Dostupni linkovi

Demokrate formalno zatražili Trampov opoziv


Majk Pens (Mike Pence) i Donald Tramp (Trump)
Majk Pens (Mike Pence) i Donald Tramp (Trump)

Demokrate u američkom Zastupničkom domu su formalno predstavili rezoluciju kojom traže opoziv (impeachment) odlazećeg predsednika te zemlje Donalda Trampa (Trump) , zbog njegove uloge u prošlonedeljnom nasilju na Kapitolu u Vašingtonu.

U dokumentu se Trampa optužuje za "poticanje na pobunu", prenosi BBC.

Pre toga su republikanci blokirali, u ponedeljak tokom sedmice Zastupničkog doma, rezoluciju kojom se potpredsednik SAD Majk Pens (Mike Pence) poziva da se pozove na 25. ustavni amandman koji mu omogućava uklanjanje Trampa iz Bele kuće čime bi postao vršilac dužnosti predsednika.

Sednica je nakon toga prekinuta, a zastupnici će se sastati ponovo sutra radi glasanja o impičmentu.

Inače, predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi (Nancy) pojačala je pritisak na potpredsednika SAD Majka Pensa (Mike Pence) da ukloni sa funkcije predsednika Donalda Trampa (Trump) zbog uloge u upadu nasilnih demonstranata u zgradu Kongresa. U protivnom navela je, glasaće za njegov opoziv.

Iako se čini da se Pens distancirao od predsednika rekavši u nedelju da je planirao da prisustvuje Bajdenovoj inauguraciji, nije aktivirao 25. amandman.

Bela kuća i čelnici republikanaca u Kongresu odbacili su i impičment kao „politički motivisan“ potez koji bi „služio samo za produbljivanje podela u zemlji“.

Prema istraživanju ABC i Ipsos, većina od 56 odsto građana smatra da Trampa treba ukloniti sa funkcije, dok je 43 procenta protiv.

"Delovaćemo brzo, jer ovaj predsednik predstavlja neposrednu pretnju i jednima i drugima", navela je Pelosi u pismu kongresmenima od nedelje.

"Iz dana u dan sve su užasniji napadi ovog predsednika na našu demokratiju pa je stoga sve veća i potreba da se pod hitno nešto preduzme", istakla je predsedavajuća Predstavničkog doma.

Ona je u intervjuu CBS postavila pitanje "Šta ako Tramp pomiluje teroriste koji su upali na Kapitol"?

Ako odbije, demokrate, koje imaju većinu u Predstavničkom domu, glasaće za Trampov opoziv jer je pozvao pristalice da marširaju na Kapitol.

Demokrate i sve veći broj republikanaca optužuju republikanskog predsednika za podsticanje nereda nakon skupa na kojem je ponovio neutemeljene navode o izbornoj prevari. Tom prilikom je poginulo pet osoba, uključujući policajca.

Zvaničnik Pentagona: Moguće terorističke pretnje do inauguracije

Dodatni razlog za ovu inicijativu demokrata u Predstavničkog doma je informacija do koje je došao jedan od kongresmena Džejson Krou (Jason Crow) od Rajana Mekartija (Ryan McCarthy) "da je [Ministarstvo odbrane] ima uvid u daljnje moguće pretnje potencijalnih terorista uoči inauguracije, uključujući i na taj dan," prenosi "Gardijan" (Guardian).

Mekarti je naveo da Pentagon "sarađuje sa lokalnim i saveznim organima za sprovođenje zakona na koordinaciji sigurnosnih priprema" za 20. januar.

Crou, bivši američki rendžer, "izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog izveštaja da su aktivni i rezervni pripadnici vosjke bili umešani u pobunu" i zatražio da "trupe raspoređene na inauguraciju ... ne budu naklonjene domaćim teroristima". U saopštenju se navodi da se Mekarti složio i rekao da je spreman da javno svedoči narednih dana.

