Dostupni linkovi

Više od 30 godina zatvora za Zavalu


Rajko Kuljača pred sudom u Podgorici, 5. jun 2012.
Rajko Kuljača pred sudom u Podgorici, 5. jun 2012.
Viši sud u Podgorici osudio je aktere slučaja Zavala, jedne od najvećih korupcionaških afera u Crnoj Gori na ukupno 30 godina i 6 mjeseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja i pomaganja ili podstrekavanja u vršenju tog krivičnog djela. Bivši predsjednik Opštine Budva, nekadašnji sekretar sekreterijata za investicije u tom gradu, inače brat potpredsjednika vladajuće DPS Svetozara Marovića osuđeni su jer su prema mišljenju suda oštetili budžet opštine Budva za preko 800 hiljada eura i omogućili protivpravnu korist preduzeću Zavala invest. Ostalih 9 osoba osuđene su za pomaganje ili podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja.
Bivši predsjednik Opštine Budva Rajko Kuljača i nekadašnji sekretar sekreterijata za investicije u toj opštini Dragan Marović osuđeni su na pet, odnosno četiri godine, dok je Đorđe Pinjatić, predsjednik komisije koja je procjenjivala vrijednost izvedenih radova na postrojenju za desalinizaciju vode na Zavali osuđen na 3 godine zatvora jer su, prema optužnici, oštetili opštinski budžet za 821.599 eura i u istom iznosu pribavili korist preduzeću “Zavala Invest” DOO Budva.
Dragan M. Sekulić, vlasnik i izvršni direktor preduzeća „Moninvest“ DOO Budva osuđen je na 3,5 godine. Sekulić je optužen za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i zloupotrebu službenog položaja podstrekavanjem.
Sporna gradnja na Zavali
Sporna gradnja na Zavali
Ruska državljanka Natalija Panina, kojoj je suđeno u odsustvu, osuđena je na tri godine zatvora i pet hiljada eura novčane kazne. Ona je u obavezi da plati gotovo milion eura poreza koji je utajila.
Panina, izvršni direktor “Zavale invest” optužena je za utaju poreza i doprinosa, jer nije prijavila Poreskoj upravi zakonito stečeni prihod, pa je na štetu budžeta, izbjegla da plati ukupan porez u iznosu od 978.641 euro.
Marko Kaloštro osuđen je na dvije godine zatvora, Dragan Živić na dvije, Slobodan Đurović na dvije, Stevan Vučetić na dvije, Sreten Tomović na dvije, Novak Stanojević na dvije i Dragan Sekulić na tri i po godine zatvora.
Sutkinja Valentina Pavličić je u utorak saopštila i da će osuđenima u slučaju Zavala od izrečene zatvorske kazne biti odbijeno ono vrijeme koje su već proveli u zatvoru, dok je trajao istražni postupak.

Najavljuju se žalbe
Po izlasku iz suda bivši gradonačelnik Budve Rajko Kuljača nije želio pred novinare dok je Dragan Marović, koga je sud osudio na 4 godine zatvora izjavio da protiv njega i ostalih nije bilo dokaza, ali da je i pored toga izrečena osuđujuća presuda.
"Za mene je od početka sve ovo politika jer niti sam ja dogovorio bilo kakav posao, niti ste to mogli danas da čujete sa kim sam se ja to navodno dogovorio. Znači – nijesam se dogovorio, poštovao sam svoj pravilnik a lično mislim da sam ubačen u ovu priču da bi se prezime Marović pojavljivalo radi nekih daljih koraka koje treba da se u Crnoj Gori dešavaju u odnosu na pravdu. Lično mislim da je ovo teror nad ljudima iz Budve i bojim se da to ima uzlazni trend i da oni neće stati na ovome već će se izmisliti i neka nova priča, znate oni to mogu da izmisle", kazao je Marović.
Đorđe Pinjatić ispred suda u Podgorici, 5. jun 2012.
Đorđe Pinjatić ispred suda u Podgorici, 5. jun 2012.

Poslanik vladajuće DPS Đorđe Pinjatić koji je u vrijeme sklapanja posla sa Zavalom invest bio predsjednik opštinske komisije koja je procjenjivala vrijednost izvedenih radova na postrojenju za desalinizaciju vode na Zavali, saopštio je da je razočaran u pravosudni sistem Crne Gore.
"Nije bilo nikakve želje da se uvaži niti jedan jedini argument odbrane. Jednostavno, radi se o želji da se prikaže nekome u Evropi da je ovo sve što oni traže, da je ovo potpuno suočavanje sa krupnim ribama. Ja nijesam nikakva krupna riba već čovjek sa imenom, prezimenom i dostojanstvom koje su oni danas uvrijedili. Ja ću to svoje dostojanstvo braniti do kraja života, a ovo što su uradili neka njima služi na čast. Nastaviću da se bavim politikom a kako, to ću već da vidim", kazao je Pinjatić.
Advokat odbrane Borivoje Borović je cijeli slučaj i presudu okarakterisao kao rezultat pritiska pojedinih stranih ambasada uoči početka pregovora sa Crnom Gorom. Najavljuje žalbu na presudu sudskog vijeća kojim je predsjedavala sutkinja Valentina Pavličić.
"Apsolutno sam siguran da će ta žalba biti usvojena jer je ovo jedna odluka koja je trebalo da zamaja javnost Crne Gore da se pod pritiskom tih ambasada donese ta presuda i da se sa nekim izveštajem pred EU popravi položaj Crne Gore. Ja još jednom upozoravam, pošto se radi i o mojoj zemlji da se kršenjem ljudskih prava ne može daleko dogurati u Evropi", istakao je Borović.
Žalbu najavljuje i advokat Zdravko Begović, pravni zastupnik Dragana Sekulića koji je osuđen na 3,5 godine.
"Ja sam apsolutno ubijeđen da će Apelacioni sud donijeti apolutno zakonitu odluku. Pozivam vas da negdje za pola godine, kada Apelacioni sud zakaže sjednicu vijeća, da se susretnemo opet ovdje ispred Višeg suda i vidjećete da je odbrana u velikom dijelu svojih tvrdnji bila u pravu. Apsolutno sam ubijeđen da će Apelacioni sud ovakvu presudu ukinuti i vratiti prvostepenom sudu na ponovni postupak", kazao je Begović.
Slučaj Zavala jedna je od najvećih korupcionaških afera u Crnoj Gori u kojoj su se, zbog nelegalne gradnje na istomenom rtu kod Budve i zloupotrebe službnog položaja, krajem 2010. iza rešetaka našli budvanski gradonačelnik Rajko Kuljača, drugi čovjek Opštine i brat bivšeg potpredsjednika Vlade Svetozara Marovića, Dragan Marović i grupa lokalnih biznismena, mahom svi iz vladajuće Demokratske partije socijalista.
Nakon nekoliko mjeseci pušteni su iz pritvora, a afera Zavala u međuvremenu je punila stupce domaće štampe. Dugo se spekulisalo da li je u pozadini njenog otvaranja stvarna namjera tužilaštva da otkrije razmjere korupcije ili obračun unutar najjače partije u Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG