Dostupni linkovi

Afera Zavala: Optuženi tvrde da im je već presuđeno


Grupa optuženih i advokata u slučaju Zavala ispred Višeg suda u Podgorici, juni 2011.
Grupa optuženih i advokata u slučaju Zavala ispred Višeg suda u Podgorici, juni 2011.
Optuženi za aferu Zavala i njihovi advokati branioci uputili su pismo predsjedniku Države,Vlade i Skupštine Filipu Vujanoviću, Igoru Lukšiću i Ranku Krivokapiću kao i predstavnicima Evropske Komisije, OEBS-a i ambasadorima Amerike, Velike Britanije i Njemačke u kome tvrde kako su u dosadašnjem sudskom postupku kršena njihova prava, uključujući ono na iznošenje dokaza odbrane.

Stoga zaključuju kako presuda koju će u četvrtak izreći sutkinja Valentina Pavličić neće biti pravedena i zakonita.

U pismu konstatuju kako je očigledno riječ o pritisku na sudije da odmjere kaznu u skladu sa projektovanim očekivanjem javnosti i medija, kako bi statistika krivice i procesuiranih djela bila na „zahtijevanom“ nivou.

Reakcije sa adresa na koje je pismo upućeno nismo uspjeli dobiti, a evo šta očekuje jedan od potpisnika, advokat Borivoje Borović:

"Mi smo od samog početka ovog postupka ukazivali na to da postoji dosta toga neregularnog. Na glavnom pretresu sudija je odbio sve predloge odbrane a mi smo smatrali da stvarno postoji povreda osnovnih prava okrivljenih, da nijesu imali 'jednakost oružja', što se posebno apostrofira i očekujemo da će objektivno reagovati institucije kojima smo se obratili. Ja sam nekada u Srbiji branio u skoro svim političkim predmetima i kada sam zatražio pomoć aocijacija i organizacija koje se bave povredom ljudskih prava uvijek su reagovali."

Ne poričući da je možda bilo ozbiljnih propusta u pravnoj proceduri, predsjednik Senata udruženja crnogorskih pravnika Stanko Marić ocjenjuje kako je pismo optuženih neuobičajeno.

Dragan Marović i Rajko Kuljača na lokaciji Zavala, 2010.
Dragan Marović i Rajko Kuljača na lokaciji Zavala, 2010.
"Jednostavno, ko se to plaši prvostepene presude? Oni imaju pravo žalbe i svi ti propusti, ako postoje i u proceduri i u ocjenama suda u visini i vrsti izrečene mjere, to je sve predmet žalbenog postupka i Viši sud će sve to cijeniti. Tada mogu, kada dobiju presudu, da jasno kažu i da obavijeste javnost da je presuđeno sa propustima tim i tim, materijalnim, proceduralnim, pravnim i kakve su posljedice toga. Ali da to traže dva dana prije presude to već nije primjereno", navodi Marić.

Stanko Marić dodaje da se upravo javno obraćanje grupe advokata neposredno uoči presude za “Zavalu “ može tumačiti kao svojevrstan pristisak na sudije i sudstvo.

"To se teško može vidjeti drugačije nego da se radi o svojevrsnom pritisku, medijskoj kampanji koja nije uobičajena i nije dobro da se na takav način govori o sudovima. Naravno, mnoge presude mogu da trpe kritiku. Treba ukazivati na propuste, ako ih ima, ali tek kada vidimo presudu", naglašava Marić.

Advokat Borivoje Borović, pak, primjećuje:

"Može se smatrati da i mi sa svojim pismima vršimo jedan izvjestan pritisak, ali to je dozvoljen pritisak koji nije postojao na početku kada smo smatrali da ćemo imati pravično i fer suđenje. Mi pritiskamo demokratske institucije koje će da reaguju na povrede prava okrivljenih."

Slučaj Zavala jedna je od najvećih korupcionaških afera u Crnoj Gori u kojoj su se, zbog nelegalne gradnje na istomenom rtu kod Budve i zloupotrebe službnog položaja, krajem 2010. iza rešetaka našli budvanski gradonačelnik Rajko Kuljača, drugi čovjek Opštine i brat bivšeg potpredsjednika Vlade Svetozara Marovića, Dragan Marović i grupa lokalnih biznismena, mahom svi iz vladajuće Demokratske partije socijalista.

Nakon nekoliko mjeseci pušteni su iz pritvora a afera Zavala u međuvremenu je punila stupce domaće štampe. Dugo se spekulisalo da li je u pozadini njenog otvaranja stvarna namjera tužilaštva da otkrije razmjere korupcije ili obračun unutar najače partije u Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG