Dostupni linkovi

Ideološki prijatelji i izborni suparnici: Rasipanje srpskog biračkog korupusa


Ilustracija
Ilustracija
Srpski nacionalni korpus u Crnoj Gori, koji prema posljednjem popisu čini oko 29 odsto stanovnika, na predstojećim izborima nastupa politički razjedinjeniji nego ikada ranije.

Za razliku od prethodnih parlamentarnih izbora 2009. godine, kada se Nova srpska demokratija predstavljala kao eksluzivni zaštitnik srpskih nacionalnih interesa, a prefiks prosrpska i dalje vezivao za najjaču opozicionu Socijalistička narodna partija i manje stranke koje su u svom nazivu nosile srpsku nacionalnu odrednicu, uoči predstojećih izbora došlo je do pregrupisavanja na tom dijelu crnogorske političke scene.

Nova je postala dio Demokratskog fronta Miodraga Lekića, čiju okosnicu čini zajedno sa Pokretom za promjene, SNP, čiji je dio funkcionera pristupio Demokratskom frontu, balansira između nacionalne i građanske orijentacije, dok su se manje partije radikalnijeg nacionalne opcije udružili u Srpsku slogu.

Kakav zaključak izvlači politički analitičar – metodolog Miloš Bešić.

"Srpski birački korpus će se rasuti na tri dela, na Demokratski front, Socijalističku narodnu partiju i Srpsku slogu, koaliciju koja je sada nastala od manjih ali radikalnijih srpskih partija. U ovom trenutku Demokratski front je iz te inicijalne faze izašao kao pobednik jer je zahvaljujući medijima stvorio jednu impresiju, sliku da se oni šire. Sa druge strane, SNP sada mora da se reorganizuje pa je pitanje na koji način će ona da odgovori DF-u. Tu se vodi jedna unutrašnja bitka i koliko god oni bili ideološki prijatelji oni sada vode rat i bore se za biračko telo. I sa treće strane imate Srpsku slogu koja će radikalnim političkim diskursom pokušati da privuče one glasače DF ili SNP-a koji imaju snažno srpsko osećanje, a da ne mogu da se privole jednoj ili drugoj od ove dve opcije", ocjenjuje Bešić.

Optužbe o pocrnogorčavanju

U isto vrijeme politički je aktivan Srpski nacionalni savjet kao nevladina organizacija.

Sa konferencije za novinare u ponedjeljak predsjednik tog savjeta Momčilo Vuksanović uputio je apel prosrpskim partijama da shvate u kakvoj se situaciji nalazi srpski narod u Crnoj Gori.
Momčilo Vuksanović
Momčilo Vuksanović

"Potpuno je izvjesno da je srpskom narodu u Crnoj Gori potrebna jaka i stabilna građanska ali i nacionalna SNP, ali isto tako i druga srpska opozicija u Crnoj Gori. Kako vrijeme prolazi sva zakonska regulativa i sva zakonska rješenja i ustavna rješenja donose se na štetu srpske nacionalne zajednice. To je nešto što polako ali sigurno može dovesti do toga da se kruni srpska nacionalna zajednica i uglavnom dolazi do ostvarivanja najvažnijeg projekta režima u Crnoj Gori, a to je asimilacija nacionalnih Srba u Crnogorce", kazao je Vuksanović.

U tom kontekstu Vuksanović je posebno optužio Demokrastki front da mu je, kako je naglasio, cilj da pocrnogorči prosrpsku opoziciju i razbije SNP. Portparol Nove, članice Fronta, Jovan Vučurović imao je kratak komentar na ovu izjavu:

"NOVA je jedina parlamentarna stranka srpskog naroda u Crnoj Gori i legitimni politički predstavnik našeg naroda. Potpuno je suvišno komentarisati takozvani Srpski nacionalni savjet koji je formiran kao čisto interesna grupacija koja uz podršku vlasti je Srbe pokušala da prevede u nacionalnu manjinu, ali su Srbi prezreli jednu takvu politiku i njene predstavnike. Naravno, to što nemaju podršku srpskog naroda ne smeta im da to djelovanje dobro naplaćuju ali će se jednom i tome baviti državni organi".

Na pitanje koliko će pojavljivanje partija prosrpske provenijencije u više kolona i politička nadgornjavanja u kampanji zbuniti srpsko biračko tijelo i umanjiti njihove šanse za uspjeh na izborima, analitičar Miloš Bešić odgovara:

"Kvantitativni odnosi nam zapravo kažu slijedeću stvar – srpsko biračko telo ima svoj vrlo čvrsto definisan korpus glasova i vrlo je teško da postojeće partije taj korpus povećaju. Ono što možemo očekivati jeste prelivanje iz Fronta ka SNP, od SNP ka Srpskoj slozi. To nikako ne ide, šta god da se dešavalo, ne ide na štetu vladajućoj partiji".
XS
SM
MD
LG