Dostupni linkovi

Kofi Anan optimističan uprkos nastavku nasilja u Siriji


Homs, 10. april 2012.
Homs, 10. april 2012.
Izaslanik UN-a i Arapske lige, Kofi Anan izjavio je da je iz Damaska dobio uvjeravanja o poštivanju prekida vatre. On je dodao kako bi se od četvrtka ujutro „stanje na terenu moglo poboljšati“, ako sve strane odluče poštivati njegov plan.

Na čemu Anan temelji svoj optimizam nije do kraja jasno, s obzirom na činjenicu da je najmanje 100 ljudi ubijeno u posljednjim granatiranjima Homsa i drugim vojnim akcijama kojeg su Bašarove snage poduzele u noći s utorka na srijedu.

Kofi Anan je na Press konferenciji u Teheranu saopštio kako je u kontaktu s vladom Bašara al Asada i da mu je pojašnjeno kako oni zamišljaju svoje buduće korake.

"Ako svako od njih bude poštivao prekid vatre, već poslijepodne možemo vidjeti poboljšanje na terenu“, rekao je Anan.

Prema planu Ujedinjenih naroda i Arapske lige, sirijska bi Vlada trebala povući vojnike i teško naoružanje iz gradova i sela. Svi oblici nasilja moraju biti zaustavljeni na svim stranama. Sljedeći korak trebali bi biti razgovori o političkom rješenju.

No, i nakon što je rok produžen, obećanja nisu ispoštovana. Zvanični se Damask za nastavak bombardovanja i pojačanje nasilja pravda nedostatkom garancija da će i opozicija prekinuti vatru.

"Ono što sirijske vlasti hoće to su jamstva da nikakve druge trupe neće pucati, kada oni obustave vatru“, naveo je Anan.

Glavne opozicione snage, Slobodna sirijska vojska poduprle su plan, ali su naglasili kako se neće prestati boriti sve dok to Vlada ne učini.

No, prema vijestima koje stižu sa terena, tokom protekle noći, poginulo je 100 ljudi. Teški borbeni avioni prelijetali su Damask, a granatiranje je prijavljeno u Homsu i južnoj pokrajini Dera. Sve informacije poslali su aktivisti, i ne mogu biti provjerene u nezavisnim izvorima.

UN tvrdi da je u pobuni protiv predsjednika Bašara al Asada, u nešto više od godinu dana, poginulo ili ubijeno više od 9.000 ljudi. Sirijske vlada priznaje nešto manje od 4.000.
XS
SM
MD
LG