Dostupni linkovi

Predizborni finiš - Josipović u prednosti?


TV sučeljavanje uvelo u finiš kampanju za 10. siječanj
TV sučeljavanje uvelo u finiš kampanju za 10. siječanj

Danas završava predsjednička izborna kampanja u Hrvatskoj, izbori su u nedjelju 10. siječnja, večeras, uoči izborne šutnje, održat će se i posljednje TV sučeljavanje dvojice žestoko suprotstavljnih kandidada, SDP-ovog Ive Josipovića i nezavisnog kandidata Milana Bandića.

Prema velikom istraživanju Večernjeg lista i RTL televizije Ivo Josipović dobija 55,8 posto glasova, a Milan Bandić 39,5 posto. I ostale ankete u drugom izbornom krugu predviđaju da Bandić dobiva između 35 -45 posto glasova, a Josipović se u svima kreće oko 55 posto.

Iako potječu iz istog SDP-ovog miljea, čak su iste godine i ušli u nekadašnji Savez komunista, a Bandić se hvalio kako je, dok je Josipović bio politički pasivan, zajedno s Račanom stvarao SDP, u ovoj su predsjedničkoj kampanji otišli na sasvim suprotne strane i podijelili Hrvatsku na 'lijeve i desne'.

Josipović računa na centar i lijevo od centra, obrazovanije i birače u gradovima, a B andić na desnicu i dijasporu, pogotovo Hrvate u BiH koji su mu i u prvom krugu dali maksimalnu podršku.

Prema velikom istraživanju Večernjeg lista i RTL televizije Ivo Josipović dobija 55,8 posto glasova, a Milan Bandić 39,5 posto...



Josipović koji nije bio na vlasti postao je kandidat “institucija”, a Bandić koji je bio stranački čovjek i vrh zagrebačke vlasti (iz SDP-a je izbačen nakon što se, unatoč službenom Sdpovom kandidatu, odlučio i sam kandidirati) postao je u ovoj kampanji simbolom otpora institucijama o čemu govori i njegov slogan “Birajte čovjeka, a ne stranku”.

SDP-ov kandidat Josipović sa sloganom “Pravda za Hrvatsku” osvojio je u prvom krugu 32,4 ,posto glasova, a neovisni Bandić 14.8, no Josipovićeva prednost se u drugom krugu poprilično istopila i Bandić mu se svojom agresivnom i populističkom kampanjom dosta približio, razlika je i dalje znatna, no nitko se ne usudi sa sigurnošću govoriti o konačnom ishodu, a može se, kažu analitičari, dogoditi i da se u nedjelju, do zadnjeg trenutka ne bude znalo tko će, nakonTuđmana i Mesića biti treći hrvatski predsjednik.

OPŠTI UTISAK


Analitičari i dalje daju prednost SDP-ov kandidatu Ivi Josipoviću, pristojnom, civiliziranom sveučilišnom profesoru, s najviše glasova u prvom izbornom krugu, no Josipoviću zamjeraju “mlakost” i “sivilo”, neki čak koriste izraz “nit smrdi nit miriši” iako se slažu da bi Josipović uspješnije predstavljao Hrvatsku u Europi i svijetu nego Bandić kojeg je kolumnist Glasa Slavonije i rektor Evandjeoskog teološkog fakulteta u Osijeku Petar Kuzmić u svojoj cenzuriranoj kolumni, koja sad kruži internetom, nazvao čak “balkanski sirovim i efikasnim nacionalsocijalistom” pribojavajući se da bi u drugom krugu mogla izgubiti “zdrava pamet”

Mnogi su, međutim, uvjereni kako su rezultate predsjedničkih izbora u Hrvatskoj već presudila aktaulana događanja s bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i njegov neuspjeli puč i neuspjeli povratak u politiku, budući da je Sanaderov favorit bio Bandić,te da će se to na Bandića negativno odraziti,no ništa još nije konačno i puno ovisi kakav će biti odaziv birača , u prošlom krugu je bio malen ,svega 44 posto.

Hrvatski mediji zapažaju kako u sinoćnjem sučeljavanju na Novoj TV Josipović prvi put nije bio “smrznuta lignja” već je Bandiću agresivnije uzvraćao i napadao, ali u cijeloj je kampanji Bandić je bio žešći i nametao tempo, optuživao uz ostalo Josipovića za “crvenu Hrvatsku” zbog čega mu je Državno izborno povjerenstvo i zabranilo spot, a sam Josipović na jučerašnjoj završnoj press konferenciji sa žaljenjem konstatirao kako je kampanja, zahvaljujući Bandiću , pretvorena u kaljužu ,a ne raspravu o budućnosti Hrvatske.



Ivo Josipović može računati na HNS-ove i IDS-ove glasove, Bandić nije dobio otvorenu podršku HDZa ,ali najnovija istraživanja pokazuju da može računati barem na 50 posto glasova HDZa ,Hrvatski generalski zbor javno je stao iza Bandića ,javno ga je podupro i Tomislav Merčep i 208 braniteljskih udruga ,zatim stranka odbjeglog Branimira Glavaša,osudjenog za ratne zločine, nedavno ga je primio i kardinal Bozanić a ,Bandić se hvali da mu biskupi svakodnevno salju poruke podrške, jučer ga je javno podržao i desničar i domoljubna pop zvijezda Marko Perković-Tompson.

U borbi za svaki glas i Josipović ističe potporu branitelja i generala, i na njegovoj je listi potpore u jednom trenutku bilo ime Tihomira Blaškića,takodjer osudjenog za ratne zločine, dok istodobno tvrdi da bi Merčepaovu podršku odbio .

Izvještaj nevladine udruge GONG pokazuje da je Ivo Josipović potrošio u kampanji 7,8 milijuna kuna ,a Bandić 19,2 milijuna, tri puta više no što je prijavio donacija, pa su ga nazvali i "mađioničarem" .

XS
SM
MD
LG