Dostupni linkovi

Vučić: Nisam pročitao Šmitov izveštaj, RS nije rušila Dejton


Svi su drugi rušili Dejtonski sporazum, a ne Republika Srpska, ali želim sa pažnjom da pročitam izveštaj, rekao je Vučić u obraćanju za beogradsku televiziju Pink 2. novembra iz Glazgova.
Svi su drugi rušili Dejtonski sporazum, a ne Republika Srpska, ali želim sa pažnjom da pročitam izveštaj, rekao je Vučić u obraćanju za beogradsku televiziju Pink 2. novembra iz Glazgova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 2. novembra da nije pročitao izveštaj visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita (Christian Schmidt), u kojem se navodi da preti opasnost od raspada i realnih sukoba, ali da je razumeo da su glavne optužbe na račun bh. entiteta Republike Srpske i to kako ona želi rušenje Dejtonskog sporazuma.

Svi su drugi rušili Dejtonski sporazum, a ne Republika Srpska, ali želim sa pažnjom da pročitam izveštaj, rekao je Vučić u obraćanju za televiziju Pink iz Glazgova.

U izveštaju Ujedinjenim nacijama, u koji je list britanski list Gardijan imao uvid, visoki predstavnik međunarodne zajednice Kristijan Šmit je upozorio da je BiH u neposrednoj opasnosti od raspada i da postoji "veoma realna" perspektiva povratka sukoba.

U izveštaju je visoki predstavnik za BiH napisao da bi, ako separatisti iz bh. entiteta Republike Srpske ispune svoju pretnju da će ponovo napraviti entitetsku vojsku, međunarodne mirovne snage trebalo da budu vraćene u većem broju da zaustave mogućnost klizanja ka novom ratu, piše Gardijan.

Vučić je izjavio da se u Glazgovu, gde je učesnik na globalnom klimatskom samitu UN-a (COP26) nije sreo sa predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem, kao ni sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Vučić je najavio i da će na skupštini stranke promovisati termin "nacionalna ambicija", čiji je cilj da Srbija bude ekonomski najrazvijenija u regionu, da ima mir, da gradi najbliže odnose sa susedima.

Vučić je, takođe, izjavio da za Srbe međunarodno pravo i pravda ne postoje. Dodao je i da Srbija mora da razume situaciju u svetu, ali da nije ona otvorila Pandorinu kutiju priznavanjem Kosova, već drugi.

Vučić je ocenio da je uticaj Srbije na svetsku životnu sredinu beznačajan, jer su velike zemlje poput SAD, Kine i dela Evrope oni koje treba da preduzimaju mere, ali Srbija ne želi da zaostaje u tom važnom procesu.

On je rekao da se sa samita u Glazgovu nameće mnogo problema i pitanja, od nuklearnih elektrana, električnih automobila, hidrocentrala, do proizvodnja struje, do toga po kojim kamatnim stopama će se pozajmljivati novac za rešavanje klimatskih promena.

Moraćemo da gradimo sve veći broj kapaciteta obnovljive energije, jer ne možemo da dopustimo da budemo zemlja koja u ovom važnom postupku zaostaje, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je Srbija 65 odsto zavisna od uglja.

"Da ga nemamo ne bismo imali struje. Da izlazimo iz uglja hoćemo, ali polako da ne ugrozimo energetsku bezbednost", rekao je on.

Vučić je naveo primer da je od Edinburga do Glazgova došao električnim vozilom, koje ide na litijumsku bateriju.

"Ko će da otvara rudnike litijuma? Nemojte da otvarate rudnike, a hoćete električne autombile", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da je Srbija prethodnih dana, zbog havarije na gasovodu u Bugarskoj, počela da troši rezerve gasa iz skladišta Banatskog Dvora, i da je zato važno da brzo napravi novi gasni dogovor sa Rusijom.

Vučić je dodao da je zato važan njegov odlazak u Moskvu 25. novembra, gde će sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom pregovarati o novom gasnom aranžmanu.

Vučić je najavio sastanak regionalne inicijative Open Balkan u Beogradu, kojem će prisustvovati veliki broj privrednika.

XS
SM
MD
LG