Dostupni linkovi

Vučić u Glazgovu: Ugroženost klime najvažnija tema današnjice


Obraćajući se na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26), Vučić je naveo da je širenje svesti o ugroženosti klime najvažnija tema današnjice.
Obraćajući se na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26), Vučić je naveo da je širenje svesti o ugroženosti klime najvažnija tema današnjice.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je 2. novembra u Glazgovu da ističe vreme za globalno delovanje na zaštiti klime i životne sredine.

Obraćajući se na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26), Vučić je naveo da je širenje svesti o ugroženosti klime najvažnija tema današnjice.

Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26) počela je u Glazgovu 31. oktobra i trajaće do 12. novembra. COP26 smatra se ključnim pokušajem da se svet primora da smisli konkretne planove za održavanje porasta temperature na maksimalno 1,5 stepeni.

Na ovom skupu od skoro 200 zemalja traže se ažurirani planovi za smanjenje emisija ugljen-dioksida do 2030. godine.

Vučić postavio pitanja o finansiranju klimatskih akcija

Vučić je u obraćanju citirao britanskog književnika Vilijama Šekspira, navodeći da "planeta ima muziku za one koji slušaju".

"Možda je pravo vreme da slušamo i da čujemo plač majke Zemlje, jer ako izgubimo ovu trku sa vremenom, neća deca će naslediti nepopravljivo zagadjenu planetu", rekao je Vučić.

On je naveo da svi znaju šta su konačni ciljevi i da "to nije bajka", dodajući da svi moraju mnogo da rade, da budu posvećeni 100 odsto i iskreniji jedni prema drugima.

"Svi se slažemo da moramo da investiramo u klimu i zaštitu životne sredine, svi se takođe slažemo da buduće generacije moraju da budu obrazovane kako ne bi ponovile greške koje smo mi napravili, nanoseći štetu jedinoj planeti na kojoj je moguć život", rekao je Vučić.

Naveo je da Srbija doprinosi okončanju pregovora o primeni Člana 6 Pariskog sporazuma o klimi iz 2016. godine, koji se odnosi na uspostavljanje mehanizama globalnog tržišta i netržišnih mehanizama za smanjenje emisija sa efektom staklene bašte.

"Verujemo da je ovo izvanredna prilika za Srbiju da da pun doprinos finalizaciji dogovora za koji se nadamo da će osigurati punu primenu Pariskog sporazuma o klimi", ukazao je Vučić.

On je rekao da će uticaj primene klimatskih mera na zaposlenost u Srbiji biti optimalan "kroz stvaranje novih radnih mesta i novih, do sada nepostojećih industrija, kao rezultat modela snažnog ekonomskog razvoja Srbije do 2050. godine".

"Prihodi od zelenih obveznica biće korišćeni za finansiranje obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, održivo upravljanje vodama, sprečavanje zagađenja i za razvoj cirkularne ekonomije i očuvanje biodiverziteta", rekao je predsednik Srbije.

Srbija čeka poruke iz Glazgova o klimatskim promenama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Ukazao je da "polovina ljudi u Srbiji direktno zavisi" od primene tog plana,"kao što i život svakog živog bića na planeti zavisi od aranžmana" koji će biti dogovoreni u Glazgovu.

Vučić je postavio nekoliko pitanja koja je ocenio kao važna, a na koja, kako je rekao, još nije čuo odgovor.

"Prvo pitanje je kako ćemo finansirati sve ove aktivnosti. Čuli smo priče o hiljadama milijardi dolara koji su nam na raspolaganju, moje pitanje je koja će biti kamatna stopa, kakvi će biti uslovi za uzimanje tog novca. Drugo, kako ćemo se odnositi prema nuklearnim elektranama, da li ćemo ih sve zatvoriti ili graditi veći broj njih. Kako ćemo graditi više izvora obnovljive energije ako su počeli da jačaju populistički pokreti protiv vetroparkova i hidrocentrala", upitao je Vučić.

Šta se očekuje od samita u Glazgovu?

Pred učesnicima svetskog klimatskog samita COP26 u Škotskoj ponovo će se naći staro pitanje - da li svet može da se ujedini i suoči sa globalnim zagrevanjem kao zajedničkim neprijateljem, pre nego što bude kasno.

Već i zbog samih tema, za razgovore koji počinju 31. oktobra u Glazgovu već se dugo zna da će biti teški, ali se dvonedeljni samit našao pod dodatnim pritiskom zbog pandemije korona virusa, ekonomske krize koju je ona izazvala i najnovijih globalnih problema sa energentima.

XS
SM
MD
LG