Dostupni linkovi

Hoće li biti hapšenja 'krupnih riba' nakon upozorenja iz Brisela


Štefan File
Štefan File
Nakon što je evropski komesar za proširenje Štefan File u Evropskom parlamentu poručio da se od Crne Gore očekuju jasni rezultati i pravosnažne presude, posebno za korupciju na visokom nivou i organizovani kriminal, otvara se pitanje kakav će biti odgovor Podgorice?

Predsjednik Senata udruženja crnogorskih pravnika Stanko Marić insistiranje komesara Štefana Filea da Crne Gore pokaže jasne pomake u borbi protiv korupcije na visokom nivou doživljava kao diplomatsko-političku izjavu i ne očekuje da će na nju vlasti u Podgorici odgovoriti spektakularnim rezultatima.

"Poruka je da ništa nije urađeno. On insistira ponovo i to nije prvi put, to se godinama ponavlja, ali zahvaljujući dobroj volji oni nam daju korak po korak da napredujemo prema Evropi a stanje se suštinski ne mijenja. To za nas može da bude pozitivno samo pod uslovom da nakon dobijanja pregovora jednostavno onda oni postavljaju uslove koje moramo ispunjavati. Do tada, kao i svih ovih godina nema ništa novo, samo fingiranje procesa", tvrdi Marić.

I generalni sekretar nevladine organizacije Evropski pokret Momčilo Radulović ne misli da Brisel, uprkos sve preciznijim i konkretnjim zahtjevima prema Podgorici, računa na to da će Crna Gora do juna, kada je moguće otvaranje formalnih pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, povući značajnije poteze u borbi protiv korupcije i kriminala, uključujući hapšenje tzv. krupnih riba.

"Ne vjerujem da se sad u ovom trenutku, u narednih mjesec ili dva, konkretno može očekivati podizanje određenih optužnica ali svakako da se na to računa u doglednom periodu, ne tako dugom i da se pretpostavljam od vlade očekuje politička spremnost za tako nešto. Međutim, politička spremnost koja je već bila u nekoliko navrata iskazana ovaj put mora da bude jače izražena i na političkom planu odnosno da ta politička, snažnija politička volja, nađe svoju refleksiju u vrlo konkretnim aktivnostima tužilaštva i policije", kaže Radulović.

Bez promjena do juna

U međuvremenu, u Crnoj Gori gotovo svakodnevno umnožavaju se statistički podaci o broju hapšenja i pokrenutim pretkrivičnim ili krivičnim postupcima za djelo primanja mita. No uglavnom je riječ o tzv. niskoj korupciji i izuzev afere Zavala, za koju su optuženi nekadašnji čelnici budvanske Opštine, nije bilo drugih slučajeva hapšenja tzv. krupnijih riba, pa još nemamo niti jednu pravosnažnu presudu za visoku korupciju.

Stanko Marić smatra da se slična praksa neće mijenjati do juna:

"Rezultata neće biti ali će sigurno biti fingiranja nekih procesa, neke istrage će ovako spektakularno biti pokrenute, da policija upadne negdje kod nekih zvaničnika . Nije relano očekivati i to sam svih ovih godina par puta rekao – da neko ko je nosilac korupcije i koji podstiče i uz njegov blagoslov se odvija organizovani kriminal, da nešto sada tu uradi."

Godinama unazad sa najviših pravosudnih i političkih adresa u Crnoj Gori ne pravi se ili se relativizuje razlika između visoke i niske korupcije. Kritička javnost to je tumačila kao manevar vlasti i jasan signal da nemaju namjeru da se uhvate u koštac sa vrhom piramide korupcije i kriminala u Crnoj Gori.

No, prema riječima Momčila Radulovića, u narednom periodu to će morati da se mijenja.

"Ne može se reći da korupcija jednog policajca koji će uzeti 10 eura ili korupcija nekih zvaničnika Vlade ili na lokalnom nivou koji će uzeti 10 i više desetina miliona eura, ne možemo takve stvari upoređivati. Ne možete pukom statistikom mazati oči u nedogled. Sada je zrelo vrijeme i biće sve zrelije kako pregovori budu dalje odmicali. Mislim da državne strukture moraju toga da budu svjesne a ako ne budu mislim da će onda ispaštati te strukture a na žalost i građani Crne Gore", zaključuje Radulović.
XS
SM
MD
LG