Dostupni linkovi

Pritvor za mogućeg učesnika u ubistvu načelnika krim-policije u Prijedoru


Mjesto ubistva Radenka Bašića, Prijedor, 21. mart 2022.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) odredio je jednomjesečni pritvor za Dailbora Railića, koji je pod istragom kao mogući učesnik u ubistvu načelnika Sektora kriminalističke policije Prijedor, Radenka Bašića.

Iz ove pravosudne institucije je saopšteno da je pritvor određen zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će osumnjičeni uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak, uticati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, te zbog bojazni da će ponoviti krivično djelo ili dovršiti pokušano krivično djelo.

Pritvor može trajati najduže mjesec dana od dana hapšenja ili do nove odluke Suda.

Railić je osumnjičen za organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom opojnim drogama, te oružjem i vojnom opremom, ali i krijumčarenjem ljudi i teškom krađom.

Iz Tužilaštva BiH je ranije navedeno da se on "dovodi u vezu sa organizovanom kriminalnom grupom koja je djelovala na području Gradiške i drugih gradova u BiH".

Osumnjičenog su Tužilaštvu BiH predali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova entiteta Republika Srpska.

Radenko Bašić, načelnik Službe kriminalističke policije u Prijedoru, na sjeverozapadu BiH, ubijen je u ponedjeljak, 21. marta, u jutarnjim časovima, pucnjem iz vatrenog oružja na putu za posao u prijedorskom naselju Pećani.

Imao je 29 godina staža u policiji, a ubijen je godinu dana prije odlaska u penziju.

Tokom službe, Bašić je obavljao razne rukovodeće funkcije, a na mjesto načelnika Odjeljenja za opšti kriminalitet raspoređen je 2019. godine. Naredne godine u oktobru imenovan je na mjesto načelnika Sektora kriminalističke policije.

Više osoba je privedeno u toku noći između 22. i 23. marta za koje postoji sumnja da bi se mogle dovesti u vezi sa ubistvom Bašića, saopćeno je 23. marta iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

MUP RS je prethodno objavio i crtež osobe za kojom se traga u okviru istrage, ne navodeći da li se radi o osumnjičenom za ubistvo Bašića.

Ukupno 12 policijskih službenika ubijeno je u BiH od 1995. godine do danas, a neki od slučajeva nikada nisu riješeni.

XS
SM
MD
LG