Dostupni linkovi

Srbi sa centralnog Kosova izlaze sa jedinstvenom listom


Sa jednih od izbora na Kosovu
Srbi sa centralnog Kosova na novembarske lokalne izbore izaći će sa jedinstvenom srpskom listom, epilog je dvočasovnog sastanka održanog u utorak u Predsedništvu Srbije u Beogradu. Razgovorima nije prisustvovao niko od predstavnika Srba sa severa Kosova, koji su nedavno odbili da učestvuju na kosovskim izborima ocenivši ih kao neprihvatljive.

Tokom razgovora predstavnika 25 opština sa Kosova i načelnika okruga, predsednik Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić ponovo su pozvali sve Srbe sa Kosova da učestvuju na novembarskim izborima, obećavši im za to punu podršku države.

Tomislav Nikolić je, prema saznanjima Tanjuga poručio, da će ukoliko se odluče na bojkot, Srbi sami morati da preuzmu odgovornost za to i da učešće na izborima ne znači priznavanje Kosova. Epilog razgovora, održanih bez prisustva Srba sa severa koji se protive izborima, je dogovor o formiranju jedinstvene srpske liste koju će činiti predstavnici Srba južno do Ibra, objasnio je savetnik predsednika Marko Đurić.

Marko Đurić
Marko Đurić
“Predstavnici naših instutucija i država Srbija jedinstveno stoje iza toga da se na izbore sa ujedinjenom srpskom listom iza koje će stajati ne samo predstavnici svih naših institucija i građana Kosova, nego pozivanje predstavnika najviših institicija vlasti u Srbiji. Opštine koje će biti formirane na osnovu ovih izbora neće biti opštine nezavisne države Kosovo, nego će biti srpske opštine preko kojih će predstavnici našeg naroda na potpuno međunarodno priznat i legitiman način ostvarivati svoja prava”, rekao je Đurić.

Za većinu predstavnika Srba južno od Ibra učešće na novembarskim kosovskim izborima nije bila upitno. Oni, kako je objasnio načelnik kosovskog okruga Vladeta Kostić (koji radi u sklopu institucija Srbije) nemaju nikakvih dilema, pošto je od trenutka potpisivanja briselskog sporazuma to bila preuzeta obaveza.

“Ono što je bitna poruka jeste da će iza te zajedničke liste koju ćemo formirati apsolutno stati kompletan drćavni vrh i da ćemo imati podršku u svakom smislu, kako logistički, tako i verbalno”, kaže Kostić.

Učešće ili bojkot lokalnih kosovskih izbora poslednjih dana postala je udarna politička tema u Beogradu. Uzrok tome je protivljenje četiri opštine sa severa, koje su zauzele stav da na njima neće učestovati. To je izazvalo oštru reakciju premijera Ivice Dačića, koji je najavio smene, pojasnivši da će bez funkcije ostati kadrovi koje je postavila Vlada Srbije.

“Ne mogu u isto vreme da zastupaju Vladu, a da zastupaju neku drugu politiku. To je potpuno normalno, ja sam to njima u lice rekao. Rekao sam im da država nije toliko nemoćna i nevešta da će dozvoliti da se neko kocka sa njom. Zašto je ovo važno? Zato što mi u ovom trenutku nemamo bolju alternativu!”, upozorava Ivica Dačić.

Istovremeno, vicepremijer Aleksandar Vučić – iako kao nedopustivo ocenjuje to što pojedini politički predstavnici Srba tvrde da podržavaju Srbiju, a istovremno rade protiv njenih interesa, smatra da za smenama treba posegnuti kada se iscrpi mogućnost razgovora. Međutim, pitanje je koliko poslednje poruke predstavnika Srba sa severa Kosova po kojima neće odstupiti, ali i da im je nebitno da li će biti smenjeni – ostavljaju malo prostora za razgovor.
  • 16x9 Image

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG