Dostupni linkovi

Priština: Bez primene dogovorenog nema nastavka dijaloga


Vlada Kosova
Vlada Kosova
Vlada Kosova ne odustaje od stava da se bez sprovođenja postignutih dogovora Prištine i Beograda neće nastaviti dijalog sa Beogradom. To je u utorak ponovio i zamenik premijera Kosova, Hajredin Kuçi.

Iako su iz Brisela poručili da bi dijalog morao da se nastavi odmah po formiranju nove vlade u Srbiji, Kuçi navodi da se najpre treba implementirati ono o čemu su se dve strane dogovorile, te da će tek onda Kosovo doneti odluku o dijalogu, a u skladu sa Ustavom Kosova i u saradnji sa EU i SAD.

„Potrebno je sprovođenje dogovorenog – takav je naš stav. Posebno insistiramo na zajedničkom upravljanju granica, ali i na ostalim sporazumima. Takođe, svaka odluka će biti u skladu sa Ustavom, i usaglašena sa našim partnerima“, kazao je Kuçi.

Sa ovakvim stavom Vlade Kosova slažu se i kosovski analitičari.

Shkëlzen Maliqi kaže da o ovom pitanju na Kosovu postoji konsenzus, te da aktuelna Vlada ne bi trebala da popusti u tome.

„Nema smisla da se dijalog nastavi ako se sporazumi ne sprovode. Ako se ponovo vratimo na ono da Kosovo prihvati razgovore a bez uslovljavanja, onda se ponavlja situacija da EU, uz pritisak nad Kosovom, otvara put Srbiji kako bi otpočela preogvore o članstvu do kraja ove godine, kao što je predviđeno. Uslovljavanje nastavka dijaloga sa implementacijom sporazuma je logično i neophodno za sve tri strane“, kaže Maliqi.

Iz međunarodne zajednice se takođu šalju signali da se budući razgovori trebaju voditi na političkom nivou, što, barem za sad, kosovski zvaničnici odbijaju. Analitičar Maliqi naglaša da Vlada Kosova treba biti veoma oprezna na ovakve, kako je rekao, zamke.

„Bez jasnog objašnjenja o namerama EU i međunarodne zajednice, ne sme se upasti u ovakvu zamku, odnosno da se prihvati formula na koju Srbija insistira. Prelaskom na političke razgovore, oni žele da pregovaraju o podeli, o specijalnom statusu za Srbe na sever, ili o autonomiji", tvrdi Maliqi.

Zamenik kosovskog premijera, Kuqi, je po tom pitanju izjavio:

„O suverenitetu Kosova, nezavisnosti i teritorijalnoj celovitosti me pregovaramo sa nikim. To je završen posao.“

U međuvremenu, kosovski premijer Hashim Thaçi je na zasedanju Vlade u sredu kazao da će septembar i oktobar biti od izuzetne važnosti za Kosovo kada je u pitanju evropska agenda i okončanje nadgledane nezavisnosti.
XS
SM
MD
LG