Dostupni linkovi

Prvi susret Vučića i Kurtija u Briselu 15. juna


Aljbin Kurti, premijer Kosova i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova se nastavlja u utorak, 15. juna 2021., saopštio je Peter Stano, portparol Evropske unije (EU).

Biće ovo prvi susret srpskog predsednika Aleksandra Vučića i premijera Kosova, Aljbina (Albin) Kurtija i održaće se u sedištu EU u Briselu.

“Biće ovo prvi susret stoga očekujemo da će premijer Kosova i predsednik Srbije razgovarati kako nastaviti dalje sa dijalogom”, naglasio je Stano.

Briselski portparol je ponovio poruku da je u toku procesa razgovora došlo do promena u pogledu sagovornika, pošto je Kurti 22. marta na mestu premijera zamenio Avdulaha (Avdullah) Hotija, ali da “obaveze ostaju iste”.

“Očekujemo od obe zemlje dalju posvećenost tome da se uključe u dijalog i da primene sve dosadašnje sporazume, te da pokažu posvećenost i neophodnu spremnost za kompromis kako bi se došlo do konačnog sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova”, poručio je Stano.

Poruke Kurtija i Vučića pred objavu datuma susreta

Proces razgovora o normalizaciji odnosa je zastao na jesen prošle 2020. godine, kada je srpska strana otvorila pitanje implementacije sporazuma o Zajednici srpskih opština na Kosovu (ZSO).

Uoči potvrde novog datuma obnove briselskog procesa, zvaničnici obe strane u javnost su ponovo izlazili sa oprečnim izjavama o tom pitanju.

Dok Kurti napominje da ne može biti formirana jednoetnička zajednica, predsednik Srbije Aleksandar Vučić mu poručuje da ne mora da dolazi u Brisel ako ne želi da razgovara o formiranju iste.

Premijer Kosova je u više navrata izjavio da njegov budući susret sa beogradskim sagovornikom u kontekstu dijaloganeće biti nastavak dijaloga već, kako je rekao, početak novog procesa.

Međutim, evropska strana insistira da će se u toku procesa razgovarati o svim pitanjima koja su ranije otvorena.

“Evropska unija i njene države članice očekuju od obe strane kontinuiranu posvećenost uključivanju u ovaj dijalog i sprovođenju svih prošlih sporazuma. To znači da sve što je dogovoreno, mora biti sprovedeno”, poručio je Stano prošle nedelje.

Inače dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova počeo je u martu 2011. i njega su vodili šefovi pregovaračkih ekipa.

Načelno je zamišljeno da se u procesu razmatraju “praktična pitanja koja će olakšati živote građana”. U oktobru 2012. godine, proces se diže na politički nivo kada se u dijalog uključuju tadašnji premijeri Ivica Dačić i Hashim Thaci (Hašim Tači).

U aprilu 2013. godine postignut je Briselski sporazum, a većina dogovora iz ovog sporazuma nisu sprovedeni. Kosovska strana okleva da ide dalje sa implementacijom dogovora koja je u njenoj nadležnosti a koja se tiče formiranja ZSO.

Celokupan proces je prošao kroz niz prepreka, a u jednom trenutku, na jesen 2018 godine je došlo do potpune obustave procesa zato što je tadašnja kosovska vlada na čelu kosovski premijer Ramush Haradinaj (Ramuš Haradinaj) uveo taksu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Nakon zastoja od skoro godinu dana i ukidanja ove mere, dijalog je obnovljen u julu 2020 godine, kada ga je u ime Kosova vodio bivši premijer Avdulah Hoti.

U septembru 2020. godine je održana poslednja runda na najvišem političkom nivou, kada je srpska strana pokrenula pitanje ZSO. Nakon ovog trenutka prištinska strana nije više imala spremnost da se vrati za pregovarački sto kako bi nastavila raspravu oko otvorenog pitanja.

XS
SM
MD
LG