sporazuma, dodaje se u saopštenju.

Premijer Srbije Ivica Dačić izrazio je očekivanje da će za sedam do deset dana biti završen plan za implementaciju briselskog dogovora i najavio da bi u drugoj polovini maja trebalo da se nastavi dijalog sa Prištinom na najvišem nivou.

"Tek predstoje razgovori o brojnim temama, kao što su pitanja imovine, povratka raseljenih, zaštite crkava i kulturnih dobara, amnestije, energetike i telekomunikacija", precizirao je Dačić za "Novosti".
XS
SM
MD
LG