Dostupni linkovi

Šarenoliki izborni meni u Crnoj Gori


Glasanje u Podgorici - fotografija iz arhive: Savo Prelević
Pozitivna Crna Gora prva je partija koja je u utorak predala izbornu listu uoči parlamentarnih izbora 14. oktobra. Politička ponuda dobija svoju konačnu strukturu.

Dosadašnja vladajuća koalicija DPS i SDP udružena sa Liberalnom partijom sa jedne i opozicija i manjinske partije podijeljene u više kolona sa druge strane, konture su političkog menija koji će biračima u Crnoj Gori biti ponuđen na izborima 14 oktobra.

Da li je veća šarenolikost ponude dobra za birače u kojoj svako može da nađe svoj politički izbor ili ta široka lepeza dodatno zbunjuje i stvara konfuziju? Daliborka Uljarević iz Centra za Građansko obrazovanje primjećuje:

"Moj je utisak da se crnogorska politička scena polako počinje razvijati u različitim pravcima. Naravno da ona i kvalitativno postaje bolja ali nije ta šarenolikost, kada se malo bolje sagleda toliko disperzivna. Naime, i na ovim izborima praktično biramo, pored onoga što je izbor kod manjinskih stranaka, mi biramo između tri opcije – vladajuće koalicije, potpuno suprotstavljen njima Demokratski front i Pozitivna Crna Gora kao jedan umjereniji pristup ali ipak nastrojen kritički prema vlasti. Birači neće biti zbunjeni, ali postoji pitanje šta svaka od ovih opcija može da ponudi u smislu djelotvornog odgovora na probleme sa kojima se suočavamo".

Pojedini analitičari crnogorsku predizbornu političku ponudu dijele na vladajuću koaliciju, konzervativce, ljevičare, razočarane suvereniste.

Zlatko Vujović
Zlatko Vujović
No, da li postoji klasična granica između desnice, ljevice i onih koji pokušavaju da zauzmu poziciju centra ili je ideološka ponuda prilično isprepletana i bez jasnih linija razdvajanja? Zlatko Vujović iz nevladine organizacije Centar za monitoring kaže da je u tom smislu teško mapirati političku scenu, ali da postoje pregrupisavanja koja će u perspektivi voditi formiranju jasnije podjele na desnicu i ljevicu. Vujović o tome koliko
će ta pregrupisavanja zbuniti birače kaže:

"Velikim dijelom se birači u Crnoj Gori i nijesu opredjeljivali po tom osnovu da li je ljevica ili desnica. Birač će biti zbunjen, ali sa druge strane birač ne reaguje u potpunosti na te podsticaje koji se tiču odnosa ljevice i desnice. Očekuje se na neki način profilisanje crnogorske političke scene. Mislim da će trebati da prođu makar dva do tri izborna ciklusa da bismo dobili malo konsolidovaniju političku scenu u Crnoj Gori".

Dok se polako zagrijavaju partijske propagandne mašine koje će u narednih 40 dana biti u punom pogonu, jedno od pitanje koje se otvara jeste koliko će prosječni birač na ovim izborima razmišljati drugačije u odnosu na prethodne? Da li će ostati u matrici po kojoj se opredjeljuje za onog za koga smatra da je „manje zlo" ili mu aktuelna politička ponuda nudi mogućnost da glasa za onog za koga smatra da je najbolji kao i realnu nadu za promjenu društvene situacije u željenom pravcu?

"Ja se samo nadam da sama izborna kampanja neće poći u pravcu jedne referendumske retorike. Nadam se da se ovoga puta nećemo emotivno opredjeljivati na osnovu nečeg što je državno pravni status što je jedna vještački kreirana dilema, nego da ćemo imati priliku da na bazi kvalitetnih programa koje će nam politički takmaci predstaviti vrlo racionalno donesemo odluku. Na žalost, iako su izbori za nešto više od mjesec, mi još nemamo priliku da čitamo takve programe u količini koliko bi trebalo, niti da oni budu predstavljeni građanima. Imali smo samo jedan program koji je prilično opširan i komplikovan i prilično će biti veliki izazov za predstavnike Demokratskog fronta da to iskomuniciraju sa građanima", saopštila je Daliborka Uljarević.
XS
SM
MD
LG