Dostupni linkovi

Thaçi: U Briselu neće biti razgovora o glasačkim listićima


Hashim Thaci
Premijer Kosova Hashim Thaçi izjavio je u ponedeljak da pitanje logoa na glasačkim listićima neće biti tema razgovora u utorak tokom nove runde dijaloga u Briselu, jer ono nije u nadležnosti Vlade Kosova.

Thaçi je na zasedanju Vlade istakao da će se u utorak nastaviti razgovori o preostalim pitanjima vezanim za implementaciju Briselskog sporazuma, pre svega o što bržem okončanju pitanja telekomunikacija, energetike ali i pravosuđa, pitanja koje je Beograd, kako je rekao, odugovlačio.

“Otvoreno vam kažem da što se tiče ovih tri pitanja, Kosovo je obavilo svoje obaveze u rekordnom roku a na osnovu evropskih standarda i sporazuma kojeg smo postigli u Briselu. Stav i EU i baronese Ashton je bio jasan. Do kašnjenja je došlo zbog nehata i oklevanja Beograda. Verujem da su problemi Beograda koji su usledili nakon 19. aprila sada prevaziđeni. Mi ćemo i sutra, kao i uvek, poštovati sporazum od 19. aprila, kao i Ustav i naše zakone”, kazao je Thaçi.

Sto se tiče logoa na glasačkim listićima za predstojeće lokalne izbore,Vlada Kosova i delegacija Kosova nema mandat po tom pitanju, kazao je on.

“Ovo pitanje je regulisano Ustavom i zakonima Kosova i to je u nadležnosti Centralne izborne komisije u kojoj su predstavljene sve političke partije. Ovo neće biti tema diskusije u Briselu, i nije u nadležnosti Vlade Kosova da o tome donosi odluke. Mi poštujemo odluke nezavisne institucije CIK-a, a kao vlada, pružićemo punu podršku njihovim odlukama”, poručo je Thaçi.

On je naglasio da su predstojeći izbori od izuzetne važnosti za kosovske institucije, političke partije i sve građane Kosova jer se ovim otvara novo poglavlje uspeha za Kosovo.

Izbori po kosovskim zakonima

Predsednica Centralne izborne komisije, Valdete Daka prethodno je za RSE izjavila da se o pitanju glasačkih listića ni ednom nije razgovaralo i da ne postoji nikakav pritisak da se simboli države Kosova uklone.

Stav Beograda je da na glasačkim listićima ne budu obeležja države Kosova i da izbori budu statusno neutralni.

Međutim, kosovski analitičar Ardian Arifaj za RSE navodi da su predstojeći lokalni izbori sve osim statusno neutralni.

“Ovi izbori se održavaju u zakonskom okviru Kosova i iz ovih izbora će proizaći institucije koji će biti u nadležnosti Prištine, ne samo da će se finansirati iz Prištine već će biti odgovorne Prištini. One će primenjivati zakone Kosova i biće odgovorne Vladi Kosova. Tu nema ničeg statusno neutralnog, i to je sve po kosovskim zakonima, ali i po dogovoru Srbije i Kosova”, kazao je on.

Arifaj dodaje da glasački listići nisu suštinska tema, ali Beograd insistira na to zbog unutrašnjih političkih interesa.

Thaçi je inače na zasedanju vlade najavio i da će iz Brisela otputovati za New York, gde će prisustvovati redovnom sastanku Saveta bezbednosti UN-a o Kosovu na kojem će govoriti o postignutom napretku u implementaciji briselskog sporazuma.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG