Dostupni linkovi

Premijerka Srbije: EU 'ne radi ništa ili vrlo malo' po pitanju Kosova


Premijerka Srbije Ana Brnabić na jednom od sastanaka u Njujorku, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 23. septembar 2021.
Premijerka Srbije Ana Brnabić na jednom od sastanaka u Njujorku, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 23. septembar 2021.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da Evropska unija (EU) u ovom trenutku "ne radi ništa, ili radi vrlo malo" po pitanju situacije na Kosovu.

"Ja nemam ništa dobro da kažem o ponašanju Evrope, o ponašanju EU, i pre svega mislim da je to (Briselski sporazum) pitanje EU. Njihov potpis je na Briselskom sporazumu“, rekla je Brnabić za beogradsku televiziju Pink.

Kosovski Srbi već osmi dan blokiraju dva prelaza na severu Kosova – Jarinje i Brnjak – zbog odluke kosovskih vlasti da uvedu recipročne mere Srbiji oko registarskih tablica.

Brnabić je rekla da se na Kosovu "jasno krši Briselski sporazum", jer na severu Kosova ne bi smele da budu specijalne policijske jedinice ROSU, a da devet godina od sporazuma u Briselu nije formirana Zajednica srpskih opština.

Ona je ocenila da EU "ne samo što toleriše da se Briselski sporazum ne sprovodi devet godina, već ćuti na njegovo jasno kršenje".

"I onda (EU) kaže na nekom od sastanaka u Njujorku na kojima sam bila 'šta bismo mi mogli da uradimo da bi došlo do deeskalacije'. Pa mogli biste da poštujete svoju reč, to biste mogli da uradite. Za početak, nakon evo skoro devet godina, da kažete, kada ste garant Briselskog sporazuma, da garantujete njegovu implementaciju, i ovo što trenutno imamo nestalo bi za pet minuta", kazala je Brnabić.

Brnabić je protekle nedelje učestvovala na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Dačić: Ne prekidati dijalog sa Prištinom

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je protiv prekida dijaloga s Prištinom i istakao da Beograd to ne sme da učini, ali da mora da traži da se Evropska unija izjasni da li stoji iza Briselskog sporazuma, u čijem je postizanju posredovala i čiji je garant.

U izjavi za beogradski list Politika, Dačić je rekao da mu je "neshvatljivo" da posle toliko godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, samo Srbija "poštuje dogovoreno".

On je ukazao da se EU "niti čuje, niti oglašava", već samo upozorava obe strane, a da bi, prema njegovim rečima, trebalo da upozorava ili sankcioniše onu stranu koja krši sporazum.

Šta kažu vlasti Kosova?

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti se u nedelju, 26. septembra, sastao sa liderima opozicionih partija na Kosovu, a tema razgovora bila je situacija na severu Kosova. Prethodno je na Kosovu zasedao i Savet za nacionalnu bezbednost.

Kurti je 26. septembra na svom Facebook nalogu napisao kako su neke "kriminalne osobe sa ekstremističkim stavovima" učestvovale u blokiranju prelaza na severu Kosova. On je naveo da su kosovske vlasti zbog takvih incidenata rasporedile Specijalne jedinice na severu Kosova.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je u subotu, 25. septembra, ocenila da poslednji incidenti na severu Kosova pokazuju da je Srbija "glavni izvor destabilizacije u regionu".

"Vreme da međunarodna zajednica, pre svega zemlje članice EU i NATO -a, uvide ovu opasnost i da zaustave režim (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića da ostvari svoj cilj stvaranja 'srpskog sveta' ", napisala je Osmani na društvenoj mreži Faceebook

Ona je pozvala međunarodnu zajednicu da ne zanemari, kako je rekla, tendenciju Rusije i Srbije da destabilizuju region, nanesu štetu Evropskoj uniji i NATO -u.

Zašto Srbi na severu blokiraju prelaze?

Kosovski Srbi osmi dan blokiraju dva prelaza na severu Kosova – Jarinje i Brnjak – zbog odluke o reciprocitetu ali i zbog odluke da će tablice sa gradovima na Kosovu, koje izdaje Srbija, biti konfiskovane.

Radi se, na primer, o tablicama KM (Kosovska Mitrovica), PR (Priština), GL (Gnjilane). One su se do sada koristile isključivo u četiri opštine na severu Kosova - Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Ove tablice su južno od Ibra ukinute, odnosno prestale su da se koriste pre deset godina na osnovu Sporazuma Kosova i Srbije 2011. godine o slobodi kretanja.

Prema istom sporazumu, građani Kosova na teritoriju Srbije u poslednjih deset godina nisu mogli da uđu sa RKS (Republika Kosovo) tablicama bez probnih tablica, pa se Kosovo Sporazumom obavezalo da će na još pet godina izdavati statusno neutralne KS (Kosovo) registarske tablice, koje je Srbija prihvatila.

Potom je 2016. godine postignut dogovor kojim je rok produžen, a Kosovo je prihvatilo da će na još pet godina produžiti važenje statusno neutralnih KS (Kosovo) registarskih tablica. Tih pet godina je isteklo sredinom septembra ove godine.

Ponovo barikade na sjeveru Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

XS
SM
MD
LG