Dostupni linkovi

Kako rešiti sever: Priština insistira na Ahtisarijevom planu


Mitrovica
Mitrovica
Kosovo treba da ima političku hrabrost kako bi se rešio problem severa, bila je jedna od poruka Generalnog sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmusena u sredu prilikom posete Prištini. Stavljajući do znanja da ne postoji vojno rešenje za situaciju na severu Kosova, Rasmusen je zatražio od zvanične Prištine i Beograda da pronađu jedno političko rešenje.

U Prištini međutim ne postoji promena stava kada je u pitanju sever Kosova. I pozicija i opozicija rešenje tog dela Kosova vide samo u Ahtisarijevom planu, Ustavu i zakonima Kosova. Ali, problem je u tome što se ovaj plan i zakoni ne sprovode na severu.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuçi podseća na izjave premijera Kosova, Hashima Thaçija, da sever Kosova neće dobiti neki poseban politički status.

“Premijer je juče jasno rekao da neće biti podela, da neće biti drugog statusa za sever Kosova i da će biti mogućnosti da se Ahtisarijev paket, Ustav i zakoni Kosova sprovedu. Mi se na tome angažujemo. Sigurno je da u tome treba da učestvuju i KFOR, EULEX i ostali domaći i međunarodni mehanizmi”, kazao je Kuçi.
Hajredin Kuçi
Hajredin Kuçi

Iz najveće opozicione partije, Demokratskog saveza Kosova, osim upućenih kritika na račun vlade zbog pasivnosti, ne vide drugi izlaz iz ove situacije osim onoga što je predviđeno Ahtisarijevim planom.

Šef parlamentarne grupe DSK-a, Ismet Beqiri, navodi da najveća pomoć koju međunarodna zajednica može da pruži u tom pravcu jeste jači pritisak nad Beogradom kako bi prekinuo finansiranje ilegalnih struktura koje onemogućavaju prostiranje kosovske vlasti u tom delu zemlje.

“Rešenje postoji u Ahtisarijevom planu. Vi možete voditi dijalog ili razgovarati sa nekim o tome kako će se on sprovesti, ali ne o tome da li će se sprovesti ono što Ustav predviđa. Ono što treba Beogradu je pritisak međunarodne zajednice kako bi prestao sa finansiranjem ilegalnih struktura”, kaže Beqiri.

Ramadani: Alijansa ne bi nanela štetu Kosovu

Osim izjava visokih zvaničnika NATO-a o političkom dijalogu za sever, u sredu je i kosovski Institut za politička istraživanja KIPRED predvideo da se sever kreće u pravcu autonomije, a što će se desiti pod jednom drugom vladom sačinjenom od Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova.

Burim Ramadani iz Alijanse za budućnost Kosova ističe da ova politička partija najpre očekuje povratak njenog lidera Ramuša Haradinaja iz Haga.

U svakom slučaju, Ramadani je odbacio mogućnost da će ABK ući u vladajuću koaliciju sada ili bilo kada, a koja bi sever unapredila političkim statusom.

“Ovo su neosnovane spekulacije zato što Alijansa nikada neće svojim delima štetiti državi Kosovo, a autonomija severu predstavlja veliku štetu za Kosovo. Naša agenda je uspostavljanje vlasti u tom delu i rešavanje problema”, kazao je Ramadani.

Ahtisarijev plan predviđa formiranje opštine Severna Mitrovica sa proširenim nadležnostima za visoko obrazovanje, uključujući registraciju i izdavanje licence obrazovnim institucijama, upošljavanje, isplatu plata i obuku nastavnog osoblja i rukovodećeg kadra.

Opštine na Kosovu, po Ahtisarijevom planu, imaju pravo da sarađuju sa Srbijom, a ta saradnja može da poprimi i oblik obezbeđivanja finansijske i tehničke pomoći od strane srpskih institucija.

Srbi na severu međutim već godinama odbijaju Ahtisarijev plan ili bilo kakvu saradnju sa zvaničnom Prištinom.
XS
SM
MD
LG