Dostupni linkovi

Priština bez komentara na slučaj Keljmendi


Naser Keljmendi
Naser Keljmendi
Vlasti na Kosovu ne žele da komentarišu slučaj Nasera Keljmendija. Zvaničnici Policije Kosova i EULEX-a samo su kratko rekli da su "upoznati sa slučajem".

Keljmendija je američki State Department u svom specijalnom izvještaju početkom juna ove godine stavio na "crnu listu" osoba koje se dovede u vezu sa trgovinom drogom. On se takođe smatra ključnim čovekom organizacije razbijene prošle sedmice u akciji "Lutka".

Crnogorskim medijima je rečeno da je Keljmendi 10. septembra napustio Crnu Goru u pravcu Kosova. Navodi se i da je viđen na Kosovu.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi, zbog osetljivosti slučaja, najpre je odbio da komentariše slučaj Keljmendi da bi potom, kako prenose mediji, rekao da će Policija Kosova reagovati u slučaju da protiv Keljmendija bude podignuta optužnica.

„Ništa. To što sam izjavio ništa nemam šta da izjavim više. Dok ne bude bilo poternice, to i dalje važi“, kazao je u ponedeljak Rexhepi za RSE.

Međutim, izvori RSE unutar policije su kazali da i u slučaju raspisivanja međunarodne poternice, Kosovo nije obavezno da uhapsi Keljmendija pošto „Kosovo ne hapsi svoje državljane“.

Ali, saznaje se da je Keljmendi još ranije odustao od kosovskog državljanstva, te da je od 1998. državljanin Bosne i Hercegovine.

Iako je izdavanje poternice u Bosni u toku, na Kosovu kažu da se u slučaju Interpolove poternice za osobu koja se nalazi na Kosovu, ona može pritvoriti. Policiji je na raspolaganju 6 sati da utvrdi validnost naloga za hapšenje u kom slučaju će pritvoren biti uhapšen i izveden pred sud, a nakon čega će mu se odrediti pritvor od 40 dana.
Ilustracija
Ilustracija

Tokom ovih 40 dana, ambasada ili ministarstvo spoljnih poslova države koja zahteva njegovo izručenje može zatražiti ekstradiciju uhapšene osobe na Kosovu.

Ono što komplikuje slučaj Keljmendi je član 4 Zakona o međunarodnoj pravoj saradnji o krivičnim pitanjima koji navodi:

„Državljani Kosova neće se izručivati, osim ukoliko je predviđeno drugačije međunarodnim sporazumima između Kosova i države koja traži.“

Ono što Bosna međutim može da učini je da zatraži prednost predmeta na Kosovu, što bi bilo dovoljno za Keljmendijevo hapšenje.

Ostaje međutim nejasno da li Keljmendi poseduje kosovsko državljanstvo ili ne.
XS
SM
MD
LG