Suspendovan deo policajaca zbog učešća u neredima

Paralelno sa procesuiranjem izgrednika koji su upali na Kapitol, policijske uprave u državama Virdžinija i Vašington poslali su deo zaposlenih na administrativno odsustvo zbog navodnog prisustva pomenutim neredima dok su bili na slobodnom danu.

Vatrogasne službe na Floridi i u Njujorku takođe su saopštile da su neki od njihovih radnika možda bili prisutni kada je rulja provalila u Kapitol, navodi Rojters.

Republikanci odbili da opozovu Trampa

Iako se čini da se Pence distancirao od predsednika rekavši u nedelju da je planirao da prisustvuje inauguraciji novog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden), nije aktivirao 25. amandman.

Tramp se nije oglašavao u javnosti otkako mu je u petak ukinut nalog na nekoliko društvenih medija - uključujući Tvitter.

On je ranije izjavio da neće prisustvovati Bajdenovoj inauguraciji.

U međuvremenu, drugi republikanski senator Pet Tumij (Pat Toomey) iz Pensilvanije, rekao je da bi predsednik trebalo da "podnese ostavku i ode što pre", pridruživši se Lisi Murkovski sa Aljaske.

Demokrate u Predstavničkom domu su najavile da će ubrzati postupak opoziva. To u ovom slučaju znači podizanje optužnica protiv Trampa u Kongresu, uključujući i za "podsticanje pobune", kako je istakla Nensi Pelosi.

Ako bi se o tome glasalo ove sedmice, Tramp bi postao jedini predsednik u istoriji SAD koji je dva puta opozivan.

Odluka o opozivu u Senatu nakon 100 dana Bajdenove administracije?

Postupak bi se potom prebacio na suđenje Senatu, gde je za uklanjanje predsednika neophodno dve trećine glasova. Ako bude osuđen, Senat bi takođe mogao da glasa da se Trampu zabrani ponovni izbor na javnu funkciju, navodi BBC.

Međutim, zamenik šefa poslaničke grupe demokrata u Predstavničkom domu Džejms Klajburn (James Clyburn), rekao je CNN-u da će stranka možda poslati odluku Senatu tek nakon prvih 100 dana Bajdenove administracije.

"Dajmo izabranom predsedniku Bajdenu 100 dana koliko mu je potrebno da pokrene svoju agendu."

Biden: Dosta je više
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

To bi mu omogućilo da potvrdi svoj kabinet i pokrene ključne politike, uključujući borbu protiv korona virusa, što bi bilo na čekanju, ukoliko Senat odmah dobije odluku Predstavničkog doma o Trampovom opozivu o kojoj treba da se izjasni.

Republikanski vrh: Politički motivisani opoziv

Nijedan republikanski senator nije rekao da će glasati da se Tramp osudi zbog kršenje ustava i zakona.

Bela kuća i čelnici republikanaca u Kongresu odbacili su impičment kao „politički motivisan“ potez koji bi „služio samo za produbljivanje podela u našoj velikoj zemlji“.

Bajden je rekao da će o impičmentu odlučivati Kongres, iako smatra da "predsednik Tramp već dugo nije bio sposoban da obavlja svoj posao".

Prema istraživanju ABC i Ipsos objavljenom u nedelju, većina od 56 odsto građana smatra da Trampa treba ukloniti sa funkcije, dok je 43 procenta protiv.

Švarceneger uporedio nerede sa ‘Kristalnom noći’

U međuvremenu, Bela kuća je saopštila da će Tramp posetiti u utorak u Teksasu deo graničnog zida sa Meksikom kako bi naglasio rad svoje administracije na tom projektu.

Američko udruženje profesionalnih golfera prekinulo je veze sa Trampom, glasajući da sledeće godine premesti takmičenje (PGA Championship) sa njegovog terena u Nju Džersiju.

Bivši republikanski guverner Kalifornije Arnold Švarceneger (Schvarzenegger) označio je Trampa kao "najgoreg predsednika ikada", uporedivši nasilje u sredu sa nasiljem u “Kristalnoj noći” 1938. tokom koje je jevrejska imovina uništena u nacističkoj Nemačkoj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG