Dostupni linkovi

Obavljen pretres stana Darka Mladića


Pripadnici specijalnih antiterorističkih jedinica tokom pretresa stana u vlasništvu Ratka Mladića, Beograd, 31. januar 2011.
Pripadnici specijalnih antiterorističkih jedinica tokom pretresa stana u vlasništvu Ratka Mladića, Beograd, 31. januar 2011.
Pripadnici MUP-a Srbije obavili su u ponedeljak pretres stana Darka Mladića, sina najtraženijeg haškog begunca i optuženika za genocid Ratka Mladića, potvrdio je Radiju Slobodna Evrope (RSE), direktor policije Milorad Veljović.

"Pretres se vršio po nalogu Tužilaštva za ratne zločine", rekao je on.

Tri blindirana džipa bez tablica stajala su ispred zgrade u beogradskoj ulici Vidikovački venac broj 83.

Povremeno su se videli policajci u specijalnim uniformama kako ulaze i izlaze, ali za sada nema informacija da li su nešto pronašli i koliko je to značajno.


Vekarić: Cilj ovog pretresa je bio da se pronađu određeni materijale i dokaze koji bi mogli da otkriju, eventualnu lokaciju mesta skrivanja Ratka Mladića i to je sve što sada mogu da kažem.

Beogradski mediji prenose da pripadnici Specijalnih antiterorističkih jednica (SAJ) nisu puštali nikoga u zgradu osim komšija.

Pretres stana Darka Mladića počeo oko 7.00 rekao je za RSE zamenik specijalnog tužioca Bruno Vekarić.

"Cilj ovog pretresa je pronaći određene materijale i dokaze koji bi mogli da otkriju, eventualnu lokaciju mesta skrivanja Ratka Mladića i to je sve što sada mogu da kažem", istakao je on.

U pretresu je učestvovala Služba za otkrivanje ratnih zločina ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Petnaest godina traganja za Mladićem


Policija je u proteklih 15 godina, u više navrata, pretresala objekte koji pripadaju Darku Mladiću, sinu haškog optuženika Ratka Mladića, a prilikom tih pretraga, iako nije pronađen sam begunac, zaplenjena je izvesna količina novca i materijala koji bi mogli poslužiti u istrazi.

Pripadnici specijalnih antiterorističkih jedinica tokom pretresa stana u vlasništvu Ratka Mladića, Beograd, februar 2010.
Poslednja akcija potrage za Mladićem ili informacijama koje bi mogle dovesti do njegovog hapšenja o kojoj je javnost bila obaveštena odigrala se 2. novembra prošle godine, u Beogradu i Aranđelovcu, kada je izvršen pretres etno sela "Bajka" na Bukulji, kod Aranđelovca, istoimenog restorana u Beogradskom izletištu Košutnjak, kao i jednog stambenog objekta u glavnom gradu.

U potrazi za Mladićem pripadnici policije su, u novembru 2008. godine, nekoliko sati pretresali porodičnu kuću i pogone fabrike "Vujić-Valjevo" u vlasništvu braće Vujić.

Pretres se dovodio u vezu s poslovnom saradnjom firme "Vujić" sa firmom "Impakt", čiji vlasnik je Darko Mladić.

Porodična kuća Darka Mladića, u Ulici Blagoja Parovića, na Banovom brdu pretresana je i početkom decembra 2008. U decembru iste godine, akcija potrage za haškim beguncima izvedena je i u aranđelovačkom naselju Kolonija.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, Mladić, nalazi se u bekstvu od kraja 1996. godine. Od tada do danas bilo je više pokušaja njegovog lociranja i hapšenja, ali svi su završeni bez uspeha.

Vojna policija je u maju 2007. godine pretresla vojni objekat u Deligradskoj ulici u Beogradu, ali je utvrdila da se tamo ne krije ni jedno od lica optuženih pred Haškim tribunalom.

Za Mladićem se, sudeći po navodima pojedinih medija, tragalo i na području Vojvodine u septembru 2009. godine kada ga je na širem području Novog Sada tražilo više od 50 policijskih specijalaca.

Dva meseca kasnije policija je pretresala stanove bliskih saradnika dvojice haških begunaca Mladića i Gorana Hadžića.

Tada je privremeno oduzet značajan deo dokumentacije, kaseta, CD-ova i drugog materijala koji su bili predmet daljih operativnih provera, a koji je korišćen i u
daljim akcijama na lociranju i hapšenju haških optuženika.

U februaru prošle godine policija je pretresla kuću Darka Mladića i oduzela više video kaseta, cd-ova, rokovnika, kao i određenu sumu novca.

Državni zvaničnici su tada rekli da javnost ubuduće neće obaveštavati o akcijama koje sprovode kako bi Mladića priveli pravdi.
XS
SM
MD
LG