Dostupni linkovi

Pelosi će rezolucijom od Pencea tražiti Trumpovu smjenu


Potpredsjednik Mike Pence i predsjednica doma Nancy Pelosi predsjedavaju Zajedničkom sjednicom Kongresa

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi zvanično je predstavila zakonodavcima planove za uklanjanje s vlasti Donalda Trumpa prije današnjeg pokretanja procesa impičmenta (impeachmenta).

Zastupnički dom time treba glasati o rezoluciji kojom se od potpredsjednika SAD-a Mike Pencea traži da ukloni predsjedničke ovlasti Donaldu Trumpu. To je ustvari pozivanje na 25. amandman Ustava SAD-a, a čiju primjenu je prvobitno zatražila sama Pelosi.

Demokrate unutar Doma bi tada predstavile i optužbu protiv Trumpa za "poticanje na pobune", odnosno njegove uloge u nedavnom nasilnom napadu na američki Kongres u Washingtonu.

U pripremljenoj rezoluciji Pence se poziva “da sazove i mobilizira kabinet da aktivira 25. amandman kako bi se predsjednika (Trumpa) proglasilo nesposobnim za obavljanje dužnosti”, napisala je Pelosi u pismu demokratskim zastupnicima u nedelju 10 januara.

“Pozivamo potpredsjednika da odgovori u roku od 24 sata”, dodala je.

Ako Pence ne odgovori, demokrati će drugi put pokrenuti postupak smjene predsjednika Trumpa.

“U ime zaštite našeg Ustava i naše demokratije, poduzet ćemo hitne korake, jer ovaj predsjednik predstavlja neposrednu prijetnju za oboje”, poručila je Pelosi.

“Iz dana u dan sve su užasniji napadi ovog predsjednika na našu demokratiju, pa je time sve veća i potreba da se hitno nešto poduzme”, dodala je.

Pence je protiv toga da se Trump smijeni aktiviranjem 25. amandmana, rekao je njegov savjetnik.

Do inauguracije novoizabranog predsjednika Joea Bidena ostalo je devet dana.

Kako je tokom vikenda najavljeno, prvo glasanje u Domu očekuje se već danas (ponedeljak 11 januara). Nakon glasanja u Zastupničkom domu, uslijedit će i glasanje unutar Senata.

Podsjetimo da smo ovaj scenarij već imali priliku posmatrati i ranije s obzirom da Zastupnički dom SAD-a već drugi put poziva na uklanjanje Trumpa s dužnosti. Prvi put je to bilo zbog zloupotrebe položaja i ometanja rada Kongres, ali Senat je u februaru 2020. godine uspio osloboditi Trumpa po obje optužbe.

Ukoliko to pak ovaj put uspije, Pence bi postao vršilac dužnosti predsjednika i morao bi ukloniti Trumpa iz Bijele kuće, i to dvije sedmice prije zvaničnog isteka njegovog mandata.

Kako pišu američki medij, Trump se suočava sa sramotnom i neizbježnom perspektivom da postane prvi predsjednik kojem je dva puta uručen impičment jer demokrate upozoravaju da predstavlja neprihvatljivu opasnost za svijet nakon poticanja napada na Kongres.

XS
SM
MD
LG