Dostupni linkovi

Atifete Jahjaga za RSE: Formiranje specijalnog suda biće veliki izazov


Kosovska predsednica Atifete Jahjaga u razgovoru sa Arbanom Vidishiqi
Kosovska predsednica Atifete Jahjaga u razgovoru sa Arbanom Vidishiqi

Razgovarala Arbana Vidishiqi (Priredila Amra Zejneli)

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga u ekskluzivnom intervjuu za RSE kaže kako kosovske institucije nakon šestomesečne krize institucije moraju da povrate narušeno poverenje građana

RSE: Predsednice Jahjaga, rekli ste da je šeštomesečna politička kriza na Kosovu dovela u pitanje funkcionisanje države. Koliko je država zaista oštećena?

Atifete Jahjaga: Na vreme sam upozorila sve političare da zbog trajanja njihovog međusobnog neslaganja zemlju dovodimo u veliku političku i finansijsku krizu. Period od šest meseci je produbio i narušeno poverenje građana u državne institucije i otežao njihov život.

Rizikovali smo duboki ekonomski pad zbog nepotpunog funkcionisanja državnih institucija, i, pre svega, prekinuli smo važne investicije u zemlji. Ušli smo u finansijsku i budžetsku krizu, što će ostaviti duboke posledice u našem društvu. Period neslaganja političkih snaga u zemlji doveo je u rizik i vladavinu reda i zakona, ali ono što je najbolnije je to što smo građanina doveli u veliku dilemu da li smo mi u mogućnosti da stvaramo državu Kosovo.

U vreme kada smo imali potrebu da međunarodno konsolidujemo našu zemlju stavili smo pod znak pitanja i međunarodnu podršku našim integracijama. Tako da su brojne posledice takvog ponašanja, koje je čak i neodgovorno, prema jednoj veoma ozbiljnoj krizi u zemlji.

RSE: Koliko verujete u nov politički i praktični elan, na koji ste apelovali, kako bi se šteta nadoknadila?

Atifete Jahjaga: Ne radi se o mom verovanju, koliko je to više pitanje određivanja dinamike rada novih institucija, koje moraju da nadoknade svo izgubljeno vreme i da pokušaju da povrate poverenje kod građana. Želim da verujem da će institucije Kosova raditi više u oblastima koje će građanima osigurati blagostanje, kako bi se zaustavila ilegalna migracija građana u potrazi za boljom budućnosti.

Ušli smo u finansijsku i budžetsku krizu, što će ostaviti duboke posledice u našem društvu.

Želim da verujem da će odgovorne institucije Kosova promeniti na bolje život građana u zemlji, život dece koja neće biti plen pasa lutalica i koja neće tražiti parče hleba po kontejnerima. Želim da verujem u ekonomski razvoj koji će osigurati i otvaranje novih radnih mesta, nove perspektive za svaku mladu osobu u bilo kojem delu Kosova. Želim da verujem u garantovanu vladavinu reda i zakona, bilo gde u zemlji. Želim da verujem da je došlo vreme da radimo za budućnost svakog čoveka, građanina, omogućivši mu da voli i poštuje svoju zemlju za koju su se mnogi žrtvovali.

RSE: Opozicione partije su Vas krivile za jednostranu ulogu prilikom rešavanja političke krize. Kako odgovarate na te optužbe?

Atifete Jahjaga: Moja ustavna uloga je da sam faktor jedinstva naroda. I garantovala sam i političku i bezbednosnu stabilnost u zemlji u vreme kada su politički lideri pokazali malo spremnosti da formiraju institucije.

Sačuvala sam nepristrasnost u odnosu sa svakom političkom snagom, garantujući sprovođenje Ustava i to da zemlja ne klizi u novu krizu, što bi povećalo nezadovoljstvo kod građana. Principi koje sam zastupala na svakom sastanku sa političkim liderima bili su ustavni, zakonski i društveni, kao i međunarodne obaveze, i nikome nisu bili nametnuti, jer su toga bili svesni svi glavni akteri.

Moja uloga je ustavna i zakonska uloga koja zahteva nepristrasnost u odnosu sa političkim snagama i sporazumima među njma, ali garantuje funkcionalnost države.

