Dostupni linkovi

Hrvatska bira predsjednika: veći odaziv nego u prvom krugu


Još je svega nekoliko sati do zatvaranja birališta na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj. Kandidati su Ivo Josipović i Milan Bandić.

Odaziv birača veći je nego nego u prvom krugu pred 14 dana – čak 44 posto do 16 sati na biralištima u Hrvatskoj, što je 4 posto više nego u istom satu pred 14 dana, a i na biralištima u Bosni i Hercegovini je veći odaziv.

Prema podacima do podneva, glasalo je oko 36 tisuća birača, što je 130 posto više nego do podneva pred 14 dana. Podsjetimo, u Bosni i Hercegovini ima ukupno 267 tisuća birača, a u prvom krugu glasalo ih je 50 tisuća. U Hrvatskoj je najbolji odaziv u Čakovcu i Zagrebu. U Zagrebu je glasalo 45 i po posto ljudi, njih čak 300 tisuća.

Taj je podatak zanimljiv, jer je u prvom krugu zagrebački gradonačelnik Bandić u Zagrebu vrlo osjetno izgubio od protukandidata Josipovića. Nema incidenata, a ponegdje se zbog obilnih kiša na birališta dolazilo i čamcima – to je za sada najvažnije povodom današnjeg glasanja za trećeg po redu hrvatskog predsjednika.

Kandidat oporbene Socijaldemokratske partije Hrvatske je Ivo Josipović, koji je u prvom krugu dobio 640.000 glasova hrvatskih birača, odnosno 32,42 posto, a Milan Bandić, je nezavisni kandidat, otpadnik od Socijeldemokratske partije i zagrebački gradonačelnik koji je u prvom krugu dobio 293.000, odnosno 14,83 posto glasova.

Birališta se zatvaraju u 19 sati, nakon čega će elektronski mediji izići sa svojim izlaznim anketama, a Državno izborno povjerenstvo će sa svojim rezultatima – nepotpunim, ali sa preko 99 posto prebrojanih listića izići točno u ponoć.

Svi istaknuti akteri današnji izbora glasali su već ujutro. Predsjednik Republike Stipe Mesić očekuje da njegov nasljednik nastavi sa daljom europeizacijom Hrvatske.
Stjepan Mesić očekuje da njegov nasljednik nastavi sa daljom europeizacijom Hrvatske

„A to znači provesti reforme koje stoje pred Hrvatskom, da bi se mogli koristiti ne samo pretpristupni, nego i strukturalni fondovi , kako bi se pokrenulo proizvodnju.“

Aktualno najpopularnije lice hrvatske politike, premijerka Jadranka Kosor očekuje da će joj novi hrvatski predsjednik pomoći u izgradnji atmosfere suradnje i tolerancije.

„Očekujem dobru i korektnu suradnju, očekujem da ćemo zajedno uistinu graditi mostove i širiti ozračje međusobnog uvažavanja i poštovanja sviju, dakle ne samo predsjednika Republike Hrvatske i predsjednice Vlade, nego sviju u hrvatskom društvu. Mislim da nam je to u ovom trenutku jako važno.“


KRŠENJA IZBORNE ŠUTNJE

Nevladina udruga GONG – „Građani organizirano nadgledaju glasanje“ - slaže se sa Državnim izbornim povjerenstvom u ocjeni da nema ozbiljnijih incidenata koji bi mogli omesti tijek izbornog procesa, ali upozoravaju da je bilo kršenja izborne šutnje - većinom od strane Bandićevog stožera i osoba iz Katoličke crkve, u korist Bandiću.

U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji Bandićev stožer je slao pisma obrtnicima, umirovljenicima, pripadnicima manjina, invalidima i nezaposlenima sa pozivom da glasaju za Bandića. Time se osim izborne šutnje – krši i Zakon o zaštiti osobnih podataka, jer su primjerice podaci o etničkoj pripadnosti građana osobni podatak, čija je tajnost zaštićena zakonom.

„Isto tako nas neugodno iznenađuju dojave o postupanjima osoba iz crkvenih redova. Dobili smo dojave da je na nekim mjestima na misama dijeljen letak u kojem se govori zašto ne glasati za Ivu Josipovića, i da su neki župnici prilikom obilaska kuća radi blagoslova sugerirali građanima da glasaju za Milana Bandića.“

Također, ima i slanja SMS-ova s pozivom da se glasa za Bandića, a kako se bliži vrijeme zatvaranja birališta i nervoza raste, ima i SMS-ova sa pozivom da se glasa za Josipovića.

Zbog poplava u donjem toku Neretve i u Lici neki su birači na glasačka mjesta dolazili čamcima, ali sva birališta rade, i nema ozbiljnijih incidenata.

Na ovogodišnjim predsjedničkim izborima sudjeluje četiri i po milijuna birača. U Hrvatskoj ih ima 4.089 tisuća, a izvan granica 406 tisuća. Od toga ih je u Bosni i Hercegovini 267.000, a u Srbiji 30.000.

Prvi krug izbora održan 27. prosinca protekao je po ocjeni ograničene promatračke misije OESS-a jako dobro.

„Vidjeli smo jako dobre izbore koji su odgovarali svim međunarodnim standardima i koji su bili bolji nego što su očekivali hrvatski birači", rekao je na konferenciji za novinare voditelj misije OESS-a veleposlanik Daan Everts.

Podaci o kandidatima

PREDSJEDNIČKI KANDIDATI

Ivo Josipović
kandidat je najsnažnije oporbene stranke, Socijaldemokratske partije Hrvatske, sveučilišni profesor prava i cijenjen kompozitor ozbiljne glazbe. Ne povezuje ga se ni sa kakvim korupcijskim skandalom.

Milan Bandić je zbog odluke da kao nezavisni kandidat uđe u trku za hrvatskog predsjednika isključen iz Socijaldemokratske partije Hrvatske, a on tu odluku ne priznaje. Od 2000. godine je zagrebački gradonačelnik, osim kratkog razdoblja kada je 2002. godine otišao s funkcije, jer je pritiscima pokušavao izbjeći prijavu o vožnji u pijanom stanju. Nevladine organizacije upozoravaju da troši na reklame više novca, nego što je prijavio da je skupio donacija.
XS
SM
MD
LG