Dostupni linkovi

Premijer Kosova na ispitivanju u Skupštini zbog Specijalnog suda


Isa Mustafa
Isa Mustafa

Premijer Kosova, Isa Mustafa, u petak će odgovarati na poslanička pitanja o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine. Ova interpelacija uslediće na zahtev poslanika opozicionog pokreta Samoopredeljenje, koji zahtevaju dodatna objašnjenja u vezi Specijalnog suda.

Poslanica pokreta, Aljubljena Hadžiju, u izjavi za RSE navodi da će ovaj sud okaljati pravednu borbu Oslobodilačke vojske Kosova i da će iskriviti sliku o Albancima i Kosovu.

Specijalnog suda nije bilo za druge države bivše Jugoslavije, pa ni za Srbiju, dodala je ona, a inicijativa vlade o formiranju suda predstavlja otuđenje državnog suvereniteta Kosova. S toga, od premijera će se tražiti objašnjenja.

“Amandmani koji su prosleđeni Ustavnom sudu, a u vezi Specijalnog suda, predviđaju jedan paralelni sistem od osnovnog do specijalnog suda, uključujući i paralelni organ Ustavnom sudu i Narodnom advokatu”, kazala je Hadžiju, dodajući da će ovaj pokret na kraju rasprave predstaviti i preporuke uz nadu da će ih podržati ostali poslanici.

Hadžiju je istakla i da su male šanse da će vladajuća koalicije uspeti da osigura potrebnih 80 glasova za ustavne izmene, čime bi trebao da se otvori put formiranja Specijalnog suda.

“Za te izmene potrebno je dve trećine glasova, a vladajuća koalicija trenutno nema te glasove, zato što se mnogo poslanika iz njihovih partija protive ovom sudu. Nadamo se da te ustavne izmene neće proći, ali ćemo zajedno i sa ostalim opozicionim strankama iskoristiti sve zakonske mere kako bi onemogućili formiranje ovog suda”, kazala je ona.

S druge strane, poslanica vladajućeg Demokratskog saveza Kosova, Teuta Sahatćija, kaže da nema krize kada su glasovi u pitanju. Ona kaže da je Skupština sada već jednom podržala ovaj sud, te dodaje da će tako delovati i prilikom njegovog formiranja.

“O sudu se raspravljalo i u prošlom mandatu i znamo da je odluka o tome usvojena. Tako da, na osnovu prošlog glasanja i na osnovu glasova koje broji trenutna koalicija, ne verujem da će biti problema”, kazala je ona.

Inače, predložene ustavne izmene Vlade Kosova, koje se tiču Specijalnog suda, trenutno su na interpretaciji u Ustavnom sudu. One će se potom proslediti Skupštini gde se odlučuje o formiranju suda. Glasaće se za ustavne promene, za šta je potrebno dvotrećinska većina u Skupštini i među poslanicima iz manjinskih zajednica.

Iako poslanici Srpske liste još uvek bojkutuju institucije Kosova od smene Aleksandra Jablanovića, lideri ove liste su u nekoliko navrata izjavili da podržavaju formiranje ovog suda.

Analitičari ocenjuju da bi državnost i imidž Kosova bili teško pogođeni u slučaju da domaće vlasti ne uspeju da osnuju Specijalni sud i da tu odgovornost prepuste Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Skupština Kosova je aprila 2014. izglasala nacrt zakona o ratifikaciji međunarodnog sporazuma između Kosova i EU o misiji EU za vladavinu zakona, a kojim se predviđa formiranje specijalnog suda za ratne zločine koji bi procesuirao navode iz istrage o trgovini ljudskim organima iz izveštaja Dika Martija.

XS
SM
MD
LG