Dostupni linkovi

Priština: Formiranje privremenih veća Beograda na Kosovu ilegalno


Hajredin Kuçi
Hajredin Kuçi
Bilo kakvo uvođenje mera ili uspostvljanja privremenih veća Vlade Srbije na Kosovu je ilegalno, poručuju kosovski zvaničnici.

Vlada Srbije je prošle nedelje donela odluku o formiranju privremenog organa u Prištini i opštinama Novo Brdo i Peć, a slične mere očekuju se i za sever Kosova.

Kosovski zvaničnici navode da Vlada Srbije pokušava da uradi transformaciju, međutim, potrebne su korenite promene u skladu sa kosovskim zakonima.

Formiranje privremenih veća od strane Srbije na Kosovu je ilegalno i u suprotnosti sa briselskim sporazum, izjavio je za RSE Hajredin Kuçi, zamenik premijera Kosova.

„To su ilegalne radnje koje imaju tendenciju da se napravi transformacija postojećeg stanja, i to je za nas neprihvatljivo. Sve one što je u suprotnosti sa Ustavom i Sporazumom od 19. aprila i tretiraće se ilegalnim, tako da očekujemo da osim naše reakcije, reaguje Brisel i demokratski svet“, kazao je Kuçi.

Vlada Srbije je prošle nedelje donela odluku o formiranju privremenog organa u Prištini i opštinama Novo Brdo i Peć, koji će bavljati poslove i nadležnosti Skupštine i izvršnih organa u ovim jedinicama.

Prema saznanjima, nakon nekoliko Dačićevih opomena da može doći do smene trenutnih lidera na severu Kosova koji se protive kosovskim izborima, postoji mogućnost da Srbija na severu uvede privremene mere, koje bi podrazumevale smenu tzv. predsednika, raspuštanje Skupštine i imenovanje veća.

Kuçi je nagovestio da će ovo pitanje biti i tema razgovora predstojeće runde dijaloga dva premijera, 27. avgusta.

„Vlada Srbije vrši napore da uradi transformaciju ili da promeni svoje ljude, ali to neće imati efekata. Potrebne su korenite promene, demokratske, zakonske i u skladu sa našim Ustavom i zakonima“, poručio je Kuçi.

On očekuje da će Brisel jasno preneti da su takve radnje nezakonite i u suprotnosti sa Sporazumom.

Jedan od lidera Srba na severu, Marko Jakšić, u izjavi za naš program kaže da Vlada Srbije može uvesti privremene mere samo iz dva razloga: ukoliko se budžet ne usvoji do 15. decembra i ukoliko se u roku 90 dana ne održi sednica Skupštine. Svaki drugi razlog je pravno nasilje, ali do kojeg i može da dođe, kazao je on.

„Ja pretpostavljam da bi to izazvalo reakciju Srba koji živi ovde, a takođe i šire javnosti u Srbiji. Ne možete uvoditi privremene mere zato što predsednici opština i narod koji tu živi ne želi da izađe na izbore u režiji samoproglašene države Kosovo koje je raspisala Atifete Jahjaga. Međutim, znate šta, živimo u jednom vremenu gde se pravo malo poštuje, gde se vrši pravno nasilje i ja pretpostavljam da će Beograd to napraviti. Beograd je pred jednim strašnim pritiskom i Prištine i Brisela da uvede privremene mere, tako da ja ne sumnjam da će se to možda u narednom periodu i dogoditi“, kazao je Jakšić.
XS
SM
MD
LG