Dostupni linkovi

Dogovor Tači - Dačić: Četiri prelaza do kraja godine


Hašim Tači, Ketrin Ešton i Ivica Dačuć u Briselu
Hašim Tači, Ketrin Ešton i Ivica Dačuć u Briselu
Nakon četiri sata, završeni su razgovori premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija u Briselu uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Prema rečima Dačića, dogovoreno je sprovođenje sporazuma na četiri prelaza, od čega dva na severu, kao i da nema naplate carina, niti problema sa ličnim dokumentima i tablicama za građane sa severa Kosova.

„Četiri sata su trajali razgovori koje je naša delegacja imala pre svega sa Ketrin Ešton, a kasnije, uz njeno prisustvo i sa Hašimom Tačijem. Nama je najvažnije da su ovi razgovori statusno neutralni, svi razgovori koje vodimo, oni moraju da budu statusno neutralni, da je u tom smislu Srbija u obavezi da sprovodi ono što je prethodna vlada potpisala i sve što mi sada činimo jeste da izvučemo najviše što možemo iz sporazuma i protokola koji nisu napravljeni da budu u interesu našeg naroda. Shodno tome, danas je postiignut dogovor, pošto postoji obaveza da se krene sa sprovođenjem sporazuma o integrisanom upravljanju granicama, srpska strana je spremna da se krene sa sprovođenjem ovog sporazuma na četiri prelaza,, od toga su dva na severu a dva na drugim delovima administrativne linije. Ono što je za nas bio uslov jeste da praktično nema nove procedure, nema naplate carina, niti problema sa ličnim dokumentima i tablicama za građane sa severa.“, kazao je premijer Srbije na konferenciji za medije nakon sastanka.

Portparolka visoke predstavnice EU, Maja Kocijančić, rekla je da su dva premijera potvrdila zaključke radne grupe IBM i da će dva prelaza biti otvorena 10. decembra, a druga dva do kraja godine.

Dvojica premijera su potvrdila zaključke Radne grupe za integrisano upravljanje granicama po kojima će dva prelaza, radi se o prelazima 1 i 3 biti u funkciji od 10. decembra. Druga dva prelaza 5 i 31 biće u funkciji do kraja godine ili preciznije do 31.decembra. Dogovoreno je da obe strane odrede oficire za vezu. Oni će svoj angažman početi u predstavništvu delegacije EU u Beogradu i kancelarije EU u Prištini. Premijer Hašim Tači je potvrdio da je već uspostavio multietničku jedinicu unutar kosovske policije koja će raditi na zaštiti objekata religijskog i kulturnog nasleđa na Kosovu. To je takođe bio deo diskusije. Obe strane su se saglasile da obezbede transparentne načine tokova novca za srpsku zajednicu na Kosovu. Na to se obavezala Srbija. Premijeri su se složili o nastavku dijaloga o telekomunikacijama i energiji. Konačno po pitanju nestalih osoba Dačić i Tači su se saglasili o nužnosti intenziviranja saradnje., kazala je Kocijančić.

Dačić je potvrdio da će Srbija prikazati transparentnim način finansiranja.

„Radne grupe koje se ovim bave od 10. januara će nastaviti dalje razgovore na ovu temu. Ukoliko bude suprotnog ponašanja na samim prelazima, ukoliko postoje problemi, Srbija će suspendovati svoje prisustvo. Garant za sve ovo jeste i prisustvo Ketrin Ešton i dogovor koji je prihvatio i Hašim Tači. Srpska strana je izrazila spremnost da učini transparentnim način finansiranja Srba na Kosovu, to nije nikakva tajna, budžet je javni dokument. Ono što je za nas takođe važno to je da Srbija ne menja svoj stav kad je reč o državnosti Kosova. Mi smatramo da takva pitanja ne mogu da budu predmet ovakve vrste razgovora.“, kazao je Dačić i dodao da su razgovori bili teški.

Kosovski premijer Hašim Tači je posle razgovora kratko izjavio da je postignut dogovor oko prelaza, i da će se tamo nalaziti srpski policajci, kosovski policajci i Euleksova policija. Upitan da li smatra da li će administrativni prelazi biti državna granica, odgovorio je potvrdno.

Ovo je bilo treći sastanak Tačija i Dačića u Briselu. Od 10. decembra obe države treba da krenu sa primenom sporazuma o integrisanim prelazima.

Nastavak razgovora zakazan je za 17. januar.
XS
SM
MD
LG