Dostupni linkovi

Apel UN: Ključni dan za mir u Siriji


Ilustracija
Ilustracija
Nasilje u Siriji nastavljeno je i u utorak, iako je na snagu stupio sporazum sklopljen pod okriljem UN o povlačenju snaga bezbjednosti iz gradova i prekidu sukoba. Granatiranje je nastavljeno u Homsu, a u ponedjeljak uveče je bilo i okršaja na granicama Sirije sa Turskom i Libanom. Sirijski šef diplomatije Valid Mualem sastao se u Moskvi sa Sergejom Lavrovim, a turski zvaničnici tvrde da je napadom na prihvatni centar na granici sa Turskom povrijeđena granica između dvije zemlje.

Sukobi u Siriji ne prestaju uprkos isticanju roka za povlačenje snaga sirijskog predsjednika Bašara Al Asada iz gradova.

Granate su u utorak ujutro padale na Homs, a sukobi oko granice sa Turskom i Libanom trajali su cijele noći. Prema navodima BBC, više od 100 ljudi poginulo je u nasilju prethodnog dana, a među žrtvama ima mnogo civila.

Prema planu specijalnog izaslanika UN i Arapske lige Kofija Anana u utorak ističe rok do kada bi sukobi trebali biti obustavljeni, a snage režima povučene iz gradova. Potpuni prekid oružanih suskoba stupio bi na snagu za dva dana. Vlasti u Damasku pristale su na rok koji su dale UN, ali traže pisane garancije da će njihovi protivnici položiti oružje prije okončanja vojne intervencije.

Anan je u utorak zatražio od sirijskih vlasti da u roku od 48 sati povuku trupe u kasarne i obustave nasilje na ulicama gradova i dodao da vojne operacije vlade u Damasku i novi uslovi koje je navela za sprovođenje njegovog mirovnog plana, ugrožavaju potrebno primirje. On je naveo da je od suštinskog značaja da sirijska vlada "iskoristi mogućnost za temeljnu promjenu kursa" u vojnim operacijama i okonča svo nasilje do šest sati ujutro 12. aprila.

SAD su u ponedjeljak uveče saopštile da još nema nagovještaja da režim predsjednika Bašara al Asada poštuje preuzete obaveze.

Turska je optužila Siriju za "očigledno narušavanje" njenih granica, poslije dva oružana napada na prihvatni centar za izbjeglice, sa dvoje mrtvih i velikim brojem povrijeđenih na turskoj teritoriji, uključujući turske državljane. Premijer Redžep Tajip Erdogan, koji je u posjeti Kini, poručio je da će Turska reagovati “shodno međunarodnom pravu” na ovakav čin. A šef diplomatije Ahzmet Davutoglu, koji je takođe bio u posjeti Kini, zbog ozbiljnosti situacije vraća se u zemlju. Prethodno je telefonom razgovarao sa kolegama iz četiri od ukupno pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN.

Vašington je oštro osudio prekogranične incidente.

"Snažno osuđujemo svaki napad sirijskog režima na izbjeglice u pograničnim zemljama i bijesni smo zbog današnjeg izvještaja. Pridružujemo se pozivu turske vlade sirisjkom režimu da momentalno prekine vatru i ovi incidenti su samo još pokazatelj da Asadov režim ne izgleda nimalo voljan da ispuni obaveze iz Ananovog plana. Ne samo da nasilje ne prestaje nego je i pogoršano posljednjih dana”, rekla je portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland.

Sastanak Lavrova sa sirijskim šefom diplomatije u Moskvi

Sve veći broj izbjeglica sklanja se pred nasiljem u Tursku u posljednjih sedam dana. Do sada je Tursku smješteno oko 24.000 Sirijaca, uključujući nekoliko stotina vojnih dezertera.

Sirijski ministar vanjskih poslova Valid al-Moalem sastao se u Moskvi sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim. Lavrov kaže da su mu je Damask obećao poštovanje dogovora.

"
Sergej Lavrov i Valid al-Moualem u Moskvi
Sergej Lavrov i Valid al-Moualem u Moskvi
Mi smo dobili garancije od sirijskih vlasti da će poštovati preuzete obaveze, kao i to da su sirijske vlasti počele da primjenjuju plan o povlačenju vojske i teškog naoružanja iz gradova“, kaže Lavrov dodajući "Vjerujemo da djelovanje sirijske vlasti može biti još aktivnije i odlučnije kada dođe na red implementacija relevantnih odredbi Ananovog plana“.

Ruski ministar vanjskih poslova apelovao je i na sirijsku opoziciju.

“Još jednom želimo da pozovemo sve članove sirijske opozicije, i sve zemlje koje imaju uticaja da političku, a posebno vojnu opoziciju u Siriji, da iskoriste taj uticaj da bi se automatski obezbijedio prekid vatre sa obje strane u skladu sa Ananovim planom. “

Sirijske opozicione snage saopštile su da podržavaju Ananov sporazum o primirju, ali da neće ispuniti novi zahtjev vlasti o davanju pisanih garancija da neće pokušati da iskoriste dogovor o prekidu vatre.

Prema podacima nevladine organizacije Sirijske opservatorije za ljudska prava tokom godinu dana od kako traje pobuna protiv režima predsjednika Bašara al-Asada poginulo više od 10.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG