Dostupni linkovi

Jahjaga: Ne postoji pitanje severa Kosova o kojem treba razgovarati


Atifete Jahjaga
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je da postoji samo pitanje tri opštine na severu Kosova u kojima se mora uspostaviti red i zakon i da je to tema o kojoj treba da se pregovara sa Srbijom. Ona je naglasila da se dijalog treba nastaviti i sve to u cilju uklanjanja srpskih struktura na Kosovu.

Dijalog koji se odvija između Kosova i Srbije u Briselu, uz posredstvo EU, nema alternativu, izjavila je predsednica Kosova Atifete Jahjaga u petak, tokom susreta sa predstavnicima medija.

Ona je dodala da je cilj tog dijaloga isključivo normalizacija odnosa dve susedne države i ispunjavanje obaveza Srbije prema Kosovu.

"Od samog početka sam pružala snažnu podršku procesu dijaloga, zato što ne vidim drugu alternativu kojom bi se Srbija obavezala da ispuni sve svoje obaveze u odnosu na Kosovo i međunarodne standarde“, kazala je Jahjaga.

Predsednica Kosova je ocenila da su sva do sada postignuta rešenja bila evropska i uz saglasnosti obe strane, te da će tako biti i u budućnosti.

Kosovski premijer Hashim Thaci najavio je da će sever Kosova biti jedna od tema sledeće runde dijaloga sa predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem u Briselu 17. januara.

Govoreći o tome, Jahjaga je u petak naglasila da pitanja unutrašnjeg uređenja Kosova nisu deo dijaloga sa Srbijom, jer su to pitanja koja se tiču Ustava i zakona Kosova.

"Ja bih rekla da ne postoji pitanje severa, već postoji pitanje tri opštine na severu teritorije Republike Kosova u kojima se treba uspostaviti red i zakon i eliminisati sve strukture koje finansira susedna Srbija. Trebaju se stvoriti neophodni uslovi da građani Republike Kosova iz srpske zajednice, koji žive u tom delu, mogu da izaberu svoje legalne predstavnike“, navela je Jahjaga.

Predsednica Kosova je dodala da Kosovo ima jasan put ka evroatlanskim integracijama za koji će se maksimalno zalagati.

„Nema druge alternative osim procesa učlanjenja u EU. Kosovo je u boljoj poziciji od pojedinih drugih država zato što je očigledno prisustvo EU na Kosovu. Rad na svim potrebnim reformama i ispunjavanje uslova EU je proces na kojem mi bez prestanka radimo“, poručila je Jahjaga.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG