Dostupni linkovi

CNN: Mike Pence će prisustvovati Bidenovoj inauguraciji


Mike Pence
Mike Pence

Aktuelni potpredsednik Sjedninjenih Američkih Država (SAD) Majk Pens (Mike Pence) biće prisutan na inauguraciji novoizabranog američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) 20. januara, preneo je CNN pozivajući se na izvore koji su upoznati sa planom administracije.

CNN je ranije izvestio da Pens planira da prisustvuje inauguraciji, ali da čeka poziv.

Odnosi između aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa (Trump) i Pensa pogoršali su se kada je potpredsednik SAD 7. januara potvrdio Bajdenovu pobedu na novembarskim predsedničkim izborima, na zajedničkoj sednici oba doma američkog Kongresa organizovanoj tokom noći posle upada nasilnih Trampovih pristalica, prenela je agencija AFP.

Novoizabrani predsednik Bajden ranije je rekao da je Pens dobrodošao na njegovoj inauguraciji koja će zbog pandemije korona virusa biti organizovana uz manji broj učesnika.

"Bila bi nam čast da bude tamo i da krenemo napred u tranziciji", rekao je Bajden.

U svojoj poslednjoj objavi na Tviteru pre nego što mu je ukinut nalog, odlazeći američki predsednik Donald Tramp (Trump) je 8. januara saopštio da se neće pojaviti na Bajdenovom inauguraciji.

Nasilne pristalice Donalda Trampa upale su u Kapitol 6. januara tokom procesa potvrđivanja rezultata američkih predsedničkih izbora na kojima je pobedio Bajden. U neredima je poginulo pet osoba.

Upad nasilnih Trumpovih pristalica u američki Kongres
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Kongres je u večernjim satima posle nereda nastavio zajedničko zasedanje Senata i Predstavničkog doma kada je potvrđena Bajdenova pobeda, a Pens se tada direktno obratio nasilnim Trumpovim pristalicama rečima: "Niste pobedili".

U četvrtak, 7. januara, dan nakon što su njegove nasilne pristalice upale u Kapitol i nakon potvrđene pobede Džo Bajdena, odlazeći američki predsednik priznao je da će Džo Bajden biti naredni predsednik.

Predsedavajuća Predstavičkog doma Kongresa SAD Nensi Pelozi (Nancy Pelosi) izjavila je 8. januara, nakon sastanka demokrata, da su spremni da krenu sa procesom opoziva predsednika Trampa 11. januara, ukoliko do tada ne podnese ostavku.

XS
SM
MD
LG