Dostupni linkovi

Priština optimistično o ispunjenju uslova za ukidanje viza


Pasoš građana Kosova
Pasoš građana Kosova
Kosovo će u petak Savetu Evropske unije predati izveštaj o trenutnoj situaciju kada su u pitanju 95 kriterijuma navedenih u Vodiču za liberalizaciju viznog režima.

Ministarka evropskih integracija, Vlora Çitaku, podnela je najpre izveštaj Briselu 1. septembra, ali je Prištini omogućeno da do 15. septembra uradi konačne izmene u izveštaju.

Ovo je za RSE potvrdio ministar unutrašnjih poslova, Bajram Rexhepi.

On je izrazio uverenje da će EU pozitivno proceniti izveštaj, a čiju će verodostojnost analizirati posebna delegacija.

"Apsolutno da, i prema svim informacijama, izvještaj je veoma dobar i mnogo bolji nego izveštaji drugih zemalja koji su bili podneti u ovoj fazi", izjavio je Rexhepi.

Priština je u junu dobila Vodič za liberalizaciju viznog režima koji je predstavljen kao sveobuhvatan popis reformi.

Među kriterijima navedenim u dokumentu, između ostalog, su: repatrijacija, reintegracija, pitanje putnih isprava, upravljanje granicom, migracijska politika, pitanje azila, prevencija i borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma, sloboda kretanja, ljudska prava i zaštita prava manjina.

Uz sva obećanja i obaveze koje su lokalni dužnosnici dali i preuzeli da se radi intenzivno na sprovođenju postavljenih kriterija, stručnjaci iz ove oblasti su pomalo skeptični o promeni stanja u tako kratkom roku.

Analitičarka Inicijative za evropsku stabilnost u Briselu Alexandra Stiglmayer je ocenila nerealnim očekivanja za ukidanje viznog režima za građane Kosova, i to pre kraja 2014.

"To će nas dovesti do kraja 2014. godine od vremena kada je Kosovo dobilo Vodič", rekla je Shtigelmajer.

Građani Kosova su jedini u regiji koji čekaju u redovima ispred ambasada evropskih zemalja u nadi da će im biti usvojen zahtev za vizu za Europsku uniju.

Shtigelmajerova je dodala da je EU "opekla prste" kada je ublažila vizni režim za Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju, Albaniju i Bosnu.

Jedan deo građana tih zemalja tražio je azil u nekoliko evropskih država, čak i nakon što im je ponuđena mogućnost da putuju bez viza u Europsku uniju.

Strah evropskih vlada da će se povećati broj tražitelja azila sa Kosova, prema njenim rečima, dovelo je do pooštravanja kriterija za službenu Prištinu.

"Strah može umanjiti ako Kosovo zaista implementira zahteve i pronađe načine da smanji broj tražioca azila...", kazala je analitičarka Evropske Inicijative za Stabilnost .

U 2011. godini od ukupnog broja stranih državljana koji su tražili politički azil u zemljama Evropske unije, 4,3 posto bili Kosovari; 1,3 posto građani BiH; Makedonci su činili 0,7 posto od ove cifre, dok su 1,5 posto bili građani Srbije.

Procenjuje se da je trend zahteva za azilom kosovara sada u padu, ali je naglašena važnost uklanjanja razloga koji teraju Kosovare da traže azil u EU.
XS
SM
MD
LG