Dostupni linkovi

Pripreme punom parom za izbornu kampanju


Glasanje na izborima u Podogorici - iz arhive
Glasanje na izborima u Podogorici - iz arhive
Mjesec dana pred izbore samo dio političkih partija je započeo javnu izbornu kampanju i promociju političkih programa. Dio koalicija i stranaka se još uvjek ne obraća javno potencijalnim biračima, što se prije svega odnosi na vladajuću koaliciju.

Za sada su u promotivnu izbornu kampanju ušle opoziciona Pozitivna Crna Gora i koalicija Demokratski front. Kako kroz konferencije za novinare, promotivne skupove tako i kroz druge aktivnosti, javnosti iznose svoje viđenje društvene stvarnosti u Crnoj Gori i svoj politički i ekonomski program.

Sa ovom vrstom promocije još nije započela vladajuća koalicija. Osim partijskih saopštenja u kojima se odgovara na teze i optužbe dijela opozicije kampanja nije otpočela.

Prema riječima portparola najjače stranke vladajuće koalicije Demokratske partije socijalista Časlava Vešovića, u otvorenu promociju će se ući za nekoliko dana kada bude definisana izborna lista, dok je rad na terenu svakodnevan.

"Više puta smo ponovili da je naša kampanja za oktobarske izbore počela dan nakon prethodnih izbora. Kroz partijski rad na terenu primamo izuzetno povoljne signale koji potvrđuju naš optimizam i očekivanje još jedne pobjede. Naša poslanička lista će uskoro biti poznata crnogorskoj javnosti. Po dinamici utvrđenoj na Glavnom odboru DPS do 15. septembra treba da budu sumirani svi prijedlozi za kandidate za poslanike nakon čega će u narednih par dana nadležni partijski organ donijeti odluku o sastavu liste. Kao što je to bila praksa i u prethodnim izbornim ciklusima nakon utvrđivanja liste promovisaćemo naš program i naše kandidate za poslanike", kazao je Vešović.

I u opozicionoj Socijalističkoj narodnoj partiji kažu da su u toku opsežne pripreme, da je kompletna infrastruktura stavljena u funkciju i prikupljanje potpisa za podršku izbornoj listi. Visoki funkcioner ove partije Vuksan Simonović kaže da će kampanja početi od 19. septembra kada bude podnijeta izborna lista stranke.

"Sve je to dio kampanje, a ona zvanična počeće onog dana kada podnesemo našu izbornu listu, a znate da je krajnji rok za to 19. spetmebar. Tada ćemo obići cijelu Crnu Goru i susresti se sa ogromnim brojem naših članova, simpatizera i građana Crne Gore. Promovisaćemo naš izborni program koji će se temeljiti na ekonomskom razvoju, socijalnoj pravdi, vladavini prava i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i afirmaciji kulturnih, duhovnih i istorijskih vrijednosti Crne Gore", naveo je Simonović.

Vučurović: Dvosjekli mač

Demokratski front koji je krenuo u oficijelnu kampanju predstavlja javnosti ličnosti koje vode tu koaliciju i ujedno politički program.

Činjenicu da vladajuća koalicija mjesec dana pred izbore nije pokrenula promotivne aktivnosti u Demokratskom frontu objašnjavaju da vladajuća koalicija nema program, te da na terenu pokušavaju da pritiskaju građane.
Konvencija Pozitivne Crne Gore u Podgorici
Konvencija Pozitivne Crne Gore u Podgorici

"Građani mogu da se uvjere da DPS ne nudi bilo kakav program već danima imamo seriju nesuvislih izjava i floskula u kojima se govori o navodnoj ugroženosti države, o referendumu i o svemu samo ne o teškom socio ekonomskom položaju. Naravno da na terenu DPS pokušava da ispod žita odradi kampanju putem pritisaka i ucjena. No, trebalo bi da znaju da je to dvosjekli mač jer građani se sigurno ne boje ni DPS ni Mila Đukanovića i to će pokazati 14. oktobra", kaže Jovan Vučurović iz medijskog tima Demokratskog fronta.

U Pozitivnoj Crnoj Gori ne žele da ocjenjuju aktivnosti političkih subjekata koji još nisu pokrenuli zvaničnu kampanju, pa time ni aktivnosti Demokratske partije socijalista.

"To što radi DPS apolutno neće biti predmet interesovanja Pozitivne Crne Gore. Predmet interesovanja Pozitivne Crne Gore je samo ono što radi Pozitivna Crna Gora. Što mi radimo na terenu i to u kontinuitetu, biće vidljivo 14. oktobra, a biće vidljivo i u godinama koje dolaze jer Pozitivna Crna Gora sa svojim programom i svojim ljudima je jedini garant onima koji se zalažu za građanske vrijednosti u Crnoj Gori", ističe Azra Jasavić.
XS
SM
MD
LG