Dostupni linkovi

Josipović novi predsjednik Hrvatske - izlazne ankete


Ivo Josipović
Ivo Josipović
Kandidat SDP-a Ivo Josipović je novi predsjednik Hrvatske prema izlaznim anketama objavljenim nakon završetka drugog kruga glasanja na izborima za trećeg predsjednika Hrvatske nakon osamostaljenja.

Prema izlaznoj anketi agencije Ipsos Puls, Josipović, stručnjak za Ustavno pravo i kompozitor klasične muzike, je osvojio 64,6 posto glasova. Nezavisni kandidat i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić ima po ovoj metodi ima 35,4 posto potpore.

Interner portal index.hr je javio da je prema prvim neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Josipović osvojio 61,2 posto glasova, a Bandić 38,8 posto glasova. Do 21 sat obrađeno je 5000 biračkih mjesta.

Službene će rezultate DIP objaviti tek u ponoć, ali 30 postotnih poena razlika je koju je gotovo nemoguće stići – bilo glasovima iz Bosne i Hercegovine, bilo glasačima koji su glasali iza 17 sati, kada je anketiranje završeno.

Josipović bi, ako njegova pobjeda bude potvrđena, postao treći predsjednik Hrvatske, nakon Franje Tuđmana i Stipe Mesića, koji su bili na čelu države po deset godina. On bi također bio i prvi predsjednik iz redova SDP-a.

Iako je njegov izborni stožer proglasio pobjedu, Josipović je u svom obraćanju u sjedištu stožera pozvao na strpljenje i objavu zvaničnih rezultata u ponoć.

"Današnji dan je bio praznik demokratije," rekao je Josipović okupljenim čeknicima, aktivistima i simpatizerima stranke.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je kako na izborni rezultat Josipovića gleda kao na pobjedu čovjeka i stranke.

"Napravili smo dobar posao za Hrvatsku koja je izabrala predsjednika doraslog svom poslu", rekao je Milanović u Novinarskom domu, ističući kako neslužbeni izborni rezultati s kojima raspolaže, a ne samo izlazne ankete, daju Josipoviću nedostižnu prednost.

On je premijerku i predsjednicu HDZ-a Jadranku Kosor pozvao da započne sa njim razgovore o ključnim državnim problemima - nerealnog ovogodišnjeg proračuna, nelikvidnosti i nezaposlenosti.

Direktor Bandićeve kampanje Duško Ljuština nije želio špekulirati o pobjedniku i poraženom, nego je kazao kako je za Bandića kao nezavisnog kandidata 35-postotna potpora jako dobar rezultat.

„Nije mi se svidjelo kako je kampanja nastavljena optužbama na račun našeg stožera. Velika je sramota što su se u kampanji protiv nas uključili i Državno izborno povjerenstvo i USKOK.“

Očekuje se da će se nakon objave rezultata u ponoć obratiti i aktualni hrvatski predsjednik Stipe Mesić i premijerka Kosor.

Aktualno najpopularnije lice hrvatske politike, premijerka Kosor, očekuje da će joj novi hrvatski predsjednik pomoći u izgradnji atmosfere suradnje i tolerancije.

„Očekujem dobru i korektnu suradnju, očekujem da ćemo zajedno uistinu graditi mostove i širiti ozračje međusobnog uvažavanja i poštovanja sviju, dakle ne samo predsjednika Republike Hrvatske i predsjednice Vlade, nego sviju u hrvatskom društvu. Mislim da nam je to u ovom trenutku jako važno,“
izjavila je Kosor nakon što je dala svoj glas na izborima.

DRUGAČIJI

Prve analize pozdravljaju ovakav – za sada neslužbeni - rezultat.

Politički analitičar Žarko Puhovski pojašnjava za naš radio što će značiti dolazak Josipovića na Pantovčak za nešto više od mjesec dana.

„To će značiti da se izlazi iz herojske faze – prvo Tuđmanove namrgođene, pa onda Mesićeve herojske faze predsjednika s ljudskim likom, u predsjednika bez ikakvog lika koji će funkcionirati i učinit će ono što za demokraciju treba: sakrit će čovjeka iza institucije, umjesto da bude obrnuto.“

Puhovski je analizirao i šta se može očekivati nakon SDP-ove i Josipovićeve pobjede u odnosu prema zemljama regije?

„Josipović će funkcionirati odlično u odnosu na sve osim u odnosu na Srbiju, jer je tužba protiv srbije njegovo 'čedo'. On ju je koordinirao i dijelom pisao, i jako će teško osobno od nje odustati – nakon svih ostalih u Hrvatskoj," rekao je Puhovski

I politički analitičar Mate Granić kaže kako treći hrvatski predsjednik mora bitio drugačiji i od Tuđmana i od Mesića, i da će se Josipović dobro nositi sa izazovima koji su pred njim.

„Vjerujem da smo dobili dobrog predsjednika, i da će kohabitacija između premijerke Jadranke Kosor i predsjednika Josipovića biti dobra i civilizirana, u prvom mjestu u interesu Hrvatske, i da se ta dobra suradnja ničime neće dovoditi u pitanje,“ rekao je Granić.

Prema izlaznoj anketi agencije Ipsos Puls, Josipović je osvojio 64,6 posto glasova. Nezavisni kandidat Milan Bandić ima po ovoj metodi ima 35,4 posto potpore.

Anketirani su birači po izlasku sa biračkih mjesta samo u Hrvatskoj zaključno sa 17 sati, a birališta su zatvorena u 19 sati. Državno izborno povjerenstvo će sa nepotpunim službenim rezultatima, ali na preko 99 posto birališta izići točno u ponoć.

Odaziv birača u drugom izbornom krugu bio je veći nego nego u prvom krugu pred 14 dana – čak 44 posto do 16 sati na biralištima u Hrvatskoj, što je 4 posto više nego u istom satu pred 14 dana, a i na biralištima u Bosni i Hercegovini je veći odaziv.

U Hrvatskoj je najbolji odaziv u Čakovcu i Zagrebu. U Zagrebu je glasalo 45 i po posto ljudi, njih čak 300 tisuća.


Ivo Josipović - Kratka biografija

KRATKA BIOGRAFIJA

Ivo Josipović, sveučilišni profesor, skladatelj i saborski zastupnik, rođen je 28. kolovoza 1957. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, Pravni fakultet (1980.) te položio pravosudni ispit.

Magistrirao je 1985. na poslijediplomskom studiju kaznenopravnih znanosti, a doktorirao 1994. s temom "Pravo o uhićenju i pritvoru u kaznenome procesnome pravu". Na zagrebačkom Pravnom fakultetu predaje Kazneno procesno pravo, Međunarodno kazneno pravo i Prekršajno pravo.

Kao pravnik, zastupao je Hrvatsku pred Međunarodnim sudom pravde i Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, surađivao je na nekoliko međunarodnih projekata, a kao ekspert Vijeća Europe sudjelovao je u vrjednovanju zatvora u Ukrajini, Mongoliji i Azerbejdžanu.

Josipović je od 1980. bio član Saveza komunista Hrvatske te sudjelovao u njegovoj transformaciji tijekom demokratskih promjena kad je pristupio Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske (SDP), a autor je prvog statuta te stranke. Političko djelovanje i stranku napušta 1994. te se posvećuje struci - pravu i umjetnosti. Službeno se u članstvo SDP-a vraća u ljeto 2008., a prošle je godine na unutarstranačkom odlučivanju za SDP-ova predsjedničkog kandidata pobijedio Ljubu Jurčića.
XS
SM
MD
LG