Dostupni linkovi

Cvijanović stopama Dodika u slabljenju institucija BiH


Željka Cvijanović i Milorad Dodik u Beogradu, 2. septembar 2017.
Željka Cvijanović i Milorad Dodik u Beogradu, 2. septembar 2017.

"Od toga nema ništa. Treba stvari relaksirati". Ovako inicijativu predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović komentariše za Radio Slobodna Evropa (RSE) savjetnik za medije člana Predsjedništva Denisa Bećirovića, Adis Deljković.

Cvijanović je 8. februara zatražila ukidanje Službe za odnose sa javnošću u Predsjedništvu BiH.

Kao razlog je navela saopštenje za javnost koje je poslano iz Bećirovićevog kabineta, a u kojem se javnost obavještava da je kolektivni šef države donio zaključak o slanju medicinskog tima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Tursku radi pružanja pomoći nakon zemljotresa.

Cvijanović je zasmetalo to što saopštenje, kako je navela, nije usaglašeno sa sva tri kabineta Predsjedništva BiH.

Služba za odnose sa javnošću djeluje u okviru Sekretarijata. Prema Poslovniku o radu Predsjedništva BiH se nigdje ne navodi da sva tri kabineta trebaju dati saglasnost za saopštenje za javnost.

Predsjedništvo BiH ima tri člana, iz reda bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda. Svi imaju svog savjetnika za medije.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine: Željko Komšić, Željka Cvijanović i Denis Bećirović, Sarajevo
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine: Željko Komšić, Željka Cvijanović i Denis Bećirović, Sarajevo

Administrativne i stručne poslove u Predsjedništvu BiH obavlja Sekretarijat, navedeno je u Poslovniku o radu Predsjedništva BiH.

U službama Sekretarijata rade državni službenici, a njihov stalni radni odnos ne ovisi o četverogodišnjim izbornim ciklusima, dok tri člana Predsjedništva BiH dolaze i odlaze u skladu sa četverogodišnjim mandatima.

Članovi se svakih osam mjeseci izmjenjuju na poziciji predsjedavajućeg. Svaki član, pri stupanju na dužnost, dovodi članove svog kabineta i svoje savjetnike odnose sa javnošću.

Šta Cvijanović zamjera Bećiroviću?

Željka Cvijanović i Denis Bećirović
Željka Cvijanović i Denis Bećirović

"Bez prethodnog usaglašavanja nije moguće da bilo koji član Predsjedništva BiH iznosi stavove niti informacije u ime institucije Predsjedništva, što je pokušao Denis Bećirović, uzurpirajući nadležnost u namjeri da na temi odbrane prikupi jeftini politički poen."

Ovo je 8. februara na društvenoj mreži Twitter objavio Saša Aulić, savjetnik za medije predsjedavajuće Cvijanović, čime je najavio njenu inicijativu za ukidanje Službe za odnose sa javnošću u Predsjedništvu BiH. Nije odgovorio na poziv RSE da detaljnije komentariše slučaj.

Adis Deljković iz kabineta Denisa Bećirovića ističe “da je najbitnije da je usvojena odluka o upućivanju pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Republiku Tursku radi pružanja pomoći u otklanjanju posljedica zemljotresa”.

"Sve drugo je sekundarno", kaže on.

Dodao je da je "sve riješeno" i da Predsjedništvo BiH "ide dalje i planira naredne sjednice".

Služba za odnose sa javnošću Predsjedništva Bosne i Hercegovine nije odgovorila na poziv RSE da komentariše inicijativu Željke Cvijanović za njihovo ukidanje.

Nije odgovoreno ni iz kabineta Željka Komšića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

"To je ista politika koju već neko vrijeme provode političari iz entiteta Republika Srpska, a posebno Milorad Dodik", kaže za RSE politička analitičarka, Ivana Marić.

Ocjenjuje da je potez Cvijanović u duhu dosadašnjih političkih narativa njenog stranačkog šefa Milorada Dodika, koji su usmjereni ka nacionalnim podjelama, te slabljenju državnih institucija.

Marić: Ista politika koju provode političari iz RS-a
Marić: Ista politika koju provode političari iz RS-a

"Milorad Dodik je shvatio logiku i način funkcioniranja politike u BiH. Dok je bio umjereni političar, koji je govorio istinu i ono što drugi ne žele da čuju, nije mogao preći prag od 10 posto. Međutim, kada je prešao na desnu stranu i počeo da govori ono što njegova biračka skupina želi čuti, on je dobio podršku čak i više od 50 posto na nekim izborima", kaže Marić.

Ona dodaje da će ovakva situacija "možda povećati popularnost i Bećirovića i Cvijanović, te da to neće škoditi političkom ugledu ni jedne ni druge strane, već državi BiH".

Duga istorija Dodikove anti-državne politike

Međunarodna zajednica već godinama opisuje Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, kao "najveću prijetnju stabilnosti zemlje" i opasnog političara čiji je cilj "uništiti bosansku državu".

On je najviše rangirani bh. političar sa 'američke crne liste', odnosno osoba kojima su uvedene sankcije. Uvođenje sankcija protiv njega je od Evropske unije zatražio i Evropski parlament.

Dodik i Cvijanović na skupu stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Bijeljini, BiH, 24. septembar 2022.
Dodik i Cvijanović na skupu stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Bijeljini, BiH, 24. septembar 2022.

U rezoluciji usvojenoj 18. januara ove godine, navodi se da "Evropski parlament ponavlja svoj poziv na usvajanje ciljanih sankcija protiv destabilizirajućih aktera u BiH, uključujući one koji ugrožavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet, posebno Milorada Dodika".

Dodik je rekao da su sankcije "znak nemoći, a ne nadmoći".

Sankcije je protiv Dodika i Cvijanović je izrekla i Velika Britanija. Njih dvoje dolaze iz Stranke nezavisnih socijaldemokrata, vladajuće političke partije u bh. entitetu Republika Srpska. Ta stranka je od polovine 2021. godine predvodila antiustavne inicijative u skupštini ovog entiteta.

Objavljeno u oktobru 2021.
Objavljeno u oktobru 2021.

Milorad Dodik je inicirao blokadu rada institucija BiH, nakon što je u julu 2021. godine bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i zabranio negiranje genocida i ratnih zločina.

Dodik je tada najavio, između ostalog, i povlačenje Republike Srpske iz niza državnih institucija i formiranje entitetskih oružanih snaga, sudstva i tužilaštva te uprave za indirektno oporezivanje.

Objavljeo u decembru 2020.
Objavljeo u decembru 2020.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG