Dostupni linkovi

Preminuo bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov


Gorbačov, koji je preuzeo vlast 1985. godine, najpoznatiji je po otvaranju SSSR-a i zbližavanju sa Zapadom, ali nije bio u stanju da spreči kolaps svoje zemlje 1991. goine.
Gorbačov, koji je preuzeo vlast 1985. godine, najpoznatiji je po otvaranju SSSR-a i zbližavanju sa Zapadom, ali nije bio u stanju da spreči kolaps svoje zemlje 1991. goine.

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov preminuo je u 91. godini, javljaju ruski mediji.

Gorbačov, koji je preuzeo vlast 1985. godine, najpoznatiji je po otvaranju SSSR-a i zbližavanju sa Zapadom, ali nije bio u stanju da spreči kolaps svoje zemlje 1991. godine.

Mnogi Rusi krive njega i njegovu reformsku politiku za propast zemlje.

U bolnici u kojoj je umro rečeno je da je bolovao od duge i teške bolesti, prenosi BBC.

Gorbačov je rođen 2. marta 1931. godine u mestu Privoljnoje blizu Stavropolja u južnoj Rusiji.

U Komunističku partiju SSSR-a stupio je 1952. u svojoj 21. godini. Četrnaest godina kasnije dobio je dopisnu diplomu agronoma-ekonomiste od Poljoprivrednog instituta, 1970. imenovan je za Prvog sekretara za poljoprivredu, a sledeće godine je postao član Centralnog komiteta.

Gorbačov je od 1972. bio na čelu sovjetske delegacije u Belgiji, a 1974. postao je predstavnik u Vrhovnom sovjetu i predsednik stalne komisije za pitanja omladine. U Politbiro unapređen je pet godina kasnije.

Nakon smrti Konstantina Černjenka, izabran je za Generalnog sekretara Komunističke partije Sovjetskog Saveza 11. marta 1985. i tako postao prvi lider partije koji je rođen posle Ruske revolucije 1917. godine.

Gorbačov se smatra jednim od najvećih reformatora 20. veka.

Nakon preuzimanja sovjetskog vođstva 1985. godine, predstavio je svoje reformske politike poznate kao "glasnost" (otvorenost) i "perestrojka" (restrukturiranje), koje su otvorile Sovjetski Savez svetu i na kraju dovele do sloma komunističkog režima i kraja hladnog rata sa Sjedinjenim Državama.

Gorbačov: Vjerovao sam da se krećemo naprijed
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00
Direktan link

Godine 1990. dobio je Nobelovu nagradu za mir, jer je doprineo okončanju Hladnog rata i dozvolio ponovno ujedinjenje Nemačke.

Posle potpisivanja sporazuma o prestanku postojanja SSSR-a, 1991. godine, podneo je ostavku na mesto predsednika.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen napisala je na Tviteru da je Mihail Gorbačov bio pouzdan i poštovan vođa. "On je odigrao ključnu ulogu u okončanju Hladnog rata i rušenju gvozdene zavese. To je otvorilo put za slobodnu Evropu", navela je.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres objavio je izjavu u čast "jedinstvenog državnika koji je promenio tok istorije".

"Učinio je više od bilo koga drugog da dovede do mirnog kraja Hladnog rata", poručio je.

"Svet je izgubio velikog globalnog lidera, posvećenog multilateralistu i neumornog zagovornika mira", zaključuje se u saopštenju.

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer rekao je da narod Evrope, kao i Rusi, duguju veliku zahvalnost poslednjem sovjetskom lideru Mihailu Gorbačovu.

TASS je citirao izvor upoznat sa željama porodice koji je rekao da će Mihail Gorbačov biti sahranjen na moskovskom Novodevičjem groblju zajedno sa svojom suprugom Raisom, koja je umrla 1999. godine.

XS
SM
MD
LG