Dostupni linkovi

Predsednica Kosova zatražila iskorenjivanje korupcije


Atifete Jahjaga
Atifete Jahjaga
Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, zatražila je od nadležnih organa da se ne predaju sve dok se korupcija ne iskoreni iz kosovskih institucija i kosovskog društva. Na sastanku Nacionalnog saveta za borbu protiv korupcije, koji čine visoki zvaničnici iz oblasti bezbednosti i pravde domaćih i međunarodnih institucija a kojim predsedava predsednica Kosova, ona je kazala da niko ne sme da pokuša da zaradi na ilegalan način.

Jahjaga je zatražila ne samo podatke već i konkretne rezultate koji ukazuju na dokaz u borbi protiv ove pojave.

Kosovo se zalaže za put ka evropskim integracijama, ali najpre ono se mora boriti protiv organizovanog kriminala i korupcije, kazala je predsednica. Tražeći pobedu nad korupcijom, Jahajga je istakla da je ovo pojava koja preti da se proširi u sve sfere života i rada, naročito u rad institucija.

Ne možemo se zaustaviti sve dok u potunosti ne iskorenimo ovu pojavu, dok ne stvorimo moralni i zakonski kod da niko ne pokuša da putem koruptivnih afera sebi, okolini ili drugima donesi zaradu”, kazala je Jahjaga.

Sastanku je prisustvovao i šef Agencije u borbi protiv korupcije Hasan Preteni. On je istako da je agencija tokom prvih pet meseci ove godine podnela 31 krivičnu prijavu. Preteni je dodao i da usvajanje novih zakona u oblasti borbe protiv korupcije i izjave stanja imovine visokih zvaničnika pomaže i rad agencije kojom on upravlja.

“Do sad smo podneli 240 krivičnih prijava u kojima je uključeno više od 700 osoba. Tokom prvih pet meseci ove godine podneli smo 31 prijavu protiv 95 osoba. Kada je u pitanju izjava o stanju imovine visokih zvaničnika, ono se uspešno realizuje. Za razliku od prošlih godina, broj zvaničnika koji su bili dužni da podnesu izjavu o imovini je porastao za sto posto”, kazao je Preteni.

Sa druge strane, državni javni tužilac Ismet Kabashi ističe od kako je potpisam sporazum sa Agencijom u borbi protiv korupcije, zabeležen je napredak u borbi protiv ove negativne pojave.

Kabashi međutim ističe da agencija nema osoblje koje dobro poznaje zakonske aspekte tako da se često dešava da se pokreću pitanja na osnovu hipoteza ili anonimnih izjava, što za tužilaštvo i ne može biti toliko važeća.

“Krivična dela o kojima agnecija izveštava su veoma komplikovane prirode. U pitanju su dela korupcije u kojima su obično svi akteri zadovoljni, i primaoci mita i oni koji daju mito. Zvaničnici Agencije za borbu protiv korupcije nemaju pravno znanje”, kazao je Kabashi.

Obraćajući se savetu, predsednik Skupštine sudija EULEX-a, Francesko Flori kazao je da na osnovu njegovog dosadašnjeg iskustva, Kosovu je potrebna jedna duga borba. Kada kriminal i korupcija postanu deo institucija i društva, onda nije lako postići iskorenje, kazao je on.
XS
SM
MD
LG