Dostupni linkovi

Preševo: Nema straha od prelivanja sukoba


Preševo
Preševo

Život u Preševu, gradiću na jugu Srbije, koji je tek 25 kilometara udaljen od Kumanova, odvija se uobičajeno nakon žestokih oružanih sukoba proteklog vikenda u susednom, makedonskom gradu iz kog je, bežeći od pucnjave,u Preševo stiglo više stotina ljudi.

„Pa ja i ne primećujem neku razliku u životu mladih pre dešavanja u Kumanovu i posle toga“, rekao nam je aktivista iz Preševa Abdulla Ahmedi. I predsednik opštine, Ragmi Mustafa, kaže da se život u gradu odvija normalno, iako su sukobi u Kumanovu stvorili uznemirenost kod stanovnika Preševa. „Svaki građanin, Albanac iz Preševske doline, pokazao je uznemirenost zbog onoga što se dešavalo u susedstvu, međutim ovde se svakodnevno život odvija kao i uvek.“

RSE: Da li postoji bojazan da bi se događaji iz Kumanova, mogli preliti na jug Srbije?
Mustafa: Nikako! Sigurno se neće premestiti. Od strane Albanaca u Preševskoj dolini, neće.

Srbija je, nakon sukoba u Kumanovu, podigla gotovost vojske i policije i u neposrednoj blizini Preševa, duž granice sa Makedonijom, rasporedila Žandarmeriju i Protivterorističke jedinice. Istovremeno, premijer Aleksandar Vučić je izjavio da Srbiji ne preti opasnost i da je potpuno spremna da odgovori na svaki bezbednosni izazov i potencijalnu opasnost.

„Ako bilo ko u bilo kom trenutku pomisli da može da ugrozi Republiku Srbiju, njene snage bezbednosti ili druge građane Republike Srbije, mirne građane Republike Srbije, adekvatno, brzo, ozbiljno i veoma efikasno ćemo reagovati i bez ikakvih problema završiti posao“, rekao je Vučić

Aleksandar Popov
Aleksandar Popov

Međutim, Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, upozorava da u regionu već postoji mnogo problema i da dešavanja poput sukoba u Makedoniji mogu destabilizovati situaciju, čak i šire od regiona. „Mi ne znamo u kom će ovo pravcu dalje ići, ali mislim da bi međunarodni faktori morali da shvate da je, uz svu eksplozivnu situaciju i u široj okolinu, ako pogledamo u kontekstu ukrajinske krize i Islamske države, i tako dalje, ovo već u predvorju Evrope. Ako bi dalje eskaliralo, moglo bi ozbiljno destabilizovati situaciju u celom regionu ali definitivno i u Evropi“, ocenio je Popov.

U Preševu inače i dalje ima ljudi koji su, nakon početka sukoba, napustili Kumanovo. Svi oni smešteni su kod svojih rođaka, rekao nam je predsednik opštine Ragmi Mustafa. Koliko će ostati, ne zna se, pošto su mnogima od njih, kako kažu, kuće prilično oštećene.

XS
SM
MD
LG