Dostupni linkovi

Uhapšeni osumnjičeni za ubistvo načelnika policije iz Prijedora


MUP RS-a uhapsio 20 osoba zbog ubistva policajca Bašića. Osumnjičeni nalogodavac ubistva u pritvoru od 24. marta.
MUP RS-a uhapsio 20 osoba zbog ubistva policajca Bašića. Osumnjičeni nalogodavac ubistva u pritvoru od 24. marta.

Policijski službenici Uprave za organizirani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS-a) uhapsili su 20 osoba koje se dovode u vezu s ubistvom načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

Među njima su i dvije osobe koje se dovode u direktnu vezu s izvršenjem ubistva policijskog službenika Bašića, i svi su privedeni tokom noći s 26. na 27. mart u Banjoj Luci, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova entiteta Republika Srpska (MUP RS-a).

Mediji su objavili da je jedan od uhapšenih Aleksandar Mijatović tokom ispitivanja priznao ubistvo. Mijatović je ranije osuđen za ubistvo u Banjoj Luci i u trenutku ubistva policajca Bašića bio je na uvjetnoj slobodi, nakon što je odslužio najvećio dio zatvorske kazne u trajanju od 16 godina.

"Aktivnosti su realizovane na području koje operativno pokriva Policijska uprava Banja Luka u saradnji s Upravom kriminalističke policije, Upravom za borbu protiv terorizma i ekstremizma, Specijalnom-antiterorističkom jedinicom, Žandarmerijom i Policijske uprave Banja Luka", saopćeno je iz MUP-a RS-a.

U saopćenju se navodi da su tokom ovih aktivnosti, policijski službenici Uprave za organizirani i teški kriminalitet, osim prethodno osumnjičenog organizatora i naručioca kojem je Sud BiH na prijedlog Tužiteljstva BiH odredio pritvor 24. marta, identificirali neposrednog izvršioca i sudionike u izvršenju krivičnog djela.

"Nad ovim licima je u toku kriminalistička obrada, te izuzimanje i dokumentovanje svih predmeta i tragova koji potiču iz izvršenja ovog krivičnog djela. U toku je i dalje opsežna istraga u saradnji s nadležnim tužilaštvima", ističe se u saopćenju.

Policijski službenici su protekle noći u okviru istrage ubistva Bašića izvršili pretrese na više lokacija i priveli više lica na području Banje Luke.

Policijski službenik Bašić ubijen je 21. marta u Prijedoru, pucnjem iz vatrenog oružja, na putu za posao u naselju Pećani.

XS
SM
MD
LG