Dostupni linkovi

EULEX: Kaznićemo sve koji ometaju kretanje na severu


Barikada na severu Mitrovice, fotografije uz tekst: JASMINA ŠĆEKIĆ
Povodom odluke tzv. Kriznog štaba u severnom delu Mitrovice u ponedeljak da se EULEX-u zabranjuje kretanje u tom delu, iz ove misije poručuju da nezakonite radnje na severu mogu dovesti do hapšenja ili krivičnog gonjenja osoba koje su u to uključene. Iz KFOR-a pozivaju sve odgovorne ljude da ne daju zapaljive izjave.

Blerim Krasniqi, portparol EULEX misije na Kosovu, u izjavi za RSE navodi da bezuslovna sloboda kretanja mora da postoji na celoj teritoriji Kosova, posebno na severu.

“Ono što EULEX želi da naglasi jeste da su blokada puta, napadi na zvaničnike EU i vojnike KFOR-a, kao i direktno ili indirektno izazivanje nasilja nezakonite radnje koje mogu dovesti do hapšenja ili krivičnog gonjenja osoba koje su uključene u to. EULEX želi jasno staviti do znanja da vladavina zakona mora da postoji, a pretnje i nasilje su dela kriminalaca. Nad kriminalcima će biti sprovedena istraga, a oni kod kojih postoji dovoljno dokaza, biće izvedeni pred lice pravde”, kazao je Krasniqi.

Tzv. Štab za vanredne situacije opštine u severnoj Mitrovici je na sednici u ponedeljak doneo odluku da se pripadnicima EULEX-a do daljnjeg ne dozvoli sloboda kretanja severnim delom Mitrovice, te da će se svaki pokušaj njihovog prolaska smatrati otvorenom agresijom.
Milan Ivanović
Milan Ivanović

Milan Ivanović, jedan od lidera Srba na severu Kosova, u izjavi za RSE kaže da se EULEX ponaša kao prištinske institucije, te da se njihova politika ne razlikuje od zvanične Prištine.

“Problem je u njima, nije problem u nama. Neka oni rade u okvirima Rezolucije 1244, neka oni poštuju i shvate da postoje dve strane na Kosovu i Metohiji, jedna je srpska druga je albanska. Neka prestanu da nam naturaju odluke Hashima Thacija, albanske jednostrane odluke”, kaže Milanović.

U saopštenju se dodaje da je predstavnicima KFOR-a upućen poziv da se pridržavaju svog mandata, definisanog Rezolucijom 12 44 SB UN.

KFOR poziva na mir

Portparol KFOR-a, Dan Harvey, ocenjuje da je trenutna situacija na severu mirna, ali nije hteo da govori o daljim koracima ove misije nakon odluke. Harvey međutim poručuje:

“KFOR poziva sve odgovorne ljude da ne daju zapaljive izjave i da deluju mirno”.

Štab za vanredne situacije pozvao je u utorak građane i da se prijave za dežurstvo na barikadama.

Inače, u petak su u severnom delu Kosova ranjena dvojica vojnika KFOR-a i troje Srba prilikom pokušaja uklanjanja barikada u Rudaru.

Još jedna barikada sada se nalazi na glavnom mostu na Ibru koji Mitrovicu razdvaja na južni i severni deo. Ivanović ističe da svaki pokušaj uklanjanja te barikade moglo bi izazvati širu destabilizaciju situacije.

“To bi se shvatilo kao ugrožavanje naših vitalnih interesa, i mislim da bi reakcija u osećanju takve ugrožnosti mogla da bude i nekontrolisana”, kaže on.

(FOTOGALERIJA: Barikada na severu Mitrovice)


Građani severa situaciju posmatraju sa strane, osećajući se nemoćnim za bilo šta.

“Ko pita, ko pita, ko pita nas? Mi ovde nemamo ništa, ni vojsku ni miliciju, mi narod šta možemo? Šta može predsednik opštine? Kakvu meru može da preuzme protiv one sile? To je sila, tehnika, naoružanje, vojska naoružanja. Šta možemo mi golih ruku. Ne znaš šta će da se desi danas, a šta sutra”, kaže Jovan Milenković.

“Pre ovog nije bilo strahote, a bogami sada ima. Čim ima pucanja, ranjenih, nije jednostavno, a nisi ni slobodan. A kako će biti, to sad ne znam”, ističe Njegoš Petrović.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG