Dostupni linkovi

Priština kritikuje EULEX zbog severa


Grafit u Prištini
Grafit u Prištini
Zvanična Priština pozdravlja produžetak mandata misiji EULEX-a za još dve godine, ali istovremeno ne nedostaju kritike i nezadovoljstvo prema radu ove misije.

Glavne primedbe upućene EULEX-u su uglavnom u vezi njihovog angažovanja u opštinama na severu Kosova.

Bez obzira što su kosovske institucije prilikom proglašavanja nezavisnosti pozvale misiju EULEX na Kosovo, mandat i rad ove misije ipak proizilazi iz Brisela i Saveta bezbednosti.

Poslanik vladajuće stranke, Demokratske partije Kosova, Zenun Pajaziti, navodi da su kosovske institucije kritikovale EULEX zbog nedostatka vladavine zakona na severu, ali priznaje da je ova misija nasledila teško stanje u tom delu. On dodaje da je Kosovu potrebna misija EU sve dok ono ne postane spremno da se integriše u uniju.

“Važno je da sve dok budemo imali obaveze ka učlanjenju u EU, imaćemo potrebu za jednom ovakvom misijom za vladavinu zakona, imajući u vidu da i mi pripadamo regiji koja je inficirana kriminalom, korupcijom i ostalim pojavama”, kazao je Pajaziti.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova, Vjosa Osmani, ističe da EULEX nije ispunio svoj mandat i smatra da Brisel treba da napravi procenu rada ove misije.

“EULEX nije ispunio svoj mandat imajući u vidu da se od njih traži da osiguraju vladavinu zakona na celoj teritoriji Kosova ili da pomognu kosovskim institucijama u tom pravcu. Što se severa zemlje tiče, oni nimalo nisu ispunili tu misiju”, kaže Osmani.

Ona dodaje da su poteškoće u sprovođenju vladavine zakona na severu razumljive, s obzirom da tamo deluju srpske paralelne strukture, ali naglašava da je EULEX-u potreban veći stepen odlučnosti kako bi sproveo svoj mandat u tom delu.

Problematično otvaranje administrativne kancelarije

Pajaziti ističe da bi EULEX imao priliku da poboljša svoj rad na Kosovu ukoliko bi pomogao Vladi Kosova u otvaranju administrativne kancelarije na severu i potom u formiranju nove opštine Severna Mitrovica, čime bi počelo uspostavljanje vlasti u tom delu.
Pripadnici EULEX-a
Pripadnici EULEX-a

“Ukoliko EULEX uspe da osposobi domaće institucije, novu opštinu, onda bi potpuno obrazložio nedostatke koje je imao do sada”, naglašava Pajaziti.

Srbi na severu međutim ne podržavaju uspostavljanje kosovskog zakona na severu, dok za misiju EULEX kažu da sprovodi politiku zvanične Prištine.

Nekoliko dana ranije, tamošnji Srbi su doneli odluku i da zabrane kretanje pripadnicima ove misije na severu Kosova.

Ipak, misija EULEX-a će po odluci Saveta ministara EU ostati na Kosovu do juna 2014. godine. Međutim, predviđeno je smanjenje osoblja za 25 posto.

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Catherine Ashton pozdravila je ovu odluku uz ocenu da "EULEX obavlja odličan posao u pomaganju kosovskim policajcima, sudijama i carinicima".

Inače, glavni cilj EULEX-a je pomoć i podrška kosovskim institucijama u oblasti vladavine prava, konkretno u oblasti policije, pravosuđa i carine.
XS
SM
MD
LG