Dostupni linkovi

Dačić poručio: Funkcioneri koji se protive kosovskim izborima biće smenjeni


Ivica Dačić
Premijer Srbije Ivica Dačić do sada nije bio oštriji u porukama za lidere Srba sa severa Kosova – svi funkcioneri koji se protive učešću na predstojećim kosovskim izborima biće smenjeni jer vode politiku suprotnu interesima Srbije. Dačićeva najava usledila je nakon što su pojedini predstavnici Srba, organizovani u tzv. “Skupštinu Kosova i Metohije”, poručili da su izbori za njih neprihvatljivi.

"Niko nema prava da vodi politiku koja je suprotna državnim interesima Srbije, a koji se u ovom trenutku sastoje u tome da Srbi na Kosovu imaju svoje legitimne i legalno izabrane predstavnike koji će biti međunarodno priznati, a ne samo predstavljeni kao neke paralelne strukture koje niko ne priznaje", rekao je Dačić.

Ovakva Dačićeva reakcija usledila je nakon što su sa poslednjeg sastanka u Beogradu, lideri Srba sa severa Kosova izašli uz ocenu da se “izborima koje organizuju prištinske vlasi krše Ustav i zakoni Srbije”. Do konačne odluke o učešću, koju su najavili za ovu sedmicu, imaće još jedan sastanak kod predsednika Srbije.

Iako je sa ovom Vladom saglasan u stavu da je izlazak na izbore u interesu kosovskih Srba, nekadašnji ministar za Kosovo u Vladi Srbije iz redova demokrata Goran Bogdanović mišljenja je da “ucene, pretnje i smene nisu rešenje”.

“Prošlu vladu u kojoj sam ja participirao su napadali da nema saradnju sa kosovskim Srbima, a za razliku od ove vlade, mi smo imali svakodnevne kontakte i razgovore i nismo im davali lažna obećanja kako su to u predizbornim kampanjama činile članice sadašnje vlade. Mislim da je jedini način da posle potpisivanja Briselskog sporazuma Srbi izađu na izbore da se kroz razgovore ljudima objasni zbog čega je sve to dobro. Razgovara se samo sa predsednicima opština sa severa koji pripadaju dvema partijama – DSS-u i SNS-u. A pokazalo se i na prošlim, a pokazaće se i na ovim izborima da oni nemaju apsolutnu većinu u biračkom telu”, navodi Bogdanović.

Rizik, lobiranje i ćutljiva većina

Kakav god rezultat da proizvede ovaj do sada najradikalniji potez Beograda, nema sumnje da on po prvi put šalje jasnu poruku kosovskim Srbima da je Vlada odlučna u nameri da učini sve kako bi učestovovali na izborima.

„Mi se zalažemo za jedinstvenu srpsku listu“, rekao je Dačić i pojasnio da „to znači da će uslediti promena na Kosovu u državnim organima u kojima se nalaze oni koji vode suprotnu politiku“.
Mitrovica
Mitrovica

Analitičari su podeljeni u ocenama da li će ovakav potez i rezultirati postavljenim ciljem.

„Kroz ove izjave vidimo da Beograd želi vrlo jasno da uniformiše političku scenu Srba na Kosovu i da bude taj koji je kontroliše. Mislim da će lokalni izbori pokazati da postoji mnogo veći broj i učesnika i interesa, tako da može da se desi da se ovakva retorika kao bumerang vrati onima koji takve izjave daju, odnosno da dodatno otuđi deo birača koji neće podržati jedinstvenu srpsku listu“, kaže Nenad Đurđević iz Foruma za etničke odnose.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić smatra da je Dačić sve mogućnosti uzeo u obzir, i da će njegov potez rezultirati time da se većina birača na Kosovu ipak prikloni stavovima Beograda.

“Ulazeći u taj rizik, jer rizik još uvek postoji, Dačić računa na to da će smenjeni funkcioneri nastaviti da funkcionišu i lobiraju, ali da će se ono što se zove ćutljiva većina prikloniti odlukama iz Beograda. I mislim da će tako i biti. Dobro je da se ta stvar jednostavno preseče, koliko god to bolno bilo po neke ljude, ipak je po politiku Beograda pre svega naspram Brisela veoma loše da se nastavi dualitet vlasti između paralelnih struktura u Kosovskoj Mitrovici i Beograda”, navodi Jakšić.

Nakon nejasnih i kontradiktornih poruka, koje su obeležile politiku Beograda prema Kosovu u proteklim godinama, ovo je možda i prvi put da je Vlada Srbije, odnosno njen premijer, zauzeo jasan i nedvosmislen stav. To je, prema Jakšićevom mišljenju, i jedini mogući način da se izađe iz statusa quo, odnosno “da Beograd prestane da bude talac Kosovske Mitrovice”.
  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na RSE, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG