Dostupni linkovi

Ministarstvo sigurnosti BiH: U toku dana potjernica za Keljmendijem


Naser Keljmendi, ilustrativna fotografija
Naser Keljmendi, ilustrativna fotografija
Nakon policijskih akcija kodnog naziva "Lutka" i "Imperijal" usmjerenih protiv organiziranog kriminala, tokom kojih je hapšenje izbjegao kontroverzni biznismen Naser Keljmendi za kojeg se smatra da je i vodeći narko boss u regiji, prvi čovjek ministarstva
sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, izjavio je kako zna gdje se bjegunac nalazi.

„Ako kažemo gdje se nalazi onda ćemo i mi biti ti koji ga upozoravamo. Stoga, nema nikakvog smisla da ministar sigurnosti kaže gdje se nalazi Naser Keljmendi, da ne dođemo u situaciju da on, u toku današnjeg dana, ne promijeni svoju poziciju i oteža pristup agencijama za provođenje zakona“, navodi Ahmetović.

I Agencija za istrage i zaštitu BiH, Tužilaštvo BiH, kao i državno Ministarstvo sigurnosti još jučer su tokom akcije dali naslutiti da se Keljmendi krije u Crnoj Gori.

Iako su policijski izvori iz Crne Gore negirali da je Keljmendi svoje utočište našao u toj zemlji, tamošnji list „Vijesti“ navodi kako je Keljmendijev advokat Midhat Kočo na osnovu telefonskog broja s kojeg je Keljmendi komunicirao s njim zaljučio kako se ovaj, ipak, nalazi na teritoriji Crne Gore.

Iz izjave ministra sigurnosti BiH date u četvrtak da se naslutiti da je Keljmendi u bijegu i van granica BiH.

„Tužiteljstvo mora raspisati međunarodnu potjernicu. Ja mislim da će ona u toku današnjeg dana (četvrtak) biti distribuirana“, tvrdi Ahmetović.

Bilans uhapšenih u jučerašnjim akcijama je 25. No, lista osumnjičenih kako navode policijski organi u BiH ide i do 50 od kojih je dobar dio već u zatvorima. Terete se za ubistva, trgovinu drogom i pranje novca.
XS
SM
MD
LG