RSE: Put ka evropskim integracijama je sklop reči koji se puno koristi u političkom rečniku na Kosovu. Počevši od zvaničnih podataka o nezaposlenosti, korupciji i ilegalnoj migraciji, koliko je Kosovo daleko od tog puta?

Atifete Jahjaga: Spomenuli ste niz izazova naše države i našeg društva na putu evropskih integracija. Činjenica je da se danas smatramo koruptivnim društvom, sa najvišim nivoom nezaposlenosti u Evropi i sa niskim ekonomskim razvojem. Činjenica je da smo jedina zemlja u regionu koja nije osigurala liberalizaciju viza za svoje građane. Mi smo daleko od integracije sve dok ne ispunimo sve naše obaveze i zadatke. Tražila sam da se taj naš put ne skraćuje, zato što treba da otpočnemo, produbimo i okončamo unutrašnje reforme ne zbog integracije u EU već da bi se poboljšao život naših građana.

Daleko smo sve dok ne okončamo 52 preporuke Evropske komisije za liberalizaciju viza. Daleko smo sve dok ne uspostavimo vladavinu zakona, što predviđa potpunu borbu i konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Tako da, put u EU je u našim rukama i trebamo dokazati koliko smo sposobni i spremni da mu se približimo ili da se od njega udaljimo.

RSE: Jedan od najozbiljnijih izazova pred domaćim institucijama je osnivanje specijalnog suda za Kosovo. Kako gledate na taj proces? Koliko će biti teško suočiti se s ovim izazovom?

Specijalni sud će se baviti individualnim slučajevima a nikako neće biti jedna osuda naše zajedničke borbe za slobodu i nezavisnost.

Atifete Jahjaga: Formiranje specijalnog suda biće veliki izazov za kosovsko društvo. Ono se veže sa bolnom prošlošću, ali mi moramo dokazati da smo država i da gradimo državu na principu pravde za sve. Formiranje specijalnog suda odražava našu posvećenost nezavisnom i nepristrasnom procesu koji će sa kredibilnošću razmotriti te sumnje jednom zauvek. Ovaj sud će se baviti individualnim slučajevima a nikako neće biti jedna osuda naše zajedničke borbe za slobodu i nezavisnost.

RSE: Kosovo se ove godine suočilo za problemima verskog radikalizma. Geografski položaj Kosova je doprineo zabrinutosti da Kosovo postane „koridor“ za cirkulisanje esktremista. Koliko postižete da se borite protiv ove pojave?

Atifete Jahjaga: Ne! Kosovo ne može postati koridor za bilo kakva ekstremistička ili teroristička delovanja. I u vreme političkog nesporazuma bezbednosne institucije pokazale su spremnost da ne dopuste delovanja koja bi destabilizirala ne samo našu zemlju, već ceo region i šire. Naši napori, usklađeni sa međunarodnim, imaju za čilj da spreče bilo kakvu umešanost naših građana u inicijative koje su za njih strane i verujem da će Skupština Kosova ubrzo usvojiti zakon koji sprečava takva delovanja.

U svakom sučaju, sve zemlje Balkana trebaju da sarađuju kako bi se sprečilo ekstremističko delovanje i Kosovo mora da bude uključeno u svaki mehanizam bezbednosti, regionalni ili međunarodni.

RSE: U januaru se očekuje nova faza dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa dve države. Kritičari dijaloga kažu da nesprovođenje dosadašnjih sporazuma šteti i smisao ovih razgovora. Šta može da učini Priština da bi izmenila ritam sprovođenja rezultata ovog dijaloga?

Atifete Jahjaga: Sasvim je u redu da se traži puno sprovođenje postignutih sporazuma u dijalogu koji predvodi Brisel. To je ispravno zato što samo na taj način ovi sporazumi imaju smisao i zato što se samo na taj način otvara put normalizacije odnosa dve države i istovremeno se otvara evropska perspektiva dve države.

Želimo kvalitetan dijalog sa Republikom Srbijom, dijalog koji neće biti beskonačan, već koji će doneti konkretne, sprovedive sporazume, zato što samo na taj način možemo olakšati život građana dve države. Državnost Kosova je održiva i nepovratna i mi putem dijaloga pokušavamo da okončamo periode nepoverenja i teške prošlosti, kako bi otvorili novo poglavlje koje će obe zemlje odvesti u nepovratan put integracija u EU.

XS
SM
MD
